Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Superman visszatér

Nincs a világnak olyan szeglete, ahol ne ismernék Supermant - állítja Bryan Singer rendező. Superman most visszatért.

Superman (Brandon Routh), vagyis Kal-El, a felrobbant Krypton bolygó szülötte a Kent házaspár kansasi farmján nőtt fel - a nevelőszüleitől kapott Clark Kent néven. Az elpusztíthatatlan Superman földi alteregója, a félénk, szemüveges újságíró alakjában kettős életet él az emberek között: amikor szükség van rá, titokban "acélemberré" változik, és a világ megmentésére siet.

Ám az emberiség öt hosszú esztendeje nélkülözni kénytelen Superman védelmét: rejtélyes eltűnése óta senki sem látta a Földön. Régi ellenfele, az ősgonoszt megtestesítő Lex Luthor (Kevin Spacey) eközben meg akarja fosztani Supermant különleges képességeitől, hogy ezután megvalósíthassa a világ leigázására szőtt ördögi tervét.
Lois Lane (Kate Bosworth) élete Superman eltűnése óta gyökeres fordulatot vett. A Daily Planet sztárriportere - akit kedvese évekkel ezelőtt szó nélkül faképnél hagyott - minden jel szerint már túllépett Clark Kent iránt érzett szerelmén, olyannyira, hogy most a szerkesztő unokaöccsével jár jegyben.

Emellett Pulitzer-díjas cikket publikál "Miért nincs szüksége a világnak Supermanre" címmel. Supermannek azonban elég egyetlen pillantást vetnie az imádott nőre, hogy tudja: igazi otthona Metropolisban van, a Föld esendő, mégis jóravaló teremtményei, az emberek között, akiknek nagyobb szükségük van erejére és bölcsességére, mint valaha.

INFÓ

"Nincs a világnak olyan szeglete, ahol ne ismernék Supermant - állítja Bryan Singer rendező. - Talán még a dzsungelben is találsz olyan embert, aki a mágikus S-jel láttán tudni fogja, kiről van szó. Superman ilyenformán abszolút univerzális szuperhős. Én erkölcsi tisztasága, legyőzhetetlensége és különleges képességei miatt vonzódom hozzá annyira, de ezzel nyilván nem vagyok egyedül. Biztosra veszem, hogy mindannyiunk életében volt már olyan pillanat, amikor arról fantáziáltunk, milyen jó lenne Superman rettenthetetlenségével és bölcsességével beavatkozni a dolgok menetébe, majd szárnyra kapni és eltűnni."

A figura a képregény 1938-as első megjelenése óta az emberi létezésről alkotott ideál szimbólumává vált, maga a mítosz pedig mára kitörölhetetlenül belevésődött az össz-emberi kultúrába. A ma már emblematikus Superman-figura egy úgynevezett comics stripben, az újságok és folyóiratok mellékleteként megjelenő, több elemből álló képsorozatban ("vicces csíkban") kelt életre és hódított közel három évtizeden át, hogy azután a világ huszonöt nyelvén és majd’ negyven országában megjelenő képregényfüzet lapjain rajongók millióit szórakoztassa Amerika egyik legnagyobb képregénykiadója, a DC Comics jóvoltából.

Az "acélember" a Fleischer Studios 1941-ben készített, tizenhét részes rajzfilmsorozatával lépett ki az állókép birodalmából, amelyet nem sokkal később két játékfilmsorozat követett.

A filmvásznon George Reeves alakításában az 1951-es "Superman and the Mole-Men"-ben jelent meg, utat nyitva a későbbi nagy sikerű tévéfilmsorozatok előtt. A Superman-figura azóta öt nagyjátékfilmben, számos tévésorozatban és harmincöt, videón, illetve DVD-n forgalmazott filmalkotásban szerepelt. Az első kortárs Superman-nagyjátékfilm Richard Donner 1978-ban készült Supermanje volt; a címszereplőt alakító Christopher Reeve ezzel a filmmel írta be magát a mozitörténelembe - olyannyira, hogy a 2004 októberében elhunyt színész neve örökre összeforrt Supermanével.

Meg kell említeni továbbá, hogy Jor-El szerepében a legendás Marlon
Brando nyújtott felejthetetlen alakítást.
Superman generációk óta az örök emberi nagyság és a gonosz felett diadalmaskodó jótevő jelképe. A Donner-féle Supermanben a Brando által megformált Jor-El azzal küldi fiát a Földre, hogy az ember képes a jóra, csak meg kell mutatni neki az oda vezető utat.

Bryan Singer ezt az üzenetet igyekszik továbbvinni, a szó szoros értelmében is: Marlon Brando legendás alakításából is felhasznál bizonyos elemeket. "Szinte nem is volt kérdés, hogy az új film a Superman-mítosz Donner-féle adaptációjának folytatása lesz" - magyarázza a forgatókönyvíró, Michael Dougherty.

Singernek a figurához való ösztönös vonzódása nagyrészt életrajzi elemekre vezethető vissza: "Akárcsak Supermant, engem is örökbe fogadtak a szüleim - mondja. - Emellett egyke vagyok, pont úgy, mint ő. Lehet, hogy furcsán hangzik, de emiatt a nagyon triviális, mégis meghatározó körülmény miatt gyerekkorom óta valódi sorsbeli közösséget éreztem Supermannel. Éppen ezért a Doner-féle szellemi örökség továbbvitele mellett azt is fontosnak éreztem, hogy elmeséljem a magam Superman-történetét."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótérfejlesztés

Babót. A babóti önkormányzat idei tervei között szerepel a település játszótereinek fejlesztése. A… Tovább olvasom