Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Súlyos aggodalom: négypárti figyelemztetést szavazott meg az EP a magyarországi politikáról

A közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekről szóló, négypárti állásfoglalást - figyelmeztetést - szavazott meg csütörtökön Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülése.
20:28 - Az Amnesty International üdvözli az EP Magyarországra vonatkozó állásfoglalását

Üdvözölte az Amnesty International nevű nemzetközi emberi jogvédő szervezet csütörtökön az Európai Parlament plenáris ülésén Magyarországról aznap elfogadott állásfoglalást. "Az Európai Parlament kifogásolta Magyarország közelmúltbeli támadásait az alapvető emberi jogok ellen" - fogalmazott az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közleményében Nicolas Berger, a szervezet európai uniós intézmények mellett működő irodájának igazgatója.

Kiemelte: az Amnesty International "üdvözli, hogy az Európai Parlament fontolóra vette a +hetes cikk+ mechanizmusának esetleges aktiválását, hogy megvizsgálják az emberi jogok súlyos megsértésének kockázatát". Reményét fejezte ki, hogy "ez a lépés példát teremt majd, és EU-szerte az alapvető jogok jobb védelméhez vezet".

Az EP "nyomást gyakorolt a kormányra annak érdekében, hogy tegyen eleget az Európai Bizottság és az Európa Tanács ajánlásainak, és arra is kötelezettséget vállalt, hogy maga ellenőrzi ennek végrehajtását" - tette hozzá Berger. Mint megjegyezte: "ideje, hogy az Európai Unió elismerje a helyzet súlyosságát".

19:27 - A kormányoldal politikai döntésről, az MSZP és a DK a újabb pofonról beszél

A kormányoldal szerint az Európai Parlament (EP) csütörtökön a magyar baloldal nyomására hozott, politikailag motivált négypárti állásfoglalást Magyarországgal kapcsolatban, ugyanakkor az MSZP és a Demokratikus Koalíció a magyar kabinet elítéléseként tekint a strasbourgi döntésre.

A Rómában és a Vatikánban tárgyaló Martonyi János külügyminiszter szerint az EP-ben van egy alapvető politikai és ideológiai megosztottság, amit a testület határozatai is nagyon jól tükröznek. A tárcavezető kiemelte, a legutóbbi ítélet is ilyen téves képzetek, torz, hamis adatok alapján született, amit reményei szerint az Európai Bizottság egyetlen tagja sem oszt majd. Az EP magyar néppárti képviselői koncepciós perként értékelték, hogy a szocialista, liberális, zöld és kommunista frakciók megszavazták a Magyarországot elítélő határozatot a testület plenáris ülésén.

A kormányzati kommunikációs államtitkár szintén úgy vélekedett, politikailag motivált döntés született Strasbourgban. Kovács Zoltán az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: láthatóan egy olyan döntésről van szó, amely nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy "a kormány éppen jogi eszmecserét folytat az Európai Bizottsággal". Ezzel kapcsolatban idézte Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújában elhangzottakat, vagyis azt, hogy megszületett a magyar kormány válaszlevele az Európai Bizottságnak a testület által januárban indított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban, a dokumentumot pedig pénteken küldi el a kabinet. Kiemelte: "Magyarország egy olyan demokratikus jogállam, amelyben minden olyan érték érvényesül, amelynek az EU-ban érvényesülnie kell". Szólt arról is, hogy szerinte sok olyan kérdés vetődik fel az EP-ben folyó vitákban, amelyek tévedésekből és a megismerés, illetve a megismerés szándékának hiányából táplálkoznak.

Az elvakult támadás elvakult reakciót szül - kommentálta a történteket a KDNP alelnöke az MTI-nek. Rétvári Bence hangsúlyozta, Magyarország annyi tisztelet elvár az unió politikusaitól, mint amennyit mi adunk nekik. A kormánypárti politikus megjegyezte, nem az egész EP, hanem csak egy szűk többség ítélte el Magyarországot, a néppárti és konzervatív képviselők kiálltak Magyarország mellett.

A Fidelitas szerint az Európai Parlament (EP) csütörtöki állásfoglalása azt jelzi, hogy az "MSZP nemzetközi kampánya kilépett az egészséges politikai versengés keretei közül". A szervezet közleményében úgy fogalmaz, "bebizonyosodott, hogy a baloldal nemzetközi lejárató kampánya nem ismer határokat", az EP baloldali többsége ugyanis olyan határozatot fogadott el a szocialista képviselők kezdeményezésére, amely Magyarország uniós szavazati jogának és forrásainak elvesztésével járhat.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője nyilatkozatában azt emelte ki, hogy "sem a korábbi, sem a mostani állásfoglalásokban nem szerepel egyetlen olyan mondat, amely elítélné Magyarországot, vagy a magyar állampolgárokat bármilyen módon bírálná. A kritika az Orbán-kormánynak szól, azonban az Orbán kormány nem egyenlő Magyarországgal" - hangsúlyozta a magyar szocialista politikus, aki Göncz Kingával, az EP állampolgári jogi szakbizottságának alelnökével együtt az állásfoglalás-tervezet társszerzői közé tartozott.

A Demokratikus Koalíció szerint az EP a kormánypártok kétségbeesett reakcióival ellentétben nem Magyarországot, hanem az "Orbán-rezsimet" ítéli el. Kósáné Kovács Magda a Demokratikus Koalíció etikai bizottságának elnöke közleményében azt írta, az EP határozatával az Orbán-rendszer hatalmas vereséget szenvedett, a magyar kormányfő saját pártcsaládja, az Európai Néppárt támogatását sem élvezi már maradéktalanul. A Strasbourgban csütörtökön elfogadott határozat szerint az EP "súlyos aggodalmát" fejezi ki "a demokrácia gyakorlásával, a jogállamisággal, az emberi és szociális jogok gyakorlásával, a fékekkel és ellensúlyokkal, az egyenlőséggel és a diszkriminációmentességgel összefüggésben".

Felszólítja a magyar kormányt: tegyen eleget az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság ajánlásainak, és azoknak megfelelően módosítsa az érintett törvényeket. A voksolásra három határozati javaslatot is beterjesztettek, és ezek közül a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) nevet viselő radikális baloldaliak indítványa kapta meg a szükséges többséget. A másik két, alternatív javaslatot - amelyet a jobbközép néppártiak, illetve a konzervatívok jegyeztek - a plenáris ülés elutasította.

16:48 -  Demokratikus Koalíció: újabb pofon 

A Demokratikus Koalíció szerint az Európai Parlamentben négypárti egyetértéssel benyújtott határozati javaslat a kormánypártok kétségbeesett reakcióival ellentétben nem Magyarországot, hanem az Orbán-rezsimet ítéli el.

Kósáné Kovács Magda a Demokratikus Koalíció etikai bizottságának elnöke csütörtöki MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az Európai Parlament határozatával az Orbán-rendszer hatalmas vereséget szenvedett. A magyar kormányfő saját pártcsaládja, az Európai Néppárt támogatását sem élvezi már maradéktalanul.

A volt EP-képviselő szerint a magyar kormány ugyanakkor készülhet "a további kokikra és sallerekre is". Az EP mai döntése politikai támogatást nyújt az Európai Tanácsnak, hogy a kötelezettségét megszegő magyar kormánnyal szemben szankciókat is életbe léptessen – beleértve akár a szavazati jog felfüggesztését is - közölte.

A Strasbourgban csütörtökön elfogadott határozat az EP "súlyos aggodalmát" fejezi ki "a demokrácia gyakorlásával, a jogállamisággal, az emberi és szociális jogok gyakorlásával, a fékekkel és ellensúlyokkal, az egyenlőséggel és a diszkriminációmentességgel összefüggésben". Felszólítja a magyar kormányt: tegyen eleget az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság ajánlásainak, és azoknak megfelelően módosítsa az érintett törvényeket.

A voksolásra három határozati javaslatot is beterjesztettek, és ezek közül a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) nevet viselő radikális baloldaliak indítványa kapta meg a szükséges többséget. A másik két, alternatív javaslatot - amelyet a jobbközép néppártiak, illetve a konzervatívok jegyeztek - a plenáris ülés elutasította.

15:14 - A határozat támogatói szerint szükséges figyelmeztetni, a Néppárt szerint a kritika nem felel meg a tényeknek

A magyar belügyekbe avatkozásnak, a tényeket mellőzőnek minősítették egyebek között az Európai Parlament Magyarországról szóló, csütörtökön megszavazott állásfoglalását a néppárti és konzervatív EP-kommentárok, a szöveget támogató baloldali, szocialista, liberális és zöld képviselők közül többen viszont szükséges figyelmeztetésnek nevezték azt.

A magyar néppárti képviselőcsoport közleménye szerint a határozat elfogadása a koncepciós pereket idézi. Az állásfoglalást szerintük annak ellenére hozták meg, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti egyeztetések hamarosan lezárulnak.

"A mai képmutató és felelőtlen határozat elfogadása ismételten rávilágít a Magyarország elleni baloldali támadások igazi arcára: az nem objektív tényeken, hanem pártpolitikai érdekeken alapszik és célja Magyarország és a magyar jobbközép kormány lejáratása. A Magyarországgal kapcsolatos korábbi és várható további viták pedig e politikai kirakatper részei" - áll a közleményben.

"Ez az eljárás a koncepciós perek gyakorlatát idézi. A határozat Magyarország önrendelkezését súlyosan sértő pontokat tartalmaz, és kilátásba helyezi az Európai Unióról szóló Szerződés hetedik cikkének alkalmazását is" - állapították meg a magyar néppárti EP-képviselők, és felhívták a figyelmet: az állásfoglalás kezdeményezői között volt az MSZP két EP-képviselője, Göncz Kinga és Tabajdi Csaba is.

Az MSZP EP-delegációja közleményét jegyző Tabajdi Csaba viszont úgy fogalmazott: "sem a korábbi, sem a mostani állásfoglalásokban nem szerepel egyetlen olyan mondat, amely elítélné Magyarországot, vagy a magyar állampolgárokat bármilyen módon bírálná. A kritika az Orbán-kormánynak szól, azonban az Orbán kormány nem egyenlő Magyarországgal." A szocialista képviselő megállapítása szerint az állásfoglalás felszólítja az Európai Bizottságot: biztosítsa, hogy Magyarországon a jogalkotás nemcsak az európai jogszabályok betűjével, de azok szellemével, az EU alapértékeivel, a demokratikus szabadságjogokkal is összhangban legyen. Az MSZP európai parlamenti delegációjának értékelése szerint "az elmúlt másfél évben tapasztalt kettős beszéd miatt Orbán Viktor szavainak már nincs hitele". "Ahogy korábban ő maga kérte: kormányzását nem a szavak, hanem a tettek alapján értékelik. Orbán Viktor az európai mérce szerint egy év alatt harmadszor is megbukott, azt azonban meg kell akadályoznunk, hogy Magyarországot is magával rántsa" - áll a közleményben.

A néppárti kommentár szerint "a hetedik cikk alkalmazása esetén Magyarország elveszítheti a szavazati jogát, és veszélybe kerülhet több ezermilliárd forint uniós támogatás is".

A szocialista delegációvezető szerint viszont a Fidesz ezzel "valótlanságot állít", mert "az elfogadott állásfoglalás az Európai Unióról szóló Szerződés 7.1. cikkére tesz utalást", amely "mindössze egy folyamatos monitoring eljárás megindításának lehetőségét veti fel. De annak is csak a lehetőségét!" - fogalmazott a közleményben Tabajdi.

A kormánypárti magyar EP-képviselők szerint "fontos azt is kiemelni, hogy a mai határozat nem születhetett volna meg, ha sok életvitelszerűen már nem Magyarországon élő, korábban a megbukott SZDSZ-hez köthető személyiség nem szítja folyamatosan álinformációkkal az EP liberális frakcióját".

Guy Verhofstadt, a liberális EP-frakció vezetője közleményében kiemelte: az EP az állásfoglalással "megerősítette elkötelezettségét, hogy a közös európai értékeket vagy a demokráciát bármely tagállam vagy kormány részéről ért sérelem ellen kész harcolni". Hangoztatta: a szavazás célja "a magyar polgárok védelme" volt, és "mindazoké, akik az EU-ban a szabadságjogaikat, illetve a demokratikus fékeket és ellensúlyokat illetően fenyegetésnek vannak kitéve".

Hannes Swoboda, a szocialista EP-frakció vezetője úgy fogalmazott: "a labda most Orbán térfelén van. Az elmúlt napokban alkalmazott dühös retorika folytatása helyett meg kell értenie, hogy ideje akcióba lépni népe érdekében, és konkrét törvényjavaslatokat készíteni, hogy javítsa a magyar nép helyzetét".

Elutasító szavazatukat a strasbourgi plénum előtt indokolva jobboldali képviselők egyebek között arra hívták fel a figyelmet, hogy az állásfoglalással az EP veszélyes példát teremthet arra, hogy megpróbál beleszólni egyes tagállamok belső ügyeibe.

A néppárti Bernd Posselt úgy értékelte, hogy ami történt, az az orwelli Igazság Minisztériumára emlékezteti, mert a bírálók nem a tényekről beszélnek, hanem elrugaszkodnak azoktól.

A lengyel konzervatív Ryszard Czarnecki azt kifogásolta, hogy a szöveg egy tagállam miniszterelnökét teszi ki támadásnak. Úgy vélte, Orbán Viktor kormányának a korábban keletkezett romokat kell eltakarítania.
A liberális Kristina Ojuland viszont azt hangoztatta, hogy uniós alapértékekről van szó, amelyek teljesülését nem lehet belügyként kezelni.
Frakciótársa, Norica Nicolai szerint az állásfoglalás "vészjelzés" az európai értékek és a demokrácia tiszteletben tartásának szempontjából. Leszögezte, hogy az uniós jogszabályokhoz minden tagállamnak ragaszkodnia kell, de az alkotmányt is tiszteletben kell tartani.

A néppárti Simon Busuttil szerint az EP felelőtlenül járt el, mert olyan jogszabályok módosítását igyekszik elérni, amelyekben nincs illetékessége.

14:38 - KDNP: elvakult reakció született

Az elvakult támadás elvakult reakciót szül - kommentálta a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke az Európai Parlamentben csütörtökön elfogadott négypárti állásfoglalást az MTI-nek, hozzátéve: Magyarország annyi tisztelet elvár az unió politikusaitól, mint amennyit mi adunk nekik.

Rétvári Bence az MTI-nek úgy fogalmazott: nem az egész Európai Parlament (EP), hanem csak egy szűk többség ítélte el Magyarországot, a néppárti és konzervatív képviselők kiálltak Magyarország mellett. Hozzátette: az EP-ben nem Magyarországról vitatkoztak, hanem a kialakult sajtóhírekről, például arról, hogy bebörtönzik a hajléktalanokat, betiltják a szerzetesrendeket, és összekeverik az Alkotmánybíróságot a Legfelsőbb Bírósággal.
Az Európai Unió szocialista és liberális képviselői most ugyanazt a hibát látszanak elkövetni, mint amit a magyar liberális párt, az SZDSZ a 2010-es választások alkalmával megtett: kampányában a szélsőjobboldal térnyerésével riogatott, nagyban erősítve ezzel annak népszerűségét - mondta.

A KDNP alelnöke úgy látja, hogy az EP baloldali és liberális frakciói példa nélküli módon rontottak rá egy tagországra.

Szerinte Magyarországon bár továbbra is egyértelmű az EU-támogatottsága, de az igaztalan vádak az EU-szkeptikusok és Jobbik-szavazók számát növelik. Sajnálatos az a tendencia - folytatta, - amely a közelmúltban készült közvélemény-kutatásokból is kiolvasható, hogy míg a kormánypártok továbbra is vezetnek, addig egyedül a Jobbik támogatottsága nő, lassan a második legerősebb párttá válik "az európai szocialista és liberális támadássorozatnak köszönhetően".

Az elvakult európai szocialista és liberális támadások Magyarországon a rendszerváltás óta nem látott reakciókat szültek, mint például az EU-zászló elégetése - mondta Rétvári Bence, hozzátéve: sokakat felháborít Magyarországon, hogy Göncz Kinga és Tabajdi Csaba jegyzi a Magyarországot elítélő határozatot. Felszólítjuk a "lélekben luxemburgi" szocialista EP-képviselőket, hogy ha már használni nem tudnak Magyarországnak, legalább ne ártsanak - fogalmazott.

A közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekről szóló, négypárti állásfoglalást szavazott meg csütörtökön Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülése. A 315 támogató vokssal, 263 ellenszavazattal, 49 tartózkodás mellett elfogadott határozat az EP "súlyos aggodalmát" fejezi ki "a demokrácia gyakorlásával, a jogállamisággal, az emberi és szociális jogok gyakorlásával, a fékekkel és ellensúlyokkal, az egyenlőséggel és a diszkriminációmentességgel összefüggésben". Felszólítja a magyar kormányt: tegyen eleget az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság ajánlásainak, és azoknak megfelelően módosítsa az érintett törvényeket.

12:30 -Négypárti figyelemztetést szavazott meg az EP a magyarországi politikáról

A 315 támogató vokssal, 263 ellenszavazattal, 49 tartózkodás mellett elfogadott határozat az EP "súlyos aggodalmát" fejezi ki "a demokrácia gyakorlásával, a jogállamisággal, az emberi és szociális jogok gyakorlásával, a fékekkel és ellensúlyokkal, az egyenlőséggel és a diszkriminációmentességgel összefüggésben". Felszólítja a magyar kormányt: tegyen eleget az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság ajánlásainak, és azoknak megfelelően módosítsa az érintett törvényeket.

 
A  kormányzati kommunikációs államtitkár szerint politikailag motivált  döntés született csütörtökön Strasbourgban, amikor a közelmúltbeli  magyarországi politikai fejleményekről szóló, négypárti  állásfoglalás-tervezetet szavazott meg az Európai Parlament (EP)  plenáris ülése.  
   
Kovács Zoltán az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: láthatóan  egy olyan döntésről van szó, amely nem veszi figyelembe azt a tényt,  hogy "a kormány éppen jogi eszmecserét folytat az Európai  Bizottsággal". Ezzel kapcsolatban idézte Orbán Viktor miniszterelnök  reggeli rádióinterjújában elhangzottakat, vagyis azt, hogy  megszületett a magyar kormány válaszlevele az Európai Bizottságnak a  testület által januárban indított kötelezettségszegési eljárásokkal  kapcsolatban, a dokumentumot pedig pénteken küldi el a kabinet.  
   
A csütörtökön Strasbourgban hozott, jogi következményekkel nem  járó döntés egyértelműen politikai motivációjú, a magyar kormány  pedig minden szempontból elfogadhatatlannak tartja, különös  tekintettel arra, hogy a kabinetnek semmilyen vitája nincs az  Európai Unió alapelveit illetően, ugyanis "Magyarország egy olyan  demokratikus jogállam, amelyben minden olyan érték érvényesül,  amelynek az EU-ban érvényesülnie kell" - fejtette ki az államtitkár.  
   
Szólt arról is, hogy szerinte sok olyan kérdés vetődik fel az  EP-ben folyó vitákban, amelyek tévedésekből és a megismerés, illetve  a megismerés szándékának hiányából táplálkoznak.  
   
Kovács Zoltán emlékeztetett, hogy a magyar kormány világossá  tette: ha a magyar jogrendszerben történt változások bármelyikéről  kiderül és be is bizonyosodik, hogy nincs összhangban az európai  joggal, akkor megtalálja a megfelelő megoldási keretet.  
   
A kommunikációs államtitkár végül köszönetét fejezte ki azoknak,  akik "partnerek egy ésszerű párbeszédben", azoknak pedig külön is,  akik kiállnak a kabinet mellett az ügyben.  
   
A Strasbourgban csütörtökön elfogadott határozat az EP "súlyos  aggodalmát" fejezi ki "a demokrácia gyakorlásával, a  jogállamisággal, az emberi és szociális jogok gyakorlásával, a  fékekkel és ellensúlyokkal, az egyenlőséggel és a  diszkriminációmentességgel összefüggésben". Felszólítja a magyar  kormányt: tegyen eleget az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a  Velencei Bizottság ajánlásainak, és azoknak megfelelően módosítsa az  érintett törvényeket.

A voksolásra három határozati javaslatot is  beterjesztettek, és ezek közül a szocialisták, a liberálisok, a  zöldpártiak és az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal  (GUE/NGL) nevet viselő radikális baloldaliak indítványa kapta meg a  szükséges többséget. A másik két, alternatív javaslatot - amelyet a  jobbközép néppártiak, illetve a konzervatívok jegyeztek - a plenáris  ülés elutasította. 

 

A voksolásra három határozati javaslatot is beterjesztettek, és ezek közül a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) nevet viselő radikális baloldaliak indítványa kapta meg a szükséges többséget. A másik két, alternatív javaslatot - amelyet a jobbközép néppártiak, illetve a konzervatívok jegyeztek - a plenáris ülés elutasította.

Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy a tavaly elfogadott új alkotmány "egyes rendelkezéseit az Európai Parlament bírálta 2011. július 5-i állásfoglalásában", és akkor "felhívta a magyar kormányt, hogy rendezze a Velencei Bizottság által kiemelt kérdéseket és aggályokat, és ... felhívta az Európai Bizottságot, hogy alaposan tekintse át és elemezze az új alkotmányt és az abban rögzített sarkalatos törvényeket annak ellenőrzése érdekében, hogy következetes összhangban állnak-e a közösségi vívmányok betűjével és szellemével, különösen az Európai Unió Alapjogi Chartájával".

A szöveg "a magyar állampolgárok és az Európai Unió közös érdekében felhívja a magyar kormányt, hogy tegyen eleget az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság fent említett kérdésekkel kapcsolatos ajánlásainak, bírálatainak és kéréseinek, és az Európai Unió alapvető értékeinek és normáinak tiszteletben tartása mellett módosítsa ennek megfelelően az érintett jogszabályokat", és egyúttal "tudomásul veszi, hogy az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság elkötelezett annak alapos vizsgálata mellett, hogy megfelelnek-e a magyar jogszabályok nemcsak az európai jogszabályok betűjének, hanem azok szellemének is".

A képviselők "felhívták az Európai Bizottságot mint a szerződések őrét", hogy "végezzen alapos vizsgálatot az alábbiak biztosítása érdekében: a bíróságok teljes körű függetlensége, különös tekintettel annak biztosítására, hogy az Országos Bírósági Hivatalt, a Legfőbb Ügyészséget és általában a bíróságokat politikai befolyástól mentesen irányítsák, és a függetlenül kinevezett bírák mandátumát ne lehessen önkényesen lerövidíteni; a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó szabályozásnak az európai jogszabályokkal való összhangja; az adatvédelem intézményi függetlenségének és az információ szabadságának helyreállítása és a vonatkozó törvény betűje és végrehajtása révén történő szavatolása; az Alkotmánybíróság bármely jogszabály felülvizsgálatával kapcsolatos jogának visszaállítása, ideértve a költségvetési és adóügyi törvények felülvizsgálatához való jog visszaállítását is; a média szabadságának és pluralizmusának a magyar médiatörvény betűje és végrehajtása révén történő garantálása, különös tekintettel a civil társadalom és az ellenzék képviselőinek a Médiatanácsban való részvételére; az új választási törvény európai demokratikus normáknak való megfelelése és a politikai hatalomváltás elvének tiszteletben tartása; a politikai ellenzék demokratikus fellépéshez való jogának intézményeken belüli és azokon kívüli szavatolása; annak biztosítása, hogy az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvény tiszteletben tartsa a lelkiismereti szabadság alapvető elveit, és ne kösse a magyar parlament kétharmados többsége általi jóváhagyáshoz az egyházak bejegyzését".

Az állásfoglalás szerint az EP "utasítja az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságot, hogy az Európai Bizottsággal, az Európa Tanáccsal és a Velencei Bizottsággal együttműködve kísérje figyelemmel a Bizottság és az Európai Parlament ... említett ajánlásainak végrehajtását és a végrehajtás módját, és megállapításairól készítsen jelentést". Egyúttal "utasítja az Elnökök Értekezletét", hogy e jelentés fényében "mérlegelje", "szükség van-e intézkedések – köztük az eljárási szabályzat 74e. cikke és az EUSZ 7. cikkének (1) bekezdése szerinti intézkedések – életbe léptetésére"

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. NP1 2012. február 17. 13:53
  „reader

  Én sem hiszem, hogy ez a kormány maga lenne a patás ördög, de egyszerre ment neki mindenkinek itthon és külföldön. A médiatörvénytől az IMF-ig, a bankadótól az alkotmánybíróságig kokikat, sallereket osztott ki, leszerencsétlenezett kancellárt, hazudott EU biztosnak...stb.. szóval ez már így összhatásában kiverte a biztosítékot.
  Ráadásul vagyunk annyira kicsik, állunk annyira szarul, hogy velünk lehet példát statuálni.”
 • 48. reader 2012. február 17. 12:42
  „41. NP1 2012.02.17. 09:08

  "Itt nem a magyarokat, az országot támadják, hanem a magyar kormány hatalomgyakorlási politikáját!"

  Én azért már ezt nem nagyon hiszem el. Na nem nagyon tetszik nekem sem amiket ezek is csinálnak, de érdekes módon ilyen dolgokat máshol csak "piszlicsáré" ügyeknek tartanak. Szóval van itt egy kis kettős mérce is!

  Jó példa az a bizonyos nyelvtörvény, és a benes-dekrétumok. Majd ha ezeket is eltöröltetik akkor már elképzelhető, hogy elhiszem ezt az állítást.”
 • 47. macs 2012. február 17. 12:24
  „25. vadfarkatlan,
  Az Európai Parlament állásfoglalása a közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekről, B7-0095/2012 számú dokumentum
  a szövegét elolvashatod:
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+B7-2012-0095+0+DOC+XML+V0//HU
  a névszerinti szavazást pártcsoportokra bontva pedig itt nézheted meg: (14-15. oldal)
  felhívom szíves figyelmedet a PPE szavazókra. :-)”
 • 46. bubuk 2012. február 17. 11:38
  „Mindig a kormány képviseli az országot, akármilyen színű. Nem is értöm, mi van ezön kérdözni való. Most polgári többség van, kellő nagy mértékben, villany Leó, hogy nem fognak szocliba szájízzel főzni. Ahogy a gyurcsótány vagy a Macmegyó is a maguk esze szerint keverték a kását nekünk.”
 • 45. NP1 2012. február 17. 10:32
  „bubuk 2012.02.17. 09:41

  "NP1, a kormány=az országgal!" - ugye ezt a Fock Jenő vagy a Gyurcsány Ferenc által vezetett kormányokra is érted?”
 • 44. NP1 2012. február 17. 10:21
  „bubuk

  Amit írtál az hogyan is kapcsolódik a cikkhez és ahhoz, amit én írtam?
  Egyébként pedig a letaposott tüntetők alatt ugye nem a TV székházat fölgyújtó és a Körutat szétverő csőcselékre gondolsz?
  Keresd vissza az általad említett időszakban a Fidesz brüsszeli kommunikációját. Ugyan azt tették mint amit most a szocik - csak kevés eredménnyel...”
 • 43. mivaan? 2012. február 17. 09:45
  „38! Egyetértek! És még annyi: az előző kormány (mint Görögo. is) hamis adatokat szolgáltatott az EU-nak a költségvetésről.. az rendben volt??
  (és emiatt a mostani még nagyobb hátrányból indult.. de, persze ez is az ő hibájuk) Mikor lesz valaha olyan, hogy vki nem populista (ámító) szövegekkel akarja megválasztatni magát, hanem olyan programmal, ami rendbeteheti a gazdaságot, törekszik a korrupció megszüntetésére, már bizonyított szakemberekre, nem pártkatonákra bízza az egyes szektorok irányítását, működtetését?!”
 • 42. bubuk 2012. február 17. 09:41
  „NP1, a kormány=az országgal! Akkor bezzeg nem vinnyogtak, mikor a Gyurcsány letapostatta a tüntetőket, mint a sicc. Az rendben volt a ballibsi-zöld kutyaütőknek. Csak mióta polgári kormány van, azt ekézik, mivel nem az ő szájuk íze szerint főz. Na és? Nem szoclibákat választott a többség, hanem épp ellenkezőleg. Tehát, akinél a lap, azt játszik, a többi meg vár a sorára.”
 • 41. NP1 2012. február 17. 09:08
  „reader

  Óriási tévedésben vagy!
  Itt nem a magyarokat, az országot támadják, hanem a magyar kormány hatalomgyakorlási politikáját!
  Mi mentén is kellene "összezárni": a 9 évre bebetonozott Fideszhű közhivatalnokok, a kiherélt Alkotmánybíróság, az 1 kulcsos jövedelemadó vagy az elkobzott MANYUP pénzek körül?”
 • 40. egynemszegedi 2012. február 17. 08:44
  „Súlyos aggodalom: négypárti figyelemztetést szavazott meg az EP a magyarországi politikáról - helyesírás ..., odafigyelés ..., szégyen!!”
 • 39. klj-54 2012. február 17. 08:44
  „Aki élt az Unió más országában az nem nagyon érti azokat a kommenteket, melyek az enyém előtt íródtak!
  Itt (is) mindenki szidja azt, amiről amúgy halovány lila sejtelme sincs, magát az Úniót.
  És persze csak ürügy a cikk arra, hogy egymást anyázzák egyesek az érdemi bírálat helyett:(”
 • 38. Kazikázmér 2012. február 17. 08:23
  „Való igaz van egy két ország az Unióban, akiket fel kellene szimplán pofozni, azért amit néha művelnek a kisebbségekkel, állami szintű korrupció eltűrésével, az adóelkerüléssel, idegen-gyűlölet szításával! Ez így nem nagyon ok, azt hiszem! Nálunk meg a sebeit nyalogató balliberálisok fajtestvéreiket is félretájékoztatva csak ennyire képesek? Ja annak idején az ország majdnem adósrabszolgaságba taszítása már majdnem sikerült, ezt kellett most nekik túlteljesíteni! Sikerült! Szégyen!!!”
 • 37. Együgyű 2012. február 17. 07:43
  „,,Súlyos aggodalom: négypárti figyelemztetést szavazott meg az EP a magyarországi politikáról"
  Érdekes a mai kormány és politikusaik valamint híveiknek a hozzá álasa a ma kialakult sz.r helyzethez.
  Megy továbbra is a vissza fele mutogatás. Mintha kánaánt vártak volna a választások alatt és után. Nem azért akartak hatalomra kerülni, hogy az orszszágunkat a lehető legjobb állapotban tartsák, hozzák. Csak a személyes érdekeiket nézték az utóbbi két évben? Mit tettek ennek a népnek a boldogulásáért? Semmit! Tudomásul kell venni minden előttük levő kormányt a nép elítélt és leváltott. Most nekik adta meg a bizalmat. Sajnos elpuskázták. Azt hiszik, csak Ők tudhatják a tutit? Nem. Most is jön a szocizás és most már evvel gyanúsítják meg a négy párti figyelmeztetőket is. Pedig az Ő EU párttársaik is elmarasztalták Őket. Akik meg nem mentek el szavazni azok nem által ki mellettük, mert szégyenkeztek miattuk. A szocik meg azt teszik ellenzékben, amit ilyen helyzetben tenni kell. A Fidesz, amikor ellenzékben volt sokkal durvább dolgokat megtett az akkori kormányzópárt ellen. A
  hatalomra kerülésük érdelében a népet sem kímélte. A vissza fele mutogatással akarják a tehetetlenségüket elpalástolni? A népet zsákmányolják ki és Ők és a politikusaink, gazdagjaink áldozatott nem akarnak vállalni? Időszerű lenne!!!
  OFF.”
 • 36. bubuk 2012. február 17. 07:35
  „Az ország szavazóinak a többsége így döntött, hogy a mai kormány álljon föl az ogy.-ben. Mi köze ehhez a bukott Tébojdi és Kócos asszony nevű veszteseknek, hogy képesek legyenek hazát is árulni? Ők megbuktak, mert annyira mérte őket a szavazó, oszt jónapot.”
 • 35. reader 2012. február 16. 23:24
  „25. vadfarkatlan 2012.02.16. 20:10

  Egyetértek! Akárhogy is nézzük, normális esetben ilyenkor összébb kellene zárni. Legalább is normálisabb helyeken így szokás ha pl. az ország érdekeit nézzük.”
 • 34. reader 2012. február 16. 23:21
  „29. Egyolvasó 2012.02.16. 20:48

  "Bele sem merek gondolni, hogy a Görögöknek milyen figyelmeztetésük lesz???"

  Ennél komolyabb biztos nem.”
 • 33. vadfarkatlan 2012. február 16. 21:51
  „31. roxper 2012.02.16. 21:11

  Nem látom elvakultabban gonosznak, mint te a kormányt! Egyébként is az ellenzékkel semmi bajom, az LMP és a Jobbik már éppen ennek a hiánypótló igénynek a megtestesülései. Nem mondom, hogy jó válaszokat adnak, de a kérdésfeltevéseik megalapozottak. Talán kormányozni kellett volna a szociknak a maguk 8 évében és most a jelenlegi kormánynak sem kellett volna évtizedes elmaradások mellett, illetve a válság közepén megpróbálni valahogy életet lehelni abba a csődtömegbe, amivé az ország a regnálásuk alatt vált. Tudod, a ciklus elején nem előnyből, de még csak nem is nulláról indultunk, hanem hátrányból. Csak azért, mert már kihullottak a hatalomból, a tevékenységük következményei nem múltak el, a bűneik nem váltak semmissé és a hibáik következményei sem oldódtak meg.”
 • 32. grizly5 2012. február 16. 21:42
  „Mi Magyarország érdeke? Érdekes ahogy egyesek megpróbálják megmondani? Lehet,hogy szükségünk van egy két atyai pofonra,hogy észhez térjünk,és viselkedjünk!”
 • 31. roxper 2012. február 16. 21:11
  „27.
  Látom még mindig nem érted, nem másra kell mutogatni, meg nem az ellenzéket kell támadni, hanem magukba kellene fordulni, hogy mit rontottak el az elmúlt 21 hónapban, elég hosszú lenne a lista! Ez rád is vonatkozik, nem kellene ennyire elvakultan gonosznak látnod az mszp-seket, vagy bármelyik mostani ellenzéki erőt! :P”
 • 30. NP1 2012. február 16. 21:08
  „Azért itt néhányan pontosan és megfellebbezhetetlenül tudják mi a magyar érdek. Aki másként gondolja az természetesen hazaáruló.
  Látjátok ez a legnagyobb baj, ez is jelzi a magyar demokrácia sérülékenységét amit az EU szerintem joggal kifogásol.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havazás: balesetek, lezárt utak, fennakadások országszerte

A hó és a szél okozta hóátfúvások miatt csütörtökön számos közúti baleset történt az országban,… Tovább olvasom