Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Szabad-e kirándulni?

Éled a természet, és sajnos élednek a kullancsok is. Nem árt végiggondolni, mit is kell tudni róluk.

Éled a természet, s a tavasz rügyeivel élednek a kullancsok is
Előbb-utóbb tavasz lesz, éled a természet s a tavasz rügyeivel és virágaival élednek az utóbbi egy-két évtizedben egyre inkább szerephez jutó élősködők, a kullancsok. Sokat hallunk az általuk okozott betegségekről, s mivel kezdődik az ő szezonjuk, nem árt végiggondolni, mit is kell tudni róluk.

Pókszabású, ízeltlábú, úgynevezett ektoparaziták, azaz külső élősködők. Több száz fajuk ismeretes, melyekből hazánkban negyvenkettőt írtak le eddig. Nagyrészt kizárólag erdei állatok élősködői, de hat fajtájuk egyformán kedveli az embert és a háziállatokat. Legnagyobb számban az ún. közönséges, illetve a birkakullancs fordul elő.

Autópálya mellett nagyobb a veszély

Újabb kórkép a tibola

A tibola egy betűszó, mely elsősorban leányok hajas fejbőrén történt csípés után fellépő tüneteket jelenti. Seb keletkezik, mely néha váladékozik, közelében megnagyobbodott nyirokcsomó lesz. Gyógyulva kis kopasz folt maradhat vissza.

Ritkább betegségek

Ritkább, és elsősorban állatokon jelentkezik a babesiosis. Lázat, véres vizeletet okozhat. Gyógyítható. Megemlíthető még a szibériai láz, Q-láz, mediterrán foltos láz stb. Ijesztőnek tűnő felsorolás.

Miféle élősködők?

Petéikből lárva, ebből nimfa, ebből vedlés után kifejlett rovar válik. A hím kisebb, a nőstény 3–4 mm-es és jóval több vért szív. A lapos, 6–8 lábú, szürkésfekete paraziták vérszívás után akár borsónyi, pirosasszürke gömbként függnek az áldozat bőrén. Minden formájuk, székletük, nyáluk fertőzött.

Egy részük alacsonyan, a fűszálak fonák oldalán időzik, s alulról mászik fel áldozatára, s a zokni alatt vagy a lábujjak között telepszik meg. Rohamosnak mondható terjedésük miatt ma már nemcsak a puszták, rétek lakói, hanem a városi parkokban is előfordulnak.

A vaknak nevezett másik fajtájuk a lombos erdők lakója, ahol másfél-két méteres magasságban tanyázik, és onnan veti rá magát áldozatára. Egyik sem bírja a hideget és az erős napsütést. Ezért télen és a nyári hőségben elrejtőznek kis rágcsálók odúiba, illetve fák kérge mögé. Kedvelt évszakuk a tavasz és a kora ősz.
Magyar megfigyelés, hogy elsősorban a szén-dioxid-koncentrációt érzékelik. Emiatt egyre több van belőlük az autópályák mentén. (Nem célszerű ezért sem tehát természetes dolgát az út menti bokrok tövében végezni.) De megtalálhatók házikertekben, gyümölcsösökben, virágoskertekben is.

Miért kell tartani a kullancsoktól?

A kullancsoktól azért kell tartani, mert többféle betegség hordozói és terjesztői. Körülbelül egy ezrelékük fertőzött az agyvelő-agyhártyagyulladás egyik vírusával. A vérszívás után 7–14 nappal jelentkező láz, influenzaszerű tünetek jelzik a betegséget, s itt az esetek 80 százaléka megáll. De 20 százalékban idegrendszeri tünetek jelentkeznek, s kialakul a már jóval súlyosabb kórkép. Magyarországon évi 300 eset fordul elő, s ezekből körülbelül 30 esetben maradandó károsodás történik. Szomorú tény, hogy évente 2–3 haláleset is előfordul. A gyógyulás után évek múlva újabb panaszok léphetnek fel, mint például nagyothallás, álmatlanság, depresszió, epilepszia. A legtöbb megbetegedés Zalában és Nógrádban fordul elő. Kétharmaduk férfi.

Gyakoribb a Lyme-kór

Jóval gyakoribb az úgynevezett Lyme-kór. Egy Borrellia-féleség okozza, melyet a kullancsok fele hordoz. Ijesztő a szám, szerencsére azonban csak a kullancsok 1–2 százaléka okoz betegséget. Tünete a csípés után néhány nappal jelentkező láz és jellegzetes kiütés. Nagyon változékony kórkép. Néha csak a fülcimpa gyulladt. Néha a lábfej betegszik meg, s megnő 2–3 számmal.
Szerencsére gyógyítható. Kezeletlenül késői megbetegedések lépnek fel, melyek a bőrt, szívet s az ízületeket érinthetik. Késői idegrendszeri tünet lehet a depresszió, süketség, bénulás. Ismeretlen eredetű arcidegbénulások mögött is kullancscsípés lehet.

Hogyan védekezhetünk?

A védekezés legfontosabb szabálya, hogy kirándulás, hosszabb kerti tartózkodás után alaposan nézzük át magunkat, illetve egymást. Ha rovart találunk, haladéktalanul távolítsuk el. Kapható speciális kullancscsipesz, de közönséges szemöldökcsipesz is megteszi. Ahogyan a bolhafogáshoz sem hívunk orvost, a kullancs eltávolításához sem kell diploma. Nem szabad kínozni olajjal, kölnivízzel, alkohollal, krémmel, mert a már befúródott, de vért még órákig nem szívó parazita kínjában elkezdi befecskendezni nyálát a gazdaszervezetbe. Vannak, akik esküsznek, hogy forgatni kell az óra járásával megegyezően. Mások éppen fordítva tudják. Az egyetlen helyes eljárás, hogy óvatosan a hátára fordítva  szelíd erőszakkal húzzuk. Ekkor egyszer csak elengedi a bőrt és egészben eltávolítható. Ha a feje mégis bennszakadna, ne aggódjunk, nagyobb bajt nem csinál, néhány nap után a bőr egy csepp váladék kíséretében kilöki. A csípés helyét fertőtleníteni nem kell.

A megelőzés lehetőségei

Hogyan előzhetjük meg a bajt? Kirándulásra fújjuk be magunkat rovarriasztó spray-vel. Hatása néhány óráig tart, tehát ismételnünk kell. Ajánlják a zárt ruházat viselését, de ez igazában nem véd, és a nyári hőségben kellemetlen is. Célszerű viszont világos, lehetőleg fehér holmit viselni. Este  alapos „kurkászás" (fejet is), és a kullancsok azonnali eltávolítása. Ha mégis belázasodunk és esetleg kiütésünk is van, 24 órán belül forduljunk orvoshoz.
Az agyvelőgyulladás megelőzésére védőoltás adható. Kívánságra a háziorvos felírja és beadja. Tartós hatáshoz az oltások ismétlése szükséges.

Dr. Szilágyi István házi gyermekorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fertő kiszáradásától félnek

Az osztrák vitorlázók attól félnek, hogy kiszárad a Fertő tó, ezért aláírásgyűjtést szerveztek. Azt… Tovább olvasom