Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Sulyok Gabriella és a változó táj

Lélegző látóhatár címmel nyílt kiállítás a Sopronhoz sok szállal kötődő, Munkácsy-díjas grafikusművész, Sulyok Gabriella munkáiból az Erdélyi Ház kiállítótermében. A művészt a mindig változó, formáiban, színeiben folyton újat mutató táj foglalkoztatja már évek óta.
A megnyitó napján fotók készülnek a kiállított képekről. Alkotójukkal. Sulyok Gabriella együtt él, együtt lélegzik a munkáival. Úgy ismeri őket, mint anya gyermekét. Melléjük áll, a fákat simogatja tekintetével, mozdulattal, s a felvételre gondolva azt kérdi: „velük vagyok?” . Velük. Egy velük.
– A barátaim sok elfoglaltságuk ellenére találnak időt arra, hogy elvigyenek nézelődni. Szombaton a Pihenőkereszt irányában a Balfi-dombok felé indultunk. A párán átsütött a nap, a Fertő tó megint más arcát mutatta. Minden módosul, olyan nincs, hogy ugyanazt már láttam volna egyszer. Mindig szemlélődöm, ez a szemlélődés ihlette a most kiállított tizenhét képem is – mondja Sulyok Gabriella. – Ezeken is a bennünk és a körülöttünk lévő tájat rajzolom meg.
A művész előző soproni kiállításának, a Lélegző táj címűnek szerves folytatása a mostani. Egy három darabból álló sorozat, mely a Látóhatár felé címet kapta, a vonalak, formák ritmusával vezeti a tekintetet, a képzeletet. A kiállításnak helyet adó barokk épület boltívei, alacsony falai lehetővé teszik, hogy a képek egymástól kellő távolságban legyenek, lélegezzenek saját maguk is. A helyiség segít megmutatni igazi arcukat.
– Meglepő szavakat hallok a közönségtől. Úgy látom, sikerül kíváncsiságot ébresztenem az emberekben, a képeim láttán késztetést éreznek arra, hogy észrevegyék, megnézzék a körülöttük lévő világ szépségét. Az ember hajlamos a megszokás miatt elveszteni a látását. Én mindig lámpalázat érzek, ha a vonatról megpillantom a Ká-

roly-kilátót – mondja a művész.
A kiállítást Bakonyvári M. Ágnes művészettörténész nyitotta meg. A képek október végéig, munkanapokon 10–15 óráig tekinthetők meg az Erdélyi Házban (Fövényverem u. 15.).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árusítsanak gyógyszert a benzinkutaknál?

Tovább olvasom