Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Swoboda szerint az alaptörvány sérti az európai alapelveket, Rogán szerint készek a korrekcióra

Az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője szerint megkérdőjelezik a demokrácia és a független igazságszolgáltatás alapját.
Vecsei: a módosítás nem oldja meg a hajléktalanság problémáját

Vecsei Miklós szerint az alaptörvény-módosítás nem oldja meg a hajléktalanság problémáját. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke erről csütörtökön beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.

Az alkotmánymódosítást nagyon sajnálatosnak tartjuk - mondta Vecsei Miklós hozzátéve, hogy a hajléktalanság problémája semmiféle alkotmánymódosítással, határozott törvényi módosítással nem fog megszűnni.

Szerinte az alaptörvény-módosításnak a hatása annyi lehet, bizonyos területeken nem lehet majd az utcán élni, ugyanakkor lehetséges, hogy a többi terület mint "türelmi zóna" meg fogja kapni a hajléktalan embereket.
Vecsei Miklós emellett hangsúlyozta azt is: tagadhatatlan, hogy az elmúlt két évben hétszáz embert került az utcáról szociális intézménybe.

Vecsei Miklós minderről a szeretetszolgálat által a IX. kerületben, a Gyáli úton újra megnyitott fertőtlenítő állomáson beszélt, és elmondta: a korábban az ÁNTSZ által működtetett, de 2012-ben bezárt intézmény első állomása lehet a hajléktalanellátás eddig "hiányzó láncszemének".

Ugyanis mint közölte, ma Budapesten körülbelül kétszáz olyan ember élhet az utcán, akik a legnehezebb helyzetben vannak: súlyos alkoholbetegek, drogfüggők és hosszú évek, akár tíz éve hajléktalanok.

A hajléktalanellátás területén ezekre, a legnehezebb helyzetben lévő emberek problémájára még nem találtak megoldást - jegyezte meg Vecsei Miklós.

A szeretetszolgálat alelnöke szerint megoldás lehet, hogy ezekhez az emberekhez a szociális munkás mellett mentőorvos menjen ki, és megpróbálják elmozdítani arról a fertőzött területről, ahol van. Ezután kerülhetne a fertőtlenítő állomásra.

Itt az alapvető közegészségügyi, járványügyi és fertőtlenítési feladatok mellett bőrgyógyász és pszichiáter is rendel majd, valamint pihenésre ágyakat is elhelyeznének, hogy ezek az emberek "kórházképes állapotba" kerülhessenek - mondta el Vecsei Miklós.

Közölte, erre a mostani intézményrendszernek nagyon szűk a kapacitása, és ezeknek az embereknek az éjjeli menedékhely nem megoldás.

Vecsei Miklós elmondta, speciális férőhelyeket kell létrehozni a probléma kezelésére, és erre kísérletet is tesznek. Szavai szerint Tarlós István főpolgármesterrel már egyeztettek az ügyben.

A sajtótájékoztatón közreadott sajtóanyag szerint a téli krízis időszakban, november elejétől március végéig a szeretetszolgálat diszpécserszolgálata több mint 3600 hívást fogadott, orvosi szolgálata 8400 hajléktalan embernek nyújtott egészségügyi ellátást. A szeretetszolgálat saját szállói a leghidegebb időben száz százalék feletti kihasználtsággal működtek.

Fidesz: méltatlan és alaptalan támadások érték Magyarországot

A Fidesz szerint méltatlan és alaptalan támadások érték Magyarországot az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatban.

Kozma Péter, a kormánypárt országgyűlési képviselője csütörtöki, nyíregyházi sajtótájékoztatóján az Európai Parlament (EP) szerdai ülésén elhangzottakkal kapcsolatban azt mondta: ezek a nem szokatlan, politikai indíttatású támadások minden szakmai alapot nélkülöznek, vagy legalábbis vitathatóak.

"A magyarországi ellenzék által exportált mondatokat hallhatjuk vissza az Európai Parlamentben anélkül, hogy az EP-képviselők mélyen ismernék ezt a törvénymódosítást" - fogalmazott a fideszes politikus.

A tájékoztatón Román István, a térség országgyűlési képviselője "nettó hazugságoknak" nevezte a közoktatás átszervezésével kapcsolatos MSZP-s vádakat. Szavai szerint 13 ezerrel több férőhely van az általános iskolákban, mint amennyi elsős gyermeket felvesznek. Ezért a Fidesz azt kéri az MSZP-től, hogy a fejezze be a szülők riogatását, és ne próbálja hamis információkkal félrevezetni őket - hangsúlyozta Román István.

Swoboda: a módosítások sértik az európai alapelveket

A magyar alaptörvény legutóbbi módosításai megkérdőjelezik a demokrácia és a független igazságszolgáltatás alapját, és megsértik az európai alapelveket - mondta Hannes Swoboda, az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójának vezetője a Die Zeit című német hetilap online kiadásában megjelent interjúban.

Az osztrák politikus úgy vélte: a módosítások révén még rosszabb helyzetbe kerülnek a diákok, a melegek, a hajléktalanok és "alapvetően mindenki, aki megszenvedi az egyébként is nehéz gazdasági helyzetet".

A liberális hetilapnak arra a kérdésére, hogy miként értékeli Orbán Viktor magatartását, Swoboda úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök egykor a szabadságot védte, jelenleg viszont mások szabadságát korlátozza. Ezt az átváltozást "mélyen sajnálom" - mondta az osztrák politikus. Hozzátette: Orbán Viktor vélhetően "annyira a hatalom megszállottja lett", hogy nem adná fel hatalmát egykönnyen.

Az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás lehetőségével - többlépcsős eljárás végén az adott ország szavazati jogának felfüggesztésével, az uniós döntéshozatalból való kizárásával - kapcsolatban hangsúlyozta: az eljárás csak a legvégső esetben kerülhet napirendre, és előbb minden intézményi lehetőséget ki kell használni az alkotmánymódosításokkal előállt helyzet rendezésére. Az EP szocialista frakciója ezért egyelőre bevárja az Európai Bizottság és az illetékes európai parlamenti bizottság jelentését.

Azzal kapcsolatban, hogy megfigyelhetők-e párhuzamosságok a magyar és a román helyzet között, elmondta: megítélése szerint nem vonható párhuzam a két ország között, bár Romániában valóban "voltak pillanatok", amikor felmerült a magyarországihoz hasonló helyzet kialakulásának veszélye.

Rogán Antal: a kormány kész a szükséges korrekciókra

Minden olyan ponton, ahol a közösségi és a magyar jog ütközése egyértelműen kimutatható - és ezt az Európai Bizottság jogi szakértőivel alá is támasztja -, a kormány kész arra, hogy kezelje a bizottsági észrevételeket és szükség esetén átvezesse azokat a magyar jogrendszerbe - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a negyedik alaptörvény-módosításról a kormány és az Európai Unió között zajló vita kapcsán csütörtökön Budapesten.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti reggelijén a kormánypárti politikus úgy fogalmazott, úgy látja, hogy "azért itt vannak olyan támadások, amelyeknek a jogi megalapozottsága finoman szólva is (...) megkérdőjelezhető", és vannak olyan kérdések, amelyekben félreértések vannak.

Rogán Antal hangsúlyozta, hogy a "sokat kárhoztatott negyedik alkotmánykiegészítés" sok ponton segít Magyarországon a politikai szélsőségek visszaszorításában. Kifejtette, hogy az a bírósági ítélet, amely jóváhagyta az Élet menetével párhuzamosan szervezett Adj gázt! elnevezésű motoros felvonulás betiltását, azért születhetett meg, mert megvan a negyedik alkotmánymódosítás. Egy évvel ezelőtt a bíróság nem tudta volna jóváhagyni a kormány intézkedését a motoros felvonulás betiltásáról - emelte ki.

A frakcióvezető szerint a kormánynak és az Európai Bizottságnak is érdeke a két fél közötti vita rendezése. A kormány tiszteletben tartja, hogy Magyarország az Európai Unióba való belépéssel együtt az európai jogi normákat is kötelezőnek fogadta el magára nézve. Sem a Fidesz, sem a kormány soha nem kérdőjelezte meg Magyarország európai uniós tagságát és nem is tervezi ezt - hangsúlyozta Rogán Antal.

Kijelentette: Magyarország tiszteletben szeretné és tiszteletben is fogja tartani az európai uniós tagságból eredő kötelezettségeit.

A magyar jogrendszerben sok változás következett be az utóbbi három évben, de ez azért van így, mert a kormány erre kapott felhatalmazást a választóktól, vagyis arra, hogy mélységeiben változtasson - fejtette ki.

Azt mondta, ilyen időszakok voltak már a világtörténelemben, és példaként említette Franklin D. Roosevelt elnöknek a nagy gazdasági világválság kezelésére tett erőfeszítéseit. "Ő sem volt szégyenlős a módszerek tekintetében és még a legfelsőbb bíróságra is tudott nyomást gyakorolni amikor arra volt szükség" - mondta a frakcióvezető. Hozzáfűzte: akkor ez volt a társadalmi igény és az elnök is erre kapta a felhatalmazást az amerikai választóktól.

"Mi akkor követtük volna el a legnagyobb hibát, hogyha az egyébként a kezünkbe adott kétharmados többséggel nem élünk, és alapvető változtatásokat nem hajtunk végre" - mondta Rogán Antal. Hozzátette azonban, hogy mivel Magyarország egy nemzetközi közösséghez tartozik, az ezzel kapcsolatos vitákat vállalni kell, és a szükséges korrekciókat véghez kell vinni.

Olvasóink írták

 • 1. Mozimasiniszta 2013. április 18. 21:55
  „Vecsei úr azokért veri a nyálát, kik semmi törvényt nem ismernek el magukra nézve, kik a tisztes menedéket
  visszautasítják, öntörvényűen koszban-mocsokban mások életterét bénítva akarnak élni, és csak a pénzt ismerik el segítségként ?! Hát ne !
  Swoboda meg nézzen szét ott , hol alkotmány sincs - hogyan regulázzák meg az ilyen lecsúszott embereket !
  Rogán Tóni meg jobb lesz ha súlyba helyezi magát, mert addig regulázzák a magyarságot a cigányok, zsidók
  ellenében, mígnem le lesznek véve a magas lóról...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozott sebességellenőrző akciót tart a rendőrség szombatig

A fokozott sebességellenőrzésre a fővárosban, valamennyi megyében és a gyorsforgalmi utakon egyaránt… Tovább olvasom