Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Surján: az uniónak vissza kellene találnia a gyökereihez

Magyarországnak nem áll szándékában, hogy szembemenjen az európai jogrenddel - erről Surján László, az Európai Parlament (EP) kereszténydemokrata alelnöke beszélt kedden a fővárosban.
A kormánypárti politikus a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) Uniós különóra című estjén kiemelte: a Magyarországot elítélő határozatnak jogkövetkezménye ugyan nincs, de hazánk ellen hangulatot keltenek vele, és adott esetben gazdasági kárral járhat.

Az igazi veszély a hetes cikkely beindítása lenne - folytatta -, amely lehetővé teszi az alapvető demokratikus jogok megsértése esetén a szavazati jogok felfüggesztését, és pénzügyi konzekvenciákat is eredményezhet. Úgy ítélte meg ugyanakkor, egyikre sincs esélye a vádaskodóknak.

Arról, ahogyan a szocialista képviselők reagáltak a Magyarországot elítélő határozatra, azt mondta: politikai értelemben tekinthető hazaárulásnak. Erkölcsileg úgy gondolja, amit csinálnak, Magyarországnak árt, felelőtlen, és primitív pártérdek mozgatja. A régi reflexek szerint működnek - fogalmazott, hozzátéve: nem érti a hisztériázókat és a szocialistákat sem.

Ha tényleg tönkreteszik az országot ezekkel a hatásokkal, akkor azt hiszik, hogy utána esélyük lesz újjáépíteni? - tette fel a kérdést.

Surján László azt mondta, az uniót újra ki kell találni és új célt kell neki adni. Az uniónak vissza kellene találnia a gyökereihez és erkölcseihez. Ennek azonban nem sok jelét látják, és itt a probléma - mutatott rá, egybe rögzítette: ennek ellenére az unió sokkal inkább esély, mint veszély.

Surján László azt mondta: háromszáz feletti törvényt alkottak meg másfél év alatt. Ezt nem lehetett "megcsinálni csont nélkül". Van alaptörvény, épül rá számos jogszabály - sorolta. Megjegyezte: azonban nagyságrendekkel rosszabb állapotban van az államigazgatás, mint húsz éve.

Ezt a törvénygyártást a kormányzás elején kellett megcsinálni, "majd jöhet a smirglizés, a polírozás, és a végén egész gusztusos lesz". Rossz ez a rohanás, de nem lehetett másként csinálni - összegezte.

Ugyanakkor nem az a szándék, hogy szembemenjenek az európai jogrenddel, a hibák kijavításának a készsége megvan - emelte ki, hozzátéve: a jelenleg Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárások nagy része az előző kormány intézkedései miatt zajlik.

Az EP alelnöke kitérve a parlamenti munkára azt mondta, nagyon komoly pártalapú hasadások jöttek létre az eddigi parlamenti szöveten, aminek nagyon negatív következményei is lehetnek még.

A kereszténydemokrata politikus kérdésre válaszolva úgy látta, az egészségügy azért van bajban, mert "pénzigényes ágazat".

Nem igaz, hogy Magyarország sokat költ egészségügyre, többet kellene erre a területre fordítani - emelte ki az Antall-kormány egykori szakminisztere. Úgy fogalmazott, tisztelettel nézi, ahogy Szócska Miklós próbálja "kivarázsolni" a forintokat a rendszerből és a kormányzat egyéb területeiről.

Rámutatott: a rendszerben együtt van jelen a pazarlás és a hiány, és Szócska Miklós az, aki a pazarlás gyökeréhez megpróbál hozzányúlni.

A mai helyzetben csak ezt a központosítást lehet megcsinálni, és örül, hogy a kormányfő emellett döntött - fejtette ki, hozzátéve: egyes megszólalásokkal ellentétben, nem szidná a sebességet sem. Surján László azt mondta, négy hónap kell, hogy minden intézmény átkerüljön az új struktúrába, amihez új beszerzési rendszerek csatlakoznak majd.

A KDNP alelnöke szerint az lenne a politikai feladat az esetlegesen jelentkező érdeksérelmeknél, hogy pontosan magyarázzák el, mi az értelme.

Stágel Bence, az IKSZ elnöke arról szólt, fontos az európai színtéren való politizálás, hogy elmagyarázzák, mi miért történik Magyarországon.

Európának újra vissza kell találnia a gyökereihez, és az európai embereknek viszonyítási pontjaik kell, hogy legyenek. Az egyik ilyen viszonyítási pont a kereszténység - fejtette ki a KDNP országgyűlési képviselője.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. február 22. 09:35
    „Attól félek az Unió már meglelte a "gyökereit":(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balázs Péter: a kormánynak leválthatónak kell lennie

Magyarország "mélyen ül a deficitgödörben" - mondta a korábbi külügyminiszter egy rendezvényen. Tovább olvasom