Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Súlyos harcok Donyeckben a szeparatisták és ukrán biztonsági erők között

Az azovi-tenger melletti Mariupol kikötővárosban a szakadárok felgyújtották a város rendőrkapitányságának épületét is.
Súlyos harcok robbantak ki a Moszkva-barát szeparatisták és az ukrán biztonsági erők között pénteken a kelet-ukrajnai Donyeck megye déli részén lévő Mariupol kikötővárosban.

A stratégiai fontosságú, Azovi-tengerparti település városi rendőrkapitányságának épületét fegyveres szakadárok támadták meg. A város központjában délelőtt óta ropognak a fegyverek, miközben a halálos áldozatok és a sérültek számáról ellentmondásos hírek érkeznek.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Facebook közösségi portálon közölte, hogy a fegyveres erők mintegy 20 "terroristát" öltek meg, és négyet foglyul ejtettek. Tájékoztatása szerint a biztonsági erők egyik tagja meghalt, öt pedig megsebesült.

A megyei állami adminisztráció egészségügyi részlege eközben három halottról és 25 sebesültről számolt be, de nem árulta el, hogy melyik oldalhoz tartoznak.

A miniszter beszámolója szerint mintegy 60 szeparatista automata fegyverekkel minden előzetes követelés bejelentése nélkül megrohamozta a városi rendőrség épületét. Az Azov belügyi különleges zászlóalj, a Nemzeti Gárda Omega nevű egysége és a hadsereg is bekapcsolódott az épület védelmébe. Szavai szerint ennek eredményeképpen a "terrorista csoport" jelentős részét sikerült semlegesíteniük. A szakadárok közül sokan fegyvereiket eldobva a város lakónegyedeiben bújtak el. A rendőrségi épületben az összecsapás közben tűz ütött ki.

Avakov közölte azt is, hogy a helyi terrorellenes műveletben részt vevők az ország más régióiból kaptak erősítést. Ezt azonban bővebben nem fejtette ki.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ukrán kormány álláspontja a "terroristákkal" szemben nem változott. "Azok számára, akik fegyverrel jönnek és lőnek, akik túszokat ejtenek, embereket kínoznak, rabolnak ki, az ukrán államnak csak egy válasza lehet: a megsemmisítés" - írta a belügyminiszter.

Eközben Oleh Ljasko független parlamenti képviselő Facebook-oldalán azt írta, hogy a szakadárok Mariupolban meggyalázták egy elesett katona holttestét. Értesülései szerint a dnyipropetrovszki dandár parancsnokának, akit állítólag mesterlövész ölt meg, halála után kinyomták a szemeit és levágták a fülét.

Közben a 0629 helyi hírportál azt jelentette, hogy mariupoli szakadárok elfoglalták a terrorellenes műveletben részt vevő erők egyik harckocsiját a városban.

Miután mintegy tíz harckocsi hajtott át a város központján, néhány helyi lakos az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" képviselőinek vezetésével barikádokat kezdett építeni. Helyszíni tudósítások szerint a barikádépítéshez egy személyautót és egy Zil teherautót felborítottak, s azok köré használt gumiabroncsokat hordtak. A szakadárok egyik hangadója - aki az interneten folyamatosan közvetít az eseményekről - kijelentette: a "donyecki népköztársaság" képviselői a "néppel együtt" mindent megtesznek, hogy megvédjék városukat a Jobboldali Szektorral szemben. Állítása szerint a kijevi Majdan-tüntetéseken vezető szerepet játszó radikális szervezet tagjai a városba tartanak, hogy "megsemmisítsék" annak oroszajkú lakosságát

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös nyilatkozattal védené a Fidesz az Erzsébet-programot

Az Európai Bizottság már 2012-ben kifogást emelt az Erzsébet-utalvánnyal és a SZÉP-kártyával szemben… Tovább olvasom