Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Stadionstopot vezetne be jövőre az Együtt-PM

Stadionstop címmel törvénymódosító javaslatot nyújt be hétfőn a parlamentnek Szabó Tímea független országgyűlési képviselő.
Stadionstop címmel törvénymódosító javaslatot nyújt be hétfőn a parlamentnek Szabó Tímea független országgyűlési képviselő. Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Szövetség társelnökének indítványa azt célozza, hogy a stadion-beruházásokra jövőre tervezett mintegy 82 milliárd forintot inkább a nélkülöző gyerekekre, a szegénység felszámolására és munkahelyteremtésekre fordítsák.

Az ellenzéki politikus szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban 84 milliárd forintot különítettek el stadionépítésekre. Szabó Tímea szerint, amikor az országban négymillióan élnek a létminimum alatt és a gyerekek több mint 10 százaléka éhezik, akkor nem szabad megalomán beruházásokra költeni az adófizetők pénzét.

Azt hangoztatta, hogy az Együtt-PM szövetség nem a gyerekek focizását tartja elsődlegesnek, hanem azt, hogy enni tudjanak, a szüleiknek munkája legyen. Hozzátette: azt üzenik Orbán Viktor miniszterelnöknek, "éhesen nem lehet focizni". Érvelése alátámasztására a kormányfőt idézte, aki - közlése szerint - nyáron azt mondta, "semmi sem drága, ha a gyerekekről van szó".

Szabó Tímea javaslata azt is tartalmazza, hogy a már megkezdett felújításokat és építéseket a lehető legalacsonyabb állami költséggel be kell fejezni, továbbá a stadionok tulajdonosait kötelezni kell arra, hogy "magánfinanszírozás bevonásával" fejezzék be a beruházásokat. Közlése szerint a kistelepülések kis focipályáinak felújítását teljes mértékben támogatni tudnák, ám "üresen kongó stadionokra" nem adnának sok száz milliárd forintot.

Tordai Bence, az Együtt-PM pártszövetség elnökségi tagja a sajtótájékoztatón a beruházási forrásokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő évre tervezett több mint 80 milliárd forinton túl az előző években évente több mint 60 milliárd forint társasági adókedvezményt is sportcélokra fordítottak. Ezzel arra utalt, hogy 2011-től le lehet írni a társasági adóból a sportcélokra nyújtott támogatások összegét. Mindez azt jelenti, hogy jóval több mint 200 milliárd forint megy el három év alatt focira, "ha Orbán Viktor szándékai teljesülnek" - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 10. tucat 2013. október 05. 19:11
  „Így van! Jól látja! Pontosan ez történik itt és most is, és ez érlelődik Hunnia porondján is! Alig várom a fejleményeket!”
 • 9. szatyi 2013. október 05. 18:27
  „Ismerve az eddigi próbálkozásokat, -ez a javaslat még napirendre sem lesz tűzve a Parlamentben!”
 • 8. queenmargareth1 2013. október 05. 18:26
  „7, Tucat:ebben az országban nem lesz nyugalom mostanában az biztos!Ilyen felállásokkal...áh, lehetetlen.89 óta sincs nyugalom és ez csak folytatódik.Aztán egyszer valaki tényleg beborul és beveti a brutalitást erőből.”
 • 7. tucat 2013. október 05. 17:36
  „Az Együtt-Pm-nek, ha békét és nyugalmat akar az országban, nem a stadionok építését, hanem a szobordöntögető, gyilkolászásra buzdító, anarchista önmagát kellene zárolnia. Amíg nem mások teszik ezt vele, velem együtt, vagy akár velem az élen! Persze, csak a törvény erejével - náluk ez sem presztízskérdés, tudjuk -, amíg csak lehet. Még lehet.”
 • 6. mivan? 2013. október 05. 17:04
  „3. Most örülhettek, hogy a baloldali csőcselékből egy nevet megemlíthettek. Szerintem egy oldal nem lenne elég a jobboldali megmondó emberek felsorolására, úgyhogy ne bosszantsuk egymást. A Puskás ( nemzeti ) stadiont építse meg a kormány! Az összes többi semmirekellő csapat építsen magának, oké?”
 • 5. queenmargareth1 2013. október 05. 16:46
  „jogos.”
 • 4. Qllancs 2013. október 05. 16:28
  „A magyar foci : halott ! Minden ráfordított pénz...csak pocsékolás ! orbán hobbija nagyon sokba van a népnek !

  A halott focit...élőben közvetíti a TV !!

  Svájc ban pl. most mondtak NEMET a ficistadion építésre ! ott népszavazás döntött: NEM kell! Pedig ott : O a munkanélküliség! az minbér pedig : 1 millió ft nek felel meg ! hvg.hu
  Igaz ott megfontolt emberek irányítanak !”
 • 3. Cillit_bang 2013. október 05. 16:26
  „Együtt 3%-on!Majd a Dopman fogja aláírni a költségvetést?? Hahahahahaha.......
  Milyen emberek e z e k ???”
 • 2. achilleus 2013. október 05. 16:21
  „2014-es költségvetés:
  - jóléti kiadások: 5098 mrd forint,
  - stadionfejlesztés: 82 mrd forint.
  (Önmagában soknak tűnik a 82 milliárd, viszont az 5098 milliárdot kitevő jóléti kiadásoknak mindössze 1,6%-a. Vagyis, ha ezt a 82 milliárdot teljes egészében a jóléti kiadásokhoz csoportosítanák át, akkor azt a keretet csak 1,6%-kal növelné meg. Ilyenkor óhatatlanul felmerül a kérdés, vajon nem lehetne-e az adott fejezeten belüli hatékonyság növeléssel inkább eredményeket elérni? Nem vagyok nagy focirajongó, de ha az éhező gyerekekre való hivatkozást hallom, akkor felmerül bennem, hogy lehetnek majd olyanok, akik ugyanerre hivatkozva nyesegetnék a kultúrára , oktatásra, közbiztonságra, stb. szánt pénzeket. Rendkívül nehéz az ilyen, az emberek érzelmeire ható szövegekkel bármit is szembe állítani, anélkül, hogy a szembesítőnek ne esnének neki azok, akik nem látják az éhező gyermekek mögé bújó politikai szándékot. Nehéz is azt magyarázni, hogy a stadionok építése munkát ad, a munkából származó jövedelem pedig kenyeret ad a dolgozók gyermekei szájába. (Miért nem építünk akkor színházat, kérdezhetné erre valaki, miért nem kórházat, replikázhatna a másik.) Azt is tudjuk, hogy az éhező gyerekek egy része azért éhezik, mert a szülei nem a gyermekre fordítják az utána kapott pénzt. Ráadásul most azok aggódnak az éhező gyerekekért, akik mindent elkövettek annak érdekében, hogy az ilyen pénzek szülők általi felhasználását az állam legalább egy kicsit befolyásolni tudja. Azok a pénzek viszont ott vannak az 5098 milliárdban, ha azoknak csak 1,6%-ával több kerülne az éhező gyerekekhez, akkor már megvan a 82 milliárd. Sok ez a 82 milliárd - én is sokallom, ha fociról van szó (1. hangman 2013.10.05. 14:57 jól el is magyarázta, hogy miért - de elővenni a "lélegeztetőgépes" szöveget "éhező gyermekek" formájában valahogy nem tartom korrektnek, részben azért, mert azok akik az éhező gyerekekről beszélnek mintha nem is áldoznának magas jövedelmükből akár 1-2 éhező gyermek sorsának enyhítésére. (Ha nem így lenne bocs.))”
 • 1. hangman 2013. október 05. 14:57
  „Aránytalanul sok pénzt költenek arra a sportágra, amiben 30 éve semmit nem tudnak felmutatni az aranylábú válogatott játékosok (arról nem is beszélve, hogy a beteg emberek már a kertjük végébe is stadiont álmodnak). Viszont ha már pénzt költenek focira, akkor városi villanyfényes pályákat kellene építeni, ahol sok gyerek kergetheti a labdát és talán 20 év múlva megmozdul valami. Ugyanakkor az is érdekes, hogy utánpótlás szinten még úgy-ahogy elérnek apróbb sikereket, mint az u20 vébén, de utána úgy elszállnak maguktól, hogy semmi nem lesz belőlük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farakodó munkagép gázolt halálra egy nőt

A tragédia a Zala megyei Lovászi közelében történt szombaton. Tovább olvasom