Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Súlyosan megtévesztő lakáshitel-szerződések

A lakáshitel-szerződések megkötése után a bankok egy része egyoldalúan és a fogyasztók számára hátrányosan módosítja a feltételeket az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szerint.
A civil szervezet a megfelelő hatóságokhoz fordul az ügyben, de ha nem jutnak eredményre, akár a több évig tartó pereskedést is vállalják.

Az emberek jellemzően az alapján választják ki, hol és milyen hitelt vegyenek fel, hogy milyenek a feltételek. A döntésbe az is beleszámít, hogy ha a futamidő lejárta előtt szeretnék törleszteni a felvett összeget, akkor azt milyen díjak és kamatok mellett tehetik meg.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szerint azonban egyes bankok a szerződéskötés után egyoldalúan változtatják meg a feltételeket, amelyekkel súlyos hátrányba kerülnek az ügyfelek. Voltak olyan pénzintézetek, amelyek drasztikusan emelték az előtörlesztés díját, vagy tetszőlegesen új költségfajtákat vezettek be, például az úgynevezett végtörlesztés díját - mondta a Független Hírügynökségnek Baranovszky György, az OFE ügyvezető elnöke.

A civil szervezet különösen kirívónak találta az egyik legnagyobb bank gyakorlatát, amely a szerződésben szereplő 0 forint helyett új költségként bevezette a minimum 100 ezer forintos végtörlesztést a már több éve megkötött szerződésekre is. Ez azt jelenti, hogy amikor valaki a futamidő vége előtt ki akarta fizetni a lakása fennmaradó részét, még több pénzt kértek tőle. Egy másik pénzintézetnél az elő- és végtörlesztés sokáig szintén ingyenes volt, majd mindkettő díja 35 ezer forintra emelkedett. Az OFE szerint elfogadhatatlan az a banki hivatkozás, hogy az általános szerződési feltételek ezt lehetővé teszik- tette hozzá.

Az OFE megítélése szerint a bankok súlyosan félrevezetik a fogyasztókat, ha szerződéskötéskor nem tájékoztatják őket teljeskörűen, valamint elhitetik velük, hogy a futamidő előtti törlesztés nem jár plusz kiadással, a meglévő költségek nem emelkednek és nem lesznek újabb díjak. Az OFE ezért felszólítja a hitelintézeteket, hogy azonnal szüntessék meg a félrevezető magatartást.

A civilek egyúttal ismét az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságához, a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordulnak segítségért. Ha azonban ők sem tudják elérni, hogy a pénzintézetek változtassanak ezen a gyakorlaton, akkor az OFE az évekig tartó bírósági pereskedéstől sem riad vissza - mondta Baranovszky György.

Olvasóink írták

 • 3. Kolompár Rómeó 2008. június 13. 06:25
  „Dehogyis, a bank és a magyar állam nem olyan. Ha kötsz vele szerződést, azt menet közben soha nem módosítja. Ha mégis, akkor ezzel nem az állampolgár jár rosszul. Ha mégis, akkor meg így járt, be lehet fogni.

  mofed: minden bank görény, de a csúcstartó az OTP. Örülj, hogy már nem állsz kapcsolatban vele...”
 • 2. mofed 2008. június 12. 21:33
  „Hitelkiváltásom az OTP-ből az ERSTÉBE kb 400000ft-ba került,különböző mondvacsinált szerződésben állítólag szereplő végtörlesztési díjjal megdrágítva”
 • 1. Horton 2008. június 12. 12:07
  „" A bank a változtatás jogát fenntartja!!!!! " Mert egy bank mindent megtehet az ügyfeleivel! És meg is teszi! Ebből él !! Csak az a szomorú, hogy hány ingatlan kerűlt, ezzel a módszerrel a bank végleges tulajdonába!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóka: fogadják el, hogy Fodor az SZDSZ elnöke

Mindenki fogadja el, hogy Fodor Gábor lett az SZDSZ elnöke - erre kérte támogatóit a liberális párt korábbi elnöke, Kóka János. Tovább olvasom