Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szabad-e kirándulni?

Előbb-utóbb tavasz lesz, éled a természet, s a tavasz rügyeivel és virágaival élednek az utóbbi egy-két évtizedben egyre inkább szerephez jutó élősködők, a kullancsok. Sokat hallunk az általuk okozott betegségekről, s mivel kezdődik az ő szezonjuk, nem árt végiggondolni, mit is kell tudni róluk.
Fotó: MTI
Pókszabású, ízeltlábú, úgynevezett ektoparaziták, azaz külső élősködők. Több száz fajuk ismeretes, melyekből hazánkban negyvenkettőt írtak le eddig. Nagyrészt kizárólag erdei állatok élősködői, de hat fajtájuk egyformán kedveli az embert és a háziállatokat. Legnagyobb számban az ún. közönséges, illetve a birkakullancs fordul elő.

Autópálya mellett nagyobb a veszély

Egy részük alacsonyan, a fűszálak fonák oldalán időzik, alulról mászik fel áldozatára, s a zokni alatt vagy a lábujjak között telepszik meg. Rohamosnak mondható terjedésük miatt ma már nemcsak a puszták, rétek lakói, hanem a városi parkokban is előfordulnak.

A vaknak nevezett másik fajtája a lombos erdők lakója, ahol másfél-két méteres magasságban tanyázik, és onnan veti rá magát áldozatára. Egyik sem bírja a hideget és az erős napsütést. Ezért télen és a nyári hőségben elrejtőznek kis rágcsálók odúiba, illetve fák kérge mögé. Kedvelt évszakuk a tavasz és a kora ősz. Magyar megfigyelés, hogy elsősorban a szén-dioxid-koncentrációt érzékelik. Emiatt egyre több van belőlük az autópályák mentén. (Tehát ezért sem célszerű természetes dolgunkat az út menti bokrok tövében végezni.) De megtalálhatók házikertekben, gyümölcsösökben, virágoskertekben is.

Miért kell tartani a kullancsoktól?

A kullancsoktól azért kell tartani, mert többféle betegség hordozói és terjesztői. Körülbelül egy ezrelékük fertőzött az agyvelő-agyhártyagyulladás egyik vírusával. A vérszívás után 7–14 nappal jelentkező láz, influenzaszerű tünetek jelzik a betegséget, s itt az esetek 80 százaléka megáll. De 20 százalékban idegrendszeri tünetek jelentkeznek, s kialakul a már jóval súlyosabb kórkép.

Magyarországon évi 300 eset fordul elő, s ezekből körülbelül 30 esetben maradandó károsodás történik. Szomorú tény, hogy évente 2-3 haláleset is előfordul. Jóval gyakoribb az úgynevezett Lyme-kór. Egy Borrellia-féleség okozza, melyet a kullancsok fele hordoz. Ijesztő a szám, szerencsére azonban csak a kullancsok 1–2 százaléka okoz betegséget. Tünete a csípés után néhány nappal jelentkező láz és jellegzetes kiütés. Nagyon változékony kórkép. Néha csak a fülcimpa gyulladt. Néha a lábfej betegszik meg, s megnő 2-3 számmal.

Hogyan védekezhetünk?

Szerencsére gyógyítható. Kezeletlenül késői megbetegedések lépnek fel, melyek a bőrt, a szívet és az ízületeket érinthetik. Késői idegrendszeri tünet lehet a depresszió, süketség, bénulás. Ismeretlen eredetű arcidegbénulások mögött is kullancscsípés lehet.

A védekezés legfontosabb szabálya, hogy kirándulás, hosszabb kerti tartózkodás után alaposan nézzük át magunkat, illetve egymást. Ha rovart találunk, haladéktalanul távolítsuk el. Kapható spe-
ciális kullancscsipesz, de közönséges szemöldökcsipesz is megteszi. Ahogyan a bolhafogáshoz sem hívunk orvost, a kullancs eltávolításához sem kell diploma. Nem szabad kínozni olajjal, kölnivízzel, alkohollal, krémmel, mert a már befúródott, de vért még órákig nem szívó parazita kínjában elkezdi befecskendezni nyálát a gazdaszervezetbe. Vannak, akik esküsznek, hogy forgatni kell az óra járásával megegyezően. Mások éppen fordítva tudják. Az egyetlen helyes eljárás, hogy óvatosan a hátára fordítva szelíd erőszakkal húzzuk. Ekkor egyszer csak elengedi a bőrt és egészben eltávolítható. Ha a feje mégis bennszakadna, ne aggódjunk, nagyobb bajt nem csinál, néhány nap után a bőr egy csepp váladék kíséretében kilöki. A csípés helyét fertőtleníteni nem kell.

Ha mégis belázasodunk, és esetleg kiütésünk is van, 24 órán belül forduljunk orvoshoz. Az agyvelőgyulladás megelőzésére védőoltás adható. Kívánságra a háziorvos felírja és beadja. Tartós hatáshoz az oltások ismétlése szükséges.

Dr. Szilágyi István házi gyermekorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi lapok a választás eredményéről

Az osztrák APA az MDF „lélegzetelállító" hajráját emelte ki, az AFP és a Reuters… Tovább olvasom