Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Súlyos károkat okozhat a fákon

Tavaly ezeregyszáz hektár erdőségben okozott kárt a megyében a gyapjas pille.
A gyapjas lepke hernyója.
Tavaly ezeregyszáz hektár erdőségben okozott kárt a megyében a gyapjas pille, idén várhatóan bő kilencezer hektár erdőterületet veszélyeztet az országban. Egyelőre, igaz, csak rövid ideig, még drótkefével lehetne védekezni ellene.

Az Európában őshonosnak számító gyapjas pille 10–12 évenként elszaporodik, ilyenkor nem elhanyagolható kárt okoz az erdővagyonban, főleg a csertölgy s a kocsányos tölgy leveleit kedveli, ezek a fák gyapjaspille-invázió idején szomorú képet mutatnak. A tavalyi esztendő ilyen volt. Veszprém megyében, főleg a Balaton-felvidéken, harmincegyezer hektár erdőségben tarolták le a tölgyek leveleit. A gyapjas pille, rá nemigen jellemző módon, megjelent a lakóházak körüli kertekben is.

A kőrist és az ecetfát kivéve nagy szaporulat idején tulajdonképpen semmilyen zöld levelet nem kímél meg. Győr-Moson-Sopron megyében 1100 hektár erdőségben okozott tavaly számottevő kárt a gyapjas pille, leginkább Sopron környékén – nyilatkozta a Kisalföldnek Szabó Gábor, a megyei növény- és talajvédelmi szolgálat igazgatója.

Az országban végzett felmérés szerint 2005-ben bő kilencezer hektár erdővagyont veszélyeztet a gyapjas pille. A fák törzsein elhelyezett petecsomókból következtetnek a szakemberek a várható veszélyre. Ezeket a petecsomókat kell és lehet egyelőre eltávolítani, egy rövid ideig, míg ki nem kelnek a hernyók. Ezt követően a forgalomban lévő rovarirtó szerekkel lehet védekezni. Az erdővagyon megvédése sokkal nehezebb és nyilvánvalóan költségesebb is.

A repülőgépes és helikopteres permetezés jöhet szóba, ennek tavalyi költsége hektáronként valamelyest meghaladta a tízezer forintot. A növényvédelmi szolgálatnak nincs ilyen védekezésre kerete. Pedig fontos lenne az országban védekezni ellene, hiszen várhatóan kétszáznyolcvanezer hektáron veszélyeztet majd, s ebből kilencvennégyezer hektáron Veszprém megyében, a Balaton környékén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pedagógiai nap

Mosonmagyaróvár. A város igazgatói munkaközössége pedagógiai napot szervez március 30-án, szerdán… Tovább olvasom