Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Sugárzó vasúti kocsik érkeztek Ukrajnából

Sugárzó vasúti kocsikra figyeltek fel az eperjeskei átrakóállomáson szerdán; a két vagon kálium-klorid szállítmány azonban sem a környezetre, sem a lakosságra nem jelentett veszélyt - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője.
Dányi Béla polgárvédelmi ezredes tájékoztatása szerint szerdán, a reggeli órákban az ukrajnai Szolikamksk állomásról egy vasúti tehervonattal két vagon kálium-klorid (műtrágya) érkezett magyar területre.

Az igazgató-helyettes hozzáfűzte: az eperjeskei vasúti átrakónál a vám- és pénzügyőrség által felállított sugárkapu a szállítmány érkezésekor jelzett, és a műszeres mérés enyhe sugárzási értéket mutatott.

A szabolcsi katasztrófavédelmi igazgatóság veszélyhelyzeti felderítő csoportja a helyszínre vonult és különböző típusú sugárzásmérő műszerekkel végzett méréséket a vagonoknál.

Az ezredes hangsúlyozta: a mért értékek nem érték el a figyelési szintet, a szállított kálium-klorid sem a környezetre, sem a lakosságra nem jelentett veszélyt.

Megjegyezte: az ukrajnai feladó egyébként a kitöltött fuvarokmányokban egyértelműen jelezte, hogy a kálium-klorid enyhén sugárzó, de az értékek nem érik el a veszélyes szintet.

Dányi Béla elmondása szerint a szállítmányt Záhonyban használják fel, hozzá keverik műtrágyákhoz.

Olvasóink írták

 • 6. Tikviczky 2010. február 25. 15:29
  „Tetszik, nem teszik, achilleus igazat szól, flexsnake meg bölcsész/jogász/kommunikációs manáger.

  Ja igen, a C-14-ről , a tríciumról, és a talajban meg az építőanyagokban levő K-40-ről, uránról, tóriumról és azok bomlástermékeiről még nem is szóltunk. És ezek nem azért vannak ott, mert csúnya bácsik beszennyezték a magyar anyaföldet, hanem mert ilyen a világegyetem. Ez van...”
 • 5. flexsnake 2010. február 25. 12:40
  „3-4. papiron meg répát szállít. Semmi jelentősége nincs. Gondolkodni kell: műtrágya behozatala semmiképpen sem éri meg ..... látszik hogy agymosáson mentél keresztül.”
 • 4. achilleus 2010. február 24. 17:30
  „Az emberi test is tartalmaz természetes radioaktív izotópokat. Ezek közül a kálium-40 aktivitása a legnagyobb: egy 75 kg-os ember K-40-ből származó aktivitása kb. 7300 Bq, vagyis másodpercenként kb. 7300 darab kálium-40-es atommag bomlik el a szervezetében.”
 • 3. achilleus 2010. február 24. 17:22
  „A kálium 40-es izotópja (ami a természetes kálium kb. 0,01%-át alkotja) radioaktív, felezési ideje meglehetősen hosszú 1,25 milliárd év. Ezt a természetes sugárzást mérhették ki, tehát feltételezhetően, semmiféle extra "szennyezés" nem történt.”
 • 2. flexsnake 2010. február 24. 16:08
  „Ja én is gondoltam rá hogy vasúton hozatok be műtrágyát mert még úgyis megérné..... persze.... műtrágya :D Az igaziszar is drága lenne. Magyar föld bírja a vegyiszemetet! Kétfejű káposztát mindenkinek! :D”
 • 1. sauron2 2010. február 24. 16:04
  „ez a sugárzás nem sugárzás! ez a cikk nem cikk, maximum ciki! döbbenet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több késszúrással gyilkoltak - aztán elmentek sörözni

Néhány óra alatt elfogták és őrizetbe vették a rendőrök azt a két férfit, akik a gyanú szerint… Tovább olvasom