Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Strasbourgi ítélet: Magyarország megsértette a tulajdonhoz való jogot

Jelenleg folyik az ítélet elemzése és ezután dönt a kormány arról fellebbez-e.
Fidesz: a társadalom nem tűri a pénzlenyúlást

A magyar társadalom továbbra is elvárja, hogy ne folyjon "pénzlenyúlás" az állami szektorban - így kommentálta Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján a különadóügyben hozott keddi strasbourgi ítéletet.

A strasbourgi bíróság nyilvánvalóan nem tudott tájékozódni arról, hogy a végkielégítés "egy kiválóan bevált szocialista módszer" volt a közpénzek lenyúlására - fogalmazott kérdésre válaszolva a kormánypárti politikus, hozzátéve, hogy "voltak itt 2010 előtt" nokiás dobozok, offshore-ügyletek, színlelt szerződések, ingatlanpanamák és "a jó öreg végkielégítés".

A Fidesz azonban a kormányzása kezdetén világossá tette: az emberek nem tűrik, hogy "a haverok (...) jól felmondanak egymásnak, és ezzel több millió forintos végkielégítést visznek haza a zsebben, mindezt közpénzből" - mondta Hoppál Péter, közölve, hogy ennek a gyakorlatnak a jelenlegi kormányoldal véget vetett, és "a pofátlanul magas végkielégítésekre" 98 százalékos különadót vezetett be. A társadalom pedig továbbra is elvárja, hogy "ilyen pénzlenyúlások ne történjenek Magyarországon" - zárta szavait a szóvivő.

Magyarország megsértette a tulajdonhoz való jogot azzal, hogy egy elbocsátott külügyminisztériumi alkalmazott végkielégítésének egy részét 98 százalékos különadóval sújtotta - mondta ki kedden Strasbourgban nyilvánosságra hozott első fokú ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az ítéletet az N. K. M. monogramú panaszos ügyében hozták. Az 1954-ben született, budapesti lakhelyű nő harminc éven át volt a Külügyminisztérium alkalmazottja, mígnem 2011. május 27-én elbocsátották. Végkielégítésének a 3,5 millió forint fölötti részét - jelen esetben 2,4 millió forintot - 98 százalékos adóval sújtották. Beadványában az európai emberi jogi egyezmény alapján tulajdonhoz való jogának, a hatékony jogorvoslathoz való jogának, valamint a diszkrimináció tilalmának sérelmére hivatkozott. A bíróság megállapította a tulajdonhoz való jog sérelmét, és 11 ezer euró kártérítést, valamint - a perrel kapcsolatban felmerült költségekre - további 6 ezer eurót (mindösszesen hozzávetőleg 5 millió forintot) ítélt meg a panaszosnak.

Kormányszóvivő: folyik az ítélet elemzése

Jelenleg az illetékes tárcáknál folyik az elbocsátott külügyminisztériumi alkalmazott végkielégítése ügyében született strasbourgi ítélet elemzése és ezután dönt a kormány arról fellebbez-e - mondta a kormányszóvivő kedden Budapesten kérdésre válaszolva.

Giró-Szász András egy más témában tartott sajtótájékoztatón elmondta: a fellebbezés benyújtására - ha ilyen döntés születik - három hónap áll rendelkezésre.

További kérdésre válaszolva hozzátette: emlékei szerint közel ezer korábbi alkalmazottat érinthet ez a kérdés összesen. Ha minden esetben a kormány veszítene, akkor ötmilliárd forintot kellene kifizetni. Ugyanakkor egyelőre egy esetben született ilyen döntés - jegyezte meg. Arról, hogy terveznek-e esetleg külön alapot elkülöníteni azt mondta: a kormánynak négyszázmilliárdos tartaléka van csak az idénre.

Magyarország megsértette a tulajdonhoz való jogot azzal, hogy egy elbocsátott külügyminisztériumi alkalmazott végkielégítésének egy részét 98 százalékos különadóval sújtotta - mondta ki kedden Strasbourgban nyilvánosságra hozott első fokú ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az ítéletet az N. K. M. monogramú panaszos ügyében hozták. Az 1954-ben született, budapesti lakhelyű nő harminc éven át volt a Külügyminisztérium alkalmazottja, mígnem 2011 május 27-ikén elbocsátották. Végkielégítésének a 3,5 millió forint fölötti részét - jelen esetben 2,4 millió forintot - 98 százalékos adóval sújtották. Beadványában - az európai emberi jogi egyezmény 1. számú jegyzőkönyvének 1. cikke alapján - tulajdonhoz való jogának, valamint e joggal összefüggésben a hatékony jogorvoslathoz való jogának, valamint a diszkrimináció tilalmának a sérelmére hivatkozott. Ez utóbbi két kapcsolódó jogalapot az egyezmény 13., illetve 14. cikke fogalmazza meg. A jogorvoslati lehetőség hiánya mellett a diszkriminációra azzal hivatkozott a panaszos, hogy a különadó csak az állami szektort sújtja.
Magyarország megsértette a tulajdonhoz való jogot

Magyarország megsértette a tulajdonhoz való jogot azzal, hogy egy elbocsátott külügyminisztériumi alkalmazott végkielégítésének egy részét 98 százalékos különadóval sújtotta - mondta ki kedden, Strasbourgban nyilvánosságra hozott első fokú ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága.

N. K. M., az 1954-ben született, budapesti lakhelyű nő harminc éven át volt a magyar külügyminisztérium alkalmazottja, mígnem 2011 májusában elbocsátották. Végkielégítésének egy részét 98 százalékos adóval sújtották. Beadványában az európai emberi jogi egyezmény alapján tulajdonhoz való jogának, a hatékony kárpótláshoz való jogának, valamint a diszkrimináció tilalmának sérelmére hivatkozott.

A bíróság megállapította a tulajdonhoz való jog sérelmét, és 11 ezer euró kártérítést, valamint - a perrel kapcsolatban felmerült költségekre - további 6 ezer eurót (mindösszesen hozzávetőleg 5 millió forintot) ítélt meg a panaszosnak.

Olvasóink írták

 • 17. NP1 2013. május 15. 04:49
  „babar
  A kettőnek semmi köze egymáshoz.
  Szerintem senki sem a százmillás végkielégítést védi, hanem drága kormányunk jogtiprásaival van tele a hócipője.

  15. csergemerge 2013.05.14. 21:4
  A Nyugat erkölcstelenségét nekünk aztán igazán nem kellene szóvá tennünk. Gondolom hallottál már a földmutyikról, a trafikmutyiról, a pofátlan költségtérítésekről, a hazudozó Plagibáról... Az erkölcstelen nyugaton a <moderálva> képviselő, vagy a <moderálva> Lázár más régen nem lenne Honatya......”
 • 16. babar 2013. május 14. 22:34
  „Anno felháborítottak mindenkit a pofátlan végkielégítések. Jogosnak éreztük (az érintettek kivételével!!!) az extra adót. Most meg kárörvendünk az ítélet miatt!!! Szánalmas!”
 • 15. csergemerge 2013. május 14. 21:46
  „Ami erkölcstelen, az Európában szinte sohasem törvénytelen.
  Európának az a része, amely nem részesült a kommunista diktatúra "csodálatos vívmányaiból" egy erkölcstelen, hazug és pénzsóvár kontinens.”
 • 14. Őszödi 2013. május 14. 16:08
  „Hoppál Péter "pénzlenyúlásról" beszél, arról mélyen hallgat, hogy törvények által egyszer már megállapított nyugdíjakat vettek el visszamenőleg Rákosira emlékeztető kommunista módszerekkel. A nyugdíjasok ügyét még nem tárgyalta a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, de várhatóan ott is hasonló ítélet születik majd.”
 • 13. barátfüle 2013. május 14. 15:38
  „Power jár valahol a közelben. Sajnos ez a tapasztalatom. De azt természetesnek kellene venni, ha egy hatalmi tényező a saját táborából és nem az ellenfél táborából választ. Csak ezt ne úgy tegyék, hogy közben kigolyóznak a helyről valakit, aki tisztességgel látja el a feladatát. És már el is jutottunk a dohányboltok témájához.
  Itt is el kellene fogadni azt, hogy aki a tűzhöz közel ül, az melegszik. De ne mások - a régóta ezt művelők - rovására.”
 • 12. Power 2013. május 14. 15:07
  „Bizonyára kellett a párttagoknak, sógoroknak, vagy haveroknak a hely.”
 • 11. zsozso64 2013. május 14. 14:20
  „Ballas Kedves!
  Végtelenül irigyellek a magabiztos, és "tévedhetetlen" hozzáállásaid miatt! A véleményem el sem merem mondani annyira ellentétes a tiéddel, ( Sajnos nem vagyok érintett a témában ) de szerintem nem is vagy rá kíváncsi...!”
 • 10. macs 2013. május 14. 14:00
  „8. Ballas,
  végig kéne gondolni, hogy mit is jelent a végkielégítés, melynek mértékét a Munka Törvénykönyve és ahol van a kollektív szerződés határozza meg és a jövedelem illetve az életkor függvénye.
  Pl. az egyik ismerősöm 2008-ban az előbbi alapján 5 havi, az utóbbi alapján 12 havi átlagkeresetét kapta, és ehhez jött még 7 havi elhelyezkedési támogatás, mert elmúlt 50 éves, azaz 24 havit. Akkor most szégyellje magát és vegyük el tőle a 98%-ot?
  És nem volt államtitkár. :-)
  Nem tudom milyen szabályok vonatkoznak egy egyetemi tanárra, jó lenne, ha megírnád. Köszi. :-)”
 • 9. barátfüle 2013. május 14. 13:47
  „8. Ballas
  Ha ismernéd a KJT-t, ami a jelen esetre vonatkozik, akkor nem tartanád az illetőt renitenskedőnek, kiemelt fizetésűnek.
  A végkielégítés a munkaviszony hosszától függ. A cikkből tudjuk, hogy az érintett 30 évig dolgozott itt. Alapból 2 havi átlagfizetés a végkielégítés és ez 3 évente 1 hónappal kiegészül. Ha tehát - csak a példa kedvéért - havi 250000 Ft-ot kapott, akkor 11 havi átlag jár jogszabály szerint. A példánkban 2,75 millió Ft a végkielégítés. Ez a jogszabály és ehhez nem kell kiugró fizetés. És ha a jogszabály szerint ennyi jár, akkor ezt egy másik jogszabály ne vegye el.
  Megismétlem. Ezzel nem kerül az illető különlegesen jó helyzetbe, sőt... A helyzete nem ad optimizmusra okot. Inkább sajnálni kellene a munkanélküli státuszát.”
 • 8. Ballas 2013. május 14. 13:17
  „7. akinek ilyen magas a végkielégítése annak biztos lehetsz benne hogy 1000nyi helyen van még pénze, nem kell féltened hogy éhen hal szegény! egy tisztességes egyetemi tanár 30 év után is maximum 6-700.000 forintot kap végkielégítés címen... és ő meg is dolgozik ezért a pénzért, nem úgy mint egy külügyminisztériumi alkalmazott, aki ennek többszörösét kapja! szal én nem sajnálom...”
 • 7. barátfüle 2013. május 14. 12:35
  „1. Ballas
  Kívánom, hogy ne legyen ehhez hasonlóban részed! Az illető 1954-ben született, azaz 59 éves. A nyugdíj szabályok szerint 63,5 éves korában mehet nyugdíjba, Addig marad a munkanélküli segély, ugyanis nem ennek a korosztálynak a tagjai után kapkodnak a munkaerő piacon. A segély meg 3 hónapig jár és maximális értéke nettó 75000 Ft/hó.
  Mindebből következik, hogy van 2 millió Ft-ja a következő 4 évre. Gondolkozz ezek után! A gázszámla évente 400, a villany 250, a víz 100, az adók 50, TV, internet, telefon 300. Soroljam?
  Azután azt is gondold át, hogy milyen nyugdíjat fog kapni 4 év múlva, ha nem tud ismét állásba kerülni?
  Megismétlem. Remélem veled nem bánik el úgy az élet és az a generáció, aki ezt létrehozta. Mi a mi szüleink nyugdíját előállítottuk és felneveltük a most aktív korosztályt. De vajon rólunk hogyan gondoskodnak? Ne irigyeld ezt a helyzetet!”
 • 6. Dr.Tonyk 2013. május 14. 12:24
  „1.
  "Az ilyenek nyaljanak sót, akik 2 millió forintnál is több végkielégítést kapnak, aztán meg sír a szájuk és beperelik a magyar államot hogy a 2 milla feletti résznek a 98%át le kéne adóznia..."

  Érdekelne az álláspontod akkor is, ha mondjuk a Te pénzedről lenne szó!
  (De gondolom mivel ilyen összeg közelébe sem jutsz (mint én), így könnyű máséval a csalánt.)”
 • 5. studyfy 2013. május 14. 12:21
  „Ballas, légy nyugodt. A 98 %-os különadót a Fidesz gyorsan megszüntette, mikor már rájuk is vonatkozott volna a rendelet. A mostani államtitkárok is ekkora vagy még nagyobb végkielégítéssel lépnek le. Igaza van DOOMER-nek, akkor kezdődik a baj, mikor jogszabályban van ezen nagy tétel biztosítva. Emlékeztetnélek, hogy a több tízmilliós hiányt produkáló fideszes, szegedi cég vezető 2 millió prémiumot kapott "jó munkájáért". Nem csak az egyik oldalt kellene figyelni. Mindkettő egyformán hunyó.”
 • 4. Logaritmus 2013. május 14. 11:57
  „1: a fröcsögés előtt olvass! A bankhitelek ügye is ott van, a magyar Kúria kérte.”
 • 3. DOOMER 2013. május 14. 11:12
  „1. Ballas 2013.05.14. 11:00

  nem hinném, hogy feltétlenül az a hibás, aki kapja ezt az összeget, sokkal inkább az, aki ezt felajánlotta/jóvá is hagyta neki, elvégre kapni csak akkor lehet, ha megadják. erről miért nem szól semmi?”
 • 2. queenmargareth1 2013. május 14. 11:06
  „csak egy részét adóztatták meg áh, nincs jobb dolguk.”
 • 1. Ballas 2013. május 14. 11:00
  „Az ilyenek nyaljanak sót, akik 2 millió forintnál is több végkielégítést kapnak, aztán meg sír a szájuk és beperelik a magyar államot hogy a 2 milla feletti résznek a 98%át le kéne adóznia... imádom ezeket a strassburgi döntéseket, mi köze hozzánk? és ha már ennyi köze van elvileg, akkor a devizahitelesek megkárosítását nem oda kellene vinni? jah hogy abba nem adnának igazat a csak "kicsit" elfogult bírák?... ugyan már röhej!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: magyar-grúz gazdasági vegyes bizottság jön létre

Az államtitkár gazdasági együttműködési egyezményt írt alá Maia Pandzsikidze grúz külügyminiszterrel… Tovább olvasom