Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Steinmeier: a válságban szükség van a szolidaritásra

A mostani válságban erősödik a szélsőségesek jelentette veszély- mondta kedden a német külügyminiszter Budapesten.
Frank-Walter Steinmeier a Magyar Tudomány Akadémián tartott előadásában közölte: váság idején nem szabad elfeledkezni a szolidaritásról sem. "Ennek működnie kell"- fogalmazott a szociáldemokrata politikus. Úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzetben Európának fontos szerepe van. "Nem kevesebb Európára van most szükség. Éppen ellenkezőleg: többre"- hangsúlyozta Steinmeier.

A gazdasági válsággal kapcsolatban megjegyezte, hogy az uniós közös pénz egyfajta védelmet nyújtott az eurózóna tagállamainak. Fontosnak nevezte, hogy minél előbb az euróövezet tagjai legyenek azok az országok, ahol még nem eurót használnak. Leszögezte ugyanakkor, hogy erre csak akkor van lehetőség, ha teljesülnek a csatlakozási feltételek. Steinmeier az Európai Unió további bővítéséről és a közösség szomszédságpolitikájáról is beszélt. Mint mondta: a válság ellenére nem szabad most leállni, hiszen Európa stabilitást ad a régiónak.

A német politikus megemlékezett a 20 évvel ezelőtti határnyitásról is. Köszönetet mondott Magyarországnak azért, amiért megnyitotta nyugati határait a kelet-németek előtt. "De a kormány mellett természetesen köszönet illeti azokat az embereket is, akik segítették, enni és inni adtak az NDK-ból menekülőknek"- fogalmazott Steinmeier, aki hozzátette: "a német egység elképzelhetetlen a magyarok tettei nélkül. Ezt sosem felejtjük el. Köszönöm, Magyarország"- mondta a német külügyminiszter. Mint fogalmazott: "1989-ben szélesre tártuk a szabadság kapuját. Ám hogy ezt megvédjük, azért minden nap tennünk kell."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén 50 vasúti átjáró válhat itthon biztonságosabbá

A közlekedési tárca több mint egymilliárd forintot költ sorompófejlesztési programra, amelynek… Tovább olvasom