Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Súlyos veszteségeket okozhat a végtörlesztés a magyar bankrendszernek

A Magyar Nemzeti Bank szakértői szerint a végtörlesztés súlyos veszteséget okozhat a magyar bankrendszernek - derül ki a jegybank "Jelentés a pénzügyi stabilitásról" szóló anyagából.
A jegybank szakértői úgy vélik, a deviza-hitelállományhoz képest 30 százalékos végtörlesztés és az eurózóna válságának további mélyülése akár 200 milliárd forintos többlet-tőkeigényre vezet a magyar bankrendszerben, holott már most számos hazai bank közel van ahhoz, hogy tőketartalékai kimerüljenek.

Ezzel együtt az MNB szerint működő vállalati hitelpiac nélkül nem lehet növekedési pályára állítani a magyar gazdaságot - derül ki a jegybank "Jelentés a pénzügyi stabilitásról" szóló összegzéséből.

"A vállalati hitelpiac kiszáradhat" - mondta Nagy Márton, a jegybank pénzügyi stabilitási szakterületének igazgatója az MNB szerdai tájékoztatóján.

Az MNB jelentése szerint külső és belső sokkok egyszerre érintik a magyar gazdaságot, ezek nagy mértékben apasztják a bankok tőketartalékát.

Balás Tamás, a jegybanki szakértői csapat tagja, vezető elemző elmondta, hogy a háztartási szektorban a nem teljesítő hitelek aránya megközelíti a 13 százalékot. (A nem teljesítő hiteleken a bankszakma a 90 napon túli adósok hiteltartozását érti.)

A szakértő kifejtette: a háztartások hitelei között a legrosszabb törlesztési hajlandósággal a 2007-2008 között felvett devizakölcsönöket fizetik vissza.

Az MNB szakértői úgy számoltak, hogy a végtörlesztéseket a lakossági devizaalapú jelzálog hitelek 20 százalékos arányánál 5 százalékot a megtakarításokból, 15 százalékot a majd a piacra kerülő devizahitelt kiváltó forintkölcsönökből fizetik vissza.

A végtörlesztésekben való részvételt befolyásolja majd az azokat kiváltó forintkölcsönök kamata - mondta a szakértő.

Az MNB szakértői szerint a jelentés készítése körüli árfolyamok mellett a kiváltó forinthitelek 14 szálék fölötti teljes hiteldíj mutatója fölött és 10 évnél hosszabb futamidőnél már nem érdemes a végtörlesztéssel élni.

Az MNB szakértői azt javasolták, hogy a bankokat érdekeltté kell tenni abban, hogy a portfóliójukat gyorsan kitisztítsák, a lakossági devizahiteleknél egyes kölcsönöket leírjanak. Emellett javasolják, hogy be kellene vezetni a magáncsőd intézményét, hogy egyes nehéz helyzetbe került adósok szabályozottan tudják tartozásaikat rendezni.

Olvasóink írták

  • 1. bánki 2011. november 02. 14:39
    „Szegény bankok.

    Az elmúlt 21 évben kétszer konszolidáltuk !

    Az MNB főnöke meg offsore cégekbe vitte ki a lóvét !

    Tényleg Q szakértők lehetnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 63-as főúton

Baleset miatt teljesen lezárták a 63-as főutat a Fejér megyei Aba község külterületén, a járműveket… Tovább olvasom