Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Stagnál a magyarországi szállodák kihasználtsága

Az év első öt hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák átlagosan 53 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek, akárcsak egy éve - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel öt, a nettó szobaárbevétel egy százalékkal nőtt, miközben tavaly január-májusban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel növekedése 12 százalék volt. Miközben országos átlagban két százalékkal emelkedett, a fővárosi szállodákban csökkent a vendégéjszakák száma.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 17 000 forint, nettó átlagára 14 100 forint volt a vizsgált időszakban. A bruttó átlagár folyó áron 4 százalékkal, 650 forinttal nőtt, a nettó átlagár 0,4 százalékkal, 50 forinttal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A bruttó és nettó átlagár eltérő irányú változásához az áfa-kulcs növekedése is hozzájárult. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas - bruttó 36 600 forint, nettó 30 500 forint - volt. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 12 300-16 900 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 7600-9300 forintos bruttó szobaárat érvényesítettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szingliként halmozza a sikereket a magyar–olasz táncos duó

Törökgyörgy Melinda karrierje Kistelekről indult, manapság mégis a világ egyik legjobb… Tovább olvasom