Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Súlyos fegyházbüntetés az ilki férfi gyilkosainak

Tizenöt, illetve tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szerdán azt a nőt és unokaöccsét, aki előre kitervelten meggyilkolta az asszony férjét Ilk közelében; az ítélet nem jogerős.
A 2009 júliusában történt bűncselekmény során a 36 éves nő előbb elkábította, majd lovas fogaton kivitte az 53 éves férfit Ilk határába, ahol 25 éves unokaöccse segítségével előbb bántalmazta, majd egy disznóölő késsel többször megszúrta. A férfi a bántalmazások következtében a helyszínen életét vesztette; holttestét egy fasorban rejtették el, majd az asszony bejelentést tett a rendőrségen férje eltűnéséről.

A megyei bíróság előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a két vádlottat: az asszonyt tizenöt év, míg rokonát tizenkét év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A bírói tanács mellékbüntetésként 10-10 év közügyektől való eltiltást is kiszabott a vádlottakra.

A tényállást szinte a vádirattal egyezően állapította meg a bíróság. Az elsőrendű vádlott, L. Istvánné mintegy tizenhat éve élt együtt férjével, kapcsolatukból négy gyermekük született. Házasságuk azonban megromlott, mivel a férfi rendszeresen bántalmazta feleségét és gyermekeit.

Az asszony a durva bánásmódot megelégelve döntötte el, hogy megszabadul társától. A bűncselekmény végrehajtásához rokonától kért segítséget, akinek 350 ezer forintot ígért. A gyilkosság után a nő a férj pénztárcájából 120 ezer forintot vett ki, a pénzből 100 ezer forintot adott az unokaöccsének. A lovas kocsit ezután letisztították, a pénztárcát és a kést elásták, az asszony pedig délután bejelentette férje eltűnését a rendőrségen. A holttestet másnap találták meg.

A bíróság a tényállást az asszony vallomásaira alapozta, aki az eljárás során elismerte a bűncselekmény elkövetését, valamint önmagára és társára is terhelő vallomást tett. A másodrendű vádlott azonban a nyomozati szakaszban mindvégig tagadta tettét, a tárgyalásokon pedig csak részben ismerte el bűnösségét. A vádlottak több alkalommal önmaguknak és egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek.

Az ítélet indoklásában a bíróság leszögezte: a házaspár gyermeke nem vett részt a gyilkosságban, mivel elküldték őt a helyszínről, a holttest eltüntetésének azonban szemtanúja volt. A vádlottak a gyilkosságot ugyanakkor előre eltervezték és egyenes szándékkal követték el.

Súlyosító körülményként a büntetés kiszabásában a közeli hozzátartozó sérelmére elkövetett cselekményt, a társas elkövetést, illetve a hasonló esetek elszaporodottságát értékelte a bíróság, amely enyhítő körülményt ugyanakkor nem talált. A bíróság emellett az asszony szülői felügyeleti jogát is megszüntette.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosításáért, az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért, míg a másodrendű vádlott és jogi képviselője felmentésért és szintén enyhítésért nyújtott be fellebbezést.

A per a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2011. március 31. 10:15
    „Egyszerű csáládi konfliktus történt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a március 30-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom