Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Start a diplomáért: konzultációs napok a felvételikről

A rendezvénysorozat jövő kedden Győrben, a Széchenyi István Egyetemen kezdődik. Szegeden február 22-én lesz konzultáció.
Start a diplomáért címmel országos konzultációs, információs felvételi napokat tart a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a következő két hétben országszerte - jelentette be Kis Norbert felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az öt vidéki és egy fővárosi helyszínen rendezendő országjárás célja, hogy a felsőfokú tanulmányokkal kapcsolatos januári változásokról konzultáljanak a középiskolásokkal, szüleikkel és oktatóikkal, hogy felelős döntést tudjanak hozni a továbbtanulásról.

Jövő kedden Győrben, a Széchenyi István Egyetemen kezdődik a rendezvénysorozat, amelyet Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyit meg. Ezután csütörtökön Pécsett, pénteken Miskolcon, február 21-én Debrecenben, február 22-én Szegeden tartanak konzultációt, míg a záró rendezvény február 23-án a fővárosban, a Budapesti Gazdasági Főiskolán lesz - közölte.

Kis Norbert megemlítette, hogy a programot segíti az Oktatási Hivatal, az Educatio Nonprofit Kft. és a diákhitel központ is. Egyeztettek a hallgatói érdekképviseletekkel is, kedvezően fogadták ezt a kezdeményezést, és felajánlották segítségüket a program lebonyolításában - mondta.

A kormány célja, hogy növelje a felsőoktatásban részt vevők és a diplomások számát. Ezt segíti a diákhitel 2 program, "amelyben nagyon nagy lehetőségek vannak", ezt azonban el kell magyarázni minden érintettnek - mutatott rá.

Kis Norbert kérdésre elmondta: a szeptemberben induló tanévtől az ösztöndíjas és részösztöndíjas hallgatók száma eléri majd a 70 ezret. Ideszámítva az alapképzésben, osztatlan képzésben, mesterképzésben, felsőfokú szakképzésben részt vevőket, összesen mintegy 55 ezer teljes, és 15 ezer 500 részösztöndíjas hallgatói férőhely lesz a tervek szerint. Ez az arány "megfelel annak a célnak, hogy az állam a legtehetségesebbek tanulmányait támogassa" - hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra: az utóbbi években elindult a költségtérítéses képzésre jelentkezők létszámának csökkenése, ami jelzi, hogy ezt a képzésformát a szülők és a diákok egyre kevésbé tudják saját pénzből finanszírozni. Ezért vezetik be a diákhitel 2-őt, amely mindenkinek biztosítja azt a lehetőséget, hogy szükség esetén az állam megelőlegezze a tanulmányok költségeit - mondta.

Szólt arról is, hogy elmegy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának szerdai demonstrációjára, és részt vesz a virrasztáson. Az esemény azt mutatja, hogy aktívabban kell konzultálni a felvételit érintő változásokkal kapcsolatban - jegyezte meg.

A helyettes államtitkár közölte: a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos végrehajtási rendeletekről szóló egyeztetésekbe bevonják a rektorokat, a hallgatókat és minden olyan érdekképviseleti szervezetet, amely jelentő

Olvasóink írták

 • 1. Együgyű 2012. február 09. 09:23
  „,,Start a diplomáért: konzultációs napok a felvételikről"
  Stadler volt akasztói bácsi diplomára lehet jelentkezni?
  Mennyi lesz a költség?
  A jelentkezés a kecskeméti börtönnél történik?
  Választ nem várok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A Nokia bejelentése kijózanító saller Orbán Viktornak˝

Az 2300 fős elbocsátásról szóló bejelentése "kijózanító saller" Orbán Viktor számára. Tovább olvasom