Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Stagnálás körüli munkanélküliségi rátára számítanak az elemzők

Éves szinten stagnálás körüli, illetve enyhén csökkenő munkanélküliségi rátára számítanak az MTI által megkérdezett elemzők.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai közlése szerint idén augusztus-októberben 463 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami 10,5 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett, 0,3 százalékponttal alacsonyabbat az egy évvel korábbinál.

A foglalkoztatottak száma 3 millió 935 ezer fő volt augusztus-októberben, 71 ezerrel több, mint egy évvel korábban, ez 1,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője rámutatott: a munkanélküliségi ráta augusztus-október között 10,5 százalékra emelkedett a július-szeptember között mért 10,4 százalékról, az egy évvel ezelőtti 10,8 százalékhoz képest viszont csökkent.

A munkanélküliek száma 5200-zal nőtt az előző háromhavi átlaghoz, míg 5100-zal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A foglalkoztatottak száma 700 fővel csökkent az előző háromhavi átlaghoz képest, míg 71 400-zal nőtt egy év alatt, részben a közcélú foglalkoztatásnak köszönhetően - jegyezte meg.

Suppan Gergely szerint az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben folytatódhat ez a tendencia.

A szezonális hatások miatt a következő hónapokban csökkenhet a foglalkoztatás, a munkanélküliség pedig emelkedhet. A szakember várakozásai szerint a következő hónapokban 10,7 százalékig emelkedhet a munkanélküliségi ráta, majd a jövő év elején elérheti a 11,6 százalékot.
Idén az éves átlagos munkanélküliség - valamivel magasabb foglalkoztatás mellett - a tavalyinál kissé alacsonyabb, 10,9 százalékos lehet, jövőre pedig 10,8 százalékra csökkenhet - közölte.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makroelemzője is úgy látja: az év vége felé a szezonális munkák kifutnak, emiatt emelkedik a munkanélküliség.

A múlt évhez képes több mint 70 ezer fős foglalkoztatottság-növekedést mért a KSH, a munkanélküliek száma pedig több mint ötezerrel csökkent, ez kedvező - mondta az elemző. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a KSH más statisztikái a magánszektorban - az öt főnél többet foglalkoztató cégeknél - a foglalkoztatás csökkenését mutatják, illetve a közfoglalkoztatottak nélkül a közszéfában is.

A szakember éves szinten stagnálás körüli munkanélküliségi rátára számít.

Jövőre várhatóan tovább nő a közfoglalkoztatottak létszáma, a gazdaságban viszont enyhe recesszióra lehet számítani - mondta Árokszállási Zoltán. Hozzátette: ez utóbbi nem arra mutat, hogy a magánszektor jelentős mértékben fogja tudni bővíteni foglalkoztatását, sőt nem zárható ki további enyhe csökkenés sem jövőre. A két folyamat kompenzálja egymást, ami stagnáló munkaerőpiacot jelent - fogalmazott a szakember.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményében azt hangsúlyozta: továbbra is kedvezőek a trendek a foglalkoztatásban. A 2012. augusztus-októberi időszakban folytatódott a foglalkoztatottak számának 27 hónapja tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyítva - emelte ki a tárca.

A 15-74 éves korcsoportban 1,8 százalékkal bővült a foglalkoztatottak száma, így a korcsoport foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakában mért 50,3 százalékról 51,4 százalékra, vagyis 1,1 százalékponttal emelkedett. A 15-64 éves korosztályban szintén hasonló ütemű létszámbővülés volt megfigyelhető éves viszonylatban, amely a korcsoport foglalkoztatási rátáját az előző év azonos időszaki 56,6 százalékos szintről 58,2 százalékra emelte - hívta fel a figyelmet az NGM, hozzátéve, hogy a mutatók mindkét nem esetében javultak.

A kormányzat eddigi munkaerő-piaci intézkedései több mint két éve bizonyítják, hogy a kormányváltás óta folyamatosan érvényesülő kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére is alkalmasak a pozitív trendek fenntartására és a foglalkoztatási ráta további emelésére, amely a kormányprogramnak egyik kiemelt célkitűzése - hangsúlyozza a tárca közleményében.

Olvasóink írták

  • 1. Power 2012. november 28. 13:32
    „"emelkedhet a munkanélküliségi ráta" Az 1 millió munkahely teremtése csak ígéret marad. A közfoglalkoztatás keveredik a munkahelyteremtéssel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázömlést okozott egy alkatrész hiánya Szolnokon

A gázömlést az okozta, hogy hiányzik az ingatlant ellátó csővezeték golyóscsapja. Ugyancsak eltűnt… Tovább olvasom