Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Sukoró-ügy: az ügyészség szerint Gyurcsány túllépte a hatáskörét

Az ügyészség hivatali visszaélés miatt hallgatná ki gyanúsítottként a volt kormányfőt a Sukoró-ügyben.
Gyurcsány Ferenc a Sukoró-ügyben az ügyészség szerint azzal lépte túl hatáskörét, hogy meghatározta - cserében - a telek értékesítésének módját - derül ki a mentelmi bizottságnak a parlament honlapjára felkerült, a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését javasoló határozati javaslatából, amely idézi a legfőbb ügyészi indítványt.

Gyurcsány Ferenc idén áprilisban jelentette be, hogy a legfőbb ügyész mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza; az ügyészség hivatali visszaélés miatt hallgatná ki gyanúsítottként a volt kormányfőt a Sukoró-ügyben.

A szakbizottság határozati javaslata idézi a legfőbb ügyész indítványát, amely szerint a King's City beruházás ügyében a befektetők kezdeményezésére kormányzati szervezésben 2008. május 21-én történt egyeztetés az Országház Nándorfehérvári Termében. A találkozón a beruházók egyik konkrét kérése az volt, hogy a beruházásra kiszemelt, a Velencei-tó partján lévő állami tulajdonban lévő ingatlanegyüttes tulajdonjogát megszerezhessék ingatlancserével.

A legfőbb ügyész azt írta, a volt kormányfő csak annyiban ellenőrizte a befektetők telekcserével történő ingatlanszerzési kérelmének teljesíthetőségét, hogy megkérdezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) jelen levő akkori vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst: ez törvényesen lehetséges-e. Amikor Tátrai erre igennel válaszolt, Gyurcsány Ferenc kifejezte, támogatja a cserével történő ingatlanszerzést. A volt miniszterelnök Tátrai Miklósnak azt a feladatot szabta, hogy elő kell készíteni a földterületek befektetők általi hasznosítását, a csereingatlanok értékbecslését, a tulajdonjog rendezését. Erre két hónapot határozott meg - olvasható a dokumentumban.

"Gyurcsány Ferenc ezzel a magatartásával eldöntötte, hogy a kért Velence tóparti, állami tulajdonban lévő ingatlanegyüttes tulajdonjogát a befektetők megszerezhetik, és kizárólag a cserét határozta meg az értékesítés lehetséges módjaként" - idézi a legfőbb ügyész indítványát a határozati javaslat.

A legfőbb ügyész szerint a miniszterelnök az értékesítés módjának meghatározásával hatáskörét túllépte, mivel az értékesítés módjának meghatározása — az értékesítésre előkészítést követően — a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács hatáskörébe tartozott. Ugyanakkor ezzel a döntésével az albertirsai és pilisi magántulajdonú földterület állam részére történő értékesítésének az eladó számára kedvező módját is meghatározta - tette hozzá a legfőbb ügyész a határozati javaslatban szereplő sorok szerint.

"Ezzel a magatartásával a miniszterelnök előnyt biztosított a befektetőknek azokkal szemben, akik a vonatkozó törvényi előírások szerint főszabályként alkalmazandó nyilvános pályáztatáson részt vehettek volna" - fogalmazott az iromány szerint a legfőbb ügyész, aki szerint a miniszterelnöki támogatás, feladatmeghatározás a cserét illetően egyedi döntés, utasítás jellegét mutatta; a földcsere kérdésében hozott miniszterelnöki feladatszabás döntően behatárolta az MNV Zrt. és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács eljárását.

A dokumentum alapján a legfőbb ügyész azt is leszögezi: a csere eleve kedvezőtlen megoldás volt az állam szempontjából, s ez a megoldási mód vezetett a megalapozatlan, manipulált értékbecslésekhez és a nagymértékű értékaránytalansággal megkötött csereszerződéshez, amely szerint a befektetők törvénysértő módon kívánták megszerezni a kiszemelt földterület tulajdonjogát.

A mentelmi bizottság határozati javaslata kitér arra is, hogy Gyurcsány Ferenc a testület szeptember 6-ai ülésén - bár meghívták - nem jelent meg, egy nappal korábbi, a bizottság elnökének címzett levelében fejtette ki álláspontját, miután előzőleg megtekintette mentelmi ügyének iratanyagát. Levelében azt írta, nincs egyetlen tanú sem, aki azt mondaná, hogy szóbeli összefoglalóját döntésként értelmezte volna; "esze ágában sincs" azt kérni, hogy mentelmi joga mögé bújhasson, sőt, kívánja, hogy az eljárás során politikai és ügyészi vádlói szemébe nézve maga vádolhassa őket.

Közvádas mentelmi ügyekben a mentelmi bizottságnak szinte töretlen gyakorlata, hogy az igazságszolgáltatási szervekre bízza annak tisztázását, hogy a gyanú megalapozott-e, vagy nem - jelzi az előterjesztés, amely emlékeztet arra, hogy a testület a két szocialista tag ellenszavazatával fogadta el a mentelmi jog felfüggesztését javasoló indítványt.

A volt kormányfő mentelmi jogáról az Országgyűlés a jelen levő képviselők kétharmados többségével akár már jövő hétfői ülésén dönthet.

Olvasóink írták

 • 8. DMagóg 2011. szeptember 08. 16:27
  „Óh, ezen elvek mentén a mostaniak közül néhányan tényleges életfogytiglant kapnak! Majd!”
 • 7. újratöltve 2011. szeptember 08. 15:30
  „Érdekes! 12 Állami Gazdaságot el lehet mutyizni utolsó napokon parancsszóra, itt meg ha jól értem csak az a vád, hogy cserélni kell!""""A volt miniszterelnök Tátrai Miklósnak azt a feladatot szabta, hogy elő kell készíteni a földterületek befektetők általi hasznosítását, a csereingatlanok értékbecslését, a tulajdonjog rendezését.""""" Tehát: ÉRTÉKBECSLÉST! Azon lehet vita, hogy az miként készült, de azért az értékbecslő felel!”
 • 6. bánki 2011. szeptember 08. 15:11
  „Gyurcsány ? Szegény panellakó ! Legalább is a vagyon bevallása szerint.

  Azért Sukoró érdekes ! Egy napi Földhivatali átvezetés ! ?”
 • 5. karakán 2011. szeptember 08. 13:32
  „"3. igazságkereső 2011.09.08. 11:48"

  Te ennyi mindent tudsz? És még mindig csak a DMonlájnra írogatsz? Ennyi "fontos" információval nagy jövő vár rád ebben a kurzusban!”
 • 4. igazságkereső 2011. szeptember 08. 11:53
  „#2. varadipal! Te "sikolyszomfóniás" légy szíves nézz szét magad körül, s ha ez sikerül rá fogsz döbbenni tévelygésedre!!”
 • 3. igazságkereső 2011. szeptember 08. 11:48
  „Szeretnék az ügyészségnek segíteni annyiban, hogy most leírom azok neveit, akik valóban és tényszerűen felelősek azért,hogy az országunk ide jutott és 9.966.144 magyar polgár érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyta: Gyurcsány Ferenc, Draskovics Tibor,Veres János és a fősúgóasszony: Lendvai Ildikó!Elég a hablatyból,hogy csak politikai felelősség terheli őket akkor, amikor ezermilliárdok tűntek el kormányzásuk alatt és padlóra tették országunkat, azaz elárulták saját hazájukat! Tényadat: akkor amikor Medgyessy Péter lett a miniszterelnök 2002-ben, maga Medgyessy ismerte el, hogy az Orbán kormánytól 350 milliárd meglevő forinttal vette át a kormányzást, s mi történt a 8 év Gyurcsány, majd egy évig Bajnai kormányzása alatt összesen? Kérem, 15000 milliárd adósság,de az ország egy jotányit sem haladt előre!! Vulgárisan lehetne a kérdést feltenni: hol a lé? Nos kérem ezért kell az ügyészségi - nagyon mélyreható vizsgálat és nem megengedve a kibújást és a "politikai felelősség" maszlagjának hangoztatását be kell fejezni! Emberek éheznek, bankok a tisztességtelen nyereségeik növelése és a kiderült indexálási csalásuk (devizahitelesek kanossza járása!!) akkor amikor a "devizahitelek" mögött egyetlen svájci frank sem volt!!,na kérem ez a bűncselekmény, és meg lehetne hallgatni az ájtatosan nyilatkozó Müller János urat is, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadóját is -szegény banki ügyfelek, kiknek a karmai közé kerültek?!! - szóval nem eltörpülni az ügyek felett, mert az országban dúló " 8 éves háború" kárvallottjai millió számra esnek kétségbe,hogy hogyan tovább, miközben a bankok, a szocialista potentátok a földdel tették egyenlővé országunkat!! Van mit tennie az ügyészségnek, s nem is kevés!!”
 • 2. varadipal 2011. szeptember 08. 11:14
  „A különbség Kódis Pityu és Gyurcsány között annyi, hogy az utóbbi, ha kell neki, mellényzsebből fogja kifizetni a legjobb sztárügyvédek garmadáját, és magasról lesz.rja az ügyészt a felbújtóival és a vádjával együtt. Nem olyan hülye, mint amilyennek a sz.rkeverők hiszik, vagy látni szeretnék.Több esze van, mint az egész jelenlegi kabinetnek a fönökkel együtt.”
 • 1. frakk 2011. szeptember 08. 11:07
  „Na és akkor kap egy ejnye -bejnyét ??? Lerágott csonton hízik a média, az egészből nem lesz semmi.
  Talán Aluminim cégénél, olcsóáram vásárlásnál, telek ügyeinél , tőzsdei szakértelménél kellene kezdeni a
  HATHATÓS vizsgálatot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féléves jelentés: kilakoltatási és végrehajtási statisztikák

2006 óta folyamatosan emelkedik a végrehajtások száma, az ingatlanárveréseket követő kilakoltatások száma azonban 2011 első félévében 120 alatt maradt. Tovább olvasom