Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Superhiks: kicsit reagge-s, kicsit ska, kicsit balkáni

A Superhiks formáció neve lehet, hogy kevéssé cseng ismerősen a magyar közönség előtt, de aki szereti a kicsit reagge-s, kicsit ska, kicsit balkáni zenét, az garantáltan óriásit fog bulizni a makedón zenekar augusztus 25-i élő koncertjén.
A Superhiks magát ska-punk bandaként határozza meg, reggae, latin és balkáni népzenei hatásokkal. A 7 tagú makedón zenekar nem kezdő a szakmában, hiszen a srácok 13 éve nyomják az ipart. A 90-es évek elején 3 főiskolai barát, Petar Mladenovski, Boris Minov és Zoran Zhezhov alapították a csapatot, zenéjüket kezdetben a ska, a punk és hardcore ötvözése jellemezte. Ma a csapat 3 fős fúvós szekcióból (tromitából, harsonából, kürttrombitából), és a tényleg ütős ütősökből áll.

A Superhiks olyan világhírű zenekarokkal játszott eddig egy színpadon, mint a Manu Chao, a Radio Bemba, Fun Lovin Criminals, Fishbone, Tito and Tarantula, Henry Rollins, H-Block, Rico Rodriguez, és sokan mások. A banda az old school és a new school ska hatásokat is beépíti zenéjébe, megspékelve egy kis csavarral és helyi balkáni ütemekkel. Ebből az egyvelegből kerekedik ki egy új, nagy erejű „harmadik hullámos" hangzásvilág.

Első albumukat, a Cekaj be vikam…"-ot(“Várj egy percet…") 2000-ben adta ki Lithium Records, és már ebben az évben óriási tv-s és rádiós nyilvánosságot kapott a csapat országszerte. Az albumot hazai és nemzetközi figyelem övezte, a banda elismerő kritikákat kapott sajátos hangzásvilágáért és társadalomtudatos szemléletéért.

A 3. kislemezhez, a Rade-hez készült videoklipet a francia és az izraeli MTV is játszotta, hasonlóan más európai zenecsatornákhoz.
Emellett számos válogatásalbumon szerepeltek, mint a Ska Generation (BRP Records) ,"I Woke up in motion"(H.O.P.S. Contact Recs.),"Ska Factor Positive"(Ohoho Records) stb.

Sokat várt következő albumukat, a Trumanot 2003-ban adta ki a Lithium Records. Óriási sikerként könyvelhették el, hogy már az első hónapban 25.000 példány fogyott belőle. A Trumano 4 kislemeze követte a Rade sikerét, minden makedón és balkáni slágerlistára felkerült. A lemez promóciójára ráadásul ráerősített egy 2004-es hazai és európai turné, melynek utolsó állomásaként szülővárosukban, Skopjéban, 5000 ember előtt adtak hatalmas, 3 órás koncertet. 2006-ban a Superhiks 3. élő albumát adta ki, mely legnagyobb koncertjükön készült. Talán jelent valamit, hogy a kiadott 35.000 példányt egy hét alatt kapkodták el…

A Superhikset 2001-ben, 2002-ben, 2004-ben a legjobb makedón zenekarnak választották, Skopje Fair elnevezésű koncertjük pedig 2004-ben Macedónia legjobb rock koncertje lett. Mindegy, hogy egy rockosabb dallamról van szó, vagy egy instrumentális balkáni dudás számról, a Superhiks előadásmódja mindig táncra készteti a közönséget. Jelmondatuk: Légy nyitott a zenénkre és a tested követni fogja a ritmust. A mi jelmondatunk: Legyetek ott aug. 25-én!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektronikus lesz a kiviteli eljárás

A vám- és pénzügyőrség július 1-jén bevezeti az elektronikus kiviteli vámeljárást, ami jelentősen… Tovább olvasom