Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Szabad vasárnap - A KDNP reális kompromisszumot szeretne

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) mindenképpen reális kompromisszumot szeretne a szabad vasárnap ügyében. Stágel Bence, a kisebbik kormánypárt országgyűlési képviselője az MTI-nek nyilatkozva erre a vasárnapi zárva tartással érintett kereskedelmi üzletek pontos körének meghatározásában, illetve a családi vállalkozások előnyben részesítésénél látott elsősorban lehetőséget.
A kereszténydemokrata politikus az elmúlt időszakban folytatott egyeztetéseket összegezve azt mondta, hogy a kereskedelmi dolgozók érdekképviseleti szerveinek körében abszolút pozitív a szabad vasárnap fogadtatása. Mint kifejtette: az elmúlt hetekben lehetősége nyílt számos kereskedelmi dolgozóval, illetve képviselőikkel találkozni, akik elmondták, hogy a munkahelyükön a multinacionális cégek már eleve szűkre tervezik a munkavállalói létszámot, ezért a dolgozóknak esélyünk sincs a törvényben biztosított heti szabadnapot akár vasárnap kivenni. Utalt arra is, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének felmérése alapján a törvényben foglaltaknál, vagyis a megengedettnél többet dolgoznak a multinacionális cégek munkavállalói, miközben az átlagbérük igen alacsony. Mégis, a felmérés szerint 94 százalékuk azt mondja, hogy nem szeretnek vasárnap dolgozni és szintén ugyanilyen arányban vallják azt, hogy nem kell elbocsájtástól tartaniuk a törvénymódosítás bevezetése esetén.

Stágel Bence szerint egy másik érv a szabad vasárnap mellett, hogy heti egy pihenőnapot egyébként is biztosítania kell a cégeknek, tehát csupán annyi történne, hogy mindenütt egyértelműen a vasárnap lenne a kijelölt heti pihenőnap, ezáltal a munkáltatók is könnyebben betarthatnák a munkajogi előírásokat. A vasárnapi munkavégzés egyébként nemcsak a kereskedelmi szektor dolgozóit érinti hátrányosan, hanem a kereskedelmi cégek beszállítóit is, ők is egyetértenek tehát a szabad vasárnap törekvéssel - jegyezte meg.

A kormánypárti politikus szerint érdemben nem fognak csökkeni az adóbevételek sem, mert vasárnap helyett más napokra koncentrálódna a forgalom. A 90-es évek vége óta a hipermarketek többsége naponta 6-22 óra között nyitva van, sőt még hétvégén is.

"Azt gondoljuk, hogy a vasárnap szabaddá tételével a hét többi napján arányosan eloszlik majd a vásárlásra szánt idő, sok bevásárlóközpont napi 16 órát tart nyitva most is" - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Közvetett hatásként mindenképpen figyelembe kell venni a pihenéshez, testi, lelki egészséghez való alapjog érvényesülését, ami preventív módon, hosszú távon akár még az egészségügyi kiadásokat is csökkentheti - emelte ki Stágel Bence, aki hozzátette: nem minden üzletre vonatkozna a törvénymódosítás, hiszen éppen a családi programokat, vasárnapi időtöltést kiszolgáló üzletek, kereskedelmi szálláshelyek, szolgáltató szektorban tevékenykedők nyitva tarthatnának. Ebben az esetben még munkaerő felvételre is szükség lehet, például a turisztikai és vendéglátóipari szektorban - jegyezte meg a kormánypárti politikus.

Olvasóink írták

 • 4. DMagóg 2011. május 23. 12:36
  „A foglalkoztatás feltételeit a Munka Törvénykönyvében kell szabályozni, a többibe meg nem kell hatalom fitogtatás céljából beleszólni! Ha van vevő és megéri, akkor kinyitnak. Ennyire egyszerű! Így, csak egy látványpolitizálás! A KDNP ettől még egy súlytalan, csak a tornagyakorlatra -gombnyomogatásra- alkalmas párt, előbb-utóbb múlt időben.”
 • 3. papsajt 2011. május 23. 07:20
  „kereskedelmi üzletek pontos körének meghatározásában? - a plázák, multik és a bevásárló centrumok. eledó dolgozik minden vasárnap havi 70ezres bérért.”
 • 2. Vörcsi 2011. május 22. 21:31
  „A TESCO-ban már "önkiszolgáló" pénztárakkal készülnek a pénztáros nélküli fizetésre. Ha megtanuljuk, nem fog kelleni egyetlenegy pénztáros sem! Akkor aztán minden nap vasárnap lesz.”
 • 1. dodó 2011. május 22. 17:43
  „Mentősök, tűzoltók, rendőrök, vonat-busz-villamosvezetők, kórházi dolgozók, benzinkutasok, mozisok-tévések-színháziak, telefonügyeletesek, kocsmárosok-pékek, katonák, börtönőrök, cukrászok, vidámparkosok-strandfenntartók-kempingesek, papok stb...

  Kedves jó Stágel Bence és kedves jó KDNP!
  A fentiekkel mi legyen? Ők dögöljenek meg vasárnap?
  Netán, egy magyar módra előkészített (vasárnapi) sabbath előkészületén dolgoznak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KDNP: kedvező gazdasági fordulat következett be

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint az elmúlt héten több olyan gazdasági adat… Tovább olvasom