Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Szabadi Bélát felfüggesztett börtönre ítélték

Szabadi Bélát, az Orbán-kormány volt kisgazdapárti államtitkárát a Legfelsőbb Bíróság szerdán jogerősen 2 év, kettő évre felfüggesztett börtönre ítélte hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért.
A bíróság ezzel valamelyest mérsékelve a Fővárosi Ítélőtábla 2008-ban hozott ítéletét. Az államtitkár két volt munkatársa pénzbüntetést kapott.

Szabadi Bélát, Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egykori helyettesét, volt országgyűlési képviselőt 2006. október 17-én 2 év, 4 éves próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság, ugyanakkor a volt államtitkár 4 vádlott-társát pénzbüntetésre ítélte, hatot pedig felmentett.

A Fővárosi Ítélőtábla 2008 április 29-én kihirdetett másodfokú ítéletében a repülőjegyek vásárlásával kapcsolatos hűtlen kezelés vádja alól felmentette Szabadi Bélát, kimondva: nem bűncselekmény, hogy titkárságvezetőjének is első osztályú repülőjegyet vásároltatott. Bűnösnek találta viszont az Ítélőtábla Szabadi Bélát hűtlen kezelésben, mert utasította a TIG Kht., illetve a Concordia Rt. vezetőit, hogy munkatársaival kössenek szaktanácsadói szerződést. Ugyancsak bűnösnek találta az Ítélőtábla a volt államtitkárt hivatali visszaélésben, mert utasította a hozzá tartozó cégeket, hogy kössenek reklámszerződéseket a Ferencvárosi Torna Clubbal (FTC-vel). Mindezek alapján az Ítélőtábla helyben hagyta a Fővárosi Bíróság által kiszabott, 4 év próbaidőre felfüggesztett 2 éves börtönbüntetést.

A Legfelsőbb Bíróság szerdán kisebb változtatásokkal megerősítette a másodfokú ítéletet, de a felfüggesztett börtönbüntetéssel kapcsolatos 4 éves próbaidőt 2 évre enyhítette. Demeter Ferencné, a Legfelsőbb Bíróság bírája a harmadfokú eljárás után született jogerős ítélet szóbeli indoklásakor utalt arra, hogy Szabadi Béla sérelmezte az ellene folytatott büntetőeljárást. A bírónő ezzel kapcsolatban kiemelte: a bíróságok törvényesen jártak el, Szabadi Béla vádlotti jogai érvényesültek, és a Legfelsőbb Bíróság is egyetért az Ítélőtábla jogi érvelésével is. A bírónő hangsúlyozta: nem merült fel adat arra nézve, hogy bárki hamis tanúvallomást tett volna a Szabadi Béla és társai elleni eljárás során. A bírónő az ítélet indoklásának végén a próbaidő 2 évre történt mérséklését a 8 éve húzódó eljárással és a volt államtitkár gyógyíthatatlan, súlyos betegségével indokolta.

Olvasóink írták

 • 7. kaboca 2009. február 05. 20:53
  „Jé, van itt egy cikkgyűjtő, aki nyolc évvel ezelőtti cikkeket húz elő! A Mancs mire bizonyíték? Legfeljebb a butaságra! Hiszen Torgyán József nem volt kisgyerek, ő volt a miniszter. Tamás Károly titkárságvezetőjét Torgyán József váltotta le, éppen azért, mert ő volt a miniszter. Nem rúgta ki, hanem leváltotta és a gazdaszolgálathoz helyezte Cséri Pétert. Ennek az volt az oka, hogy Péter kivitt az épületből bizalmas iratokat. De sem fel nem jelentette, sem ki nem rúgta. Péter később Turi-Kovács Bélánál tűnt fel: nála lett kabinetfőnökhelyettes és a Fidesz fiókszervezetének, a Kisgazda Polgári Egyletnek a titkára. Szabadi Béla repülőjegyeiről írogatsz, de tudod-e, hogy azok nincsenek meg? Vajon miért? Mégis vádat emeltek, elítélték, felmentették, majd most újra elítélték. Azért, ami nem az ő feladata volt. Egyébként hol van a miniszter felelőssége? Torgyán József vajon mit csinált egész nap? Vajon ki írta alá a költségvetést? Ki találta ki az agrárinnovációs kht.-t és kik dolgoztak (vezettek) ott? T. J. fiának a barátai. Torgyánnak saját "M" kerete volt a cégnél stb. Ha valaki jól értesült, akkor legyenek ismeretei! Ne találjon ki és ne rágalmazzon! Szabadi Béla pere koncepciós per, hát persze, hogy elítélték, koholt vádak alapján. Én a helyetekben nem örülnék senki nehéz és igazságtalan sorsának.”
 • 6. LukSzusz 2009. február 04. 19:57
  „Én meg kések a szemétdíjjal,Laci banda már viszi a házam?”
 • 5. achilleus 2009. február 04. 17:50
  „elnézést, a forrás: www.szabadibela.hu”
 • 4. achilleus 2009. február 04. 17:46
  „Az elítéltnek saját honlapja van, szemben a Délmagyar szófukarságával, az úr minimum grafomán és levélgyűjtő. Egy érdekesebbet belinkelek (mellesleg bárki találhat a szájaízének megfelelő orientációjút):

  Tisztelt Dr. Szabadi Béla Úr !
  Boldog, és tisztázó Új Évet kívánok Önnek!
  Az Ön ellen annak idején kibontakozott koncepciózus eljárás mozzanatai a korabeli rossz
  érzések és sejtések után bennem is csak évek múltán álltak össze egésszé. Ha Ön is egyetért
  vele, februárban szívesen állnék rendelkezésre, egy tisztázó beszélgetésre. Gondolom nem
  árulók el vele titkot, hogy a Lendvai Ildikó frakcióvezet? úrasszony Önhöz írt levele
  egészében és részleteiben tükrözi az én álláspontomat is. Minden gyarlóságomat elismerve
  értetlenül állok a velem kapcsolatos indulatai és elfogultságai el?tt. Mentelmi ügyei
  tárgyalásakor a bizottság egyik alelnöke és nem vezet?je voltam. Tehettem volna többet is, de
  mégis azok közé tartozom, akik valamit tettek is az Ön ügye körül. Különösen nem értem a
  polgári rákosizmus címmel elmondott napirend utáni felszólalásom miatti kritikáját. (A
  évekkel kés?bbi ATV nyilatkozatom Önre vonatkozó része valóban felületes és méltatlan
  volt, ezért elnézését kérem.)
  A Dán János makói képvisel?társam elleni ugyancsak tendenciózus, bár jogilag kisebb súlyú
  mentelmi eljárás napján elmondott napirend utáni beszédem volt az els?, és sokáig az
  egyetlen, amelyben felhívtam a figyelmet a Fidesz akkor egyre veszélyesebbé váló, gáncs
  nélküli politizálására.
  Budapest, 2007. december 29.
  Még egyszer Boldog Új évet kívánva, maradok tisztelettel:
  Dr. Géczi József Alajos”
 • 3. lacipapa68 2009. február 04. 17:44
  „Illegális CD/DVD-másolás=5 év.No comment.”
 • 2. efje 2009. február 04. 17:34
  „Az elutazgatott milliókkal mi lesz? Azt nem kéne neki visszafizetni?”
 • 1. efje 2009. február 04. 17:31
  „A Magyar Narancs Szabadi Béla politika államtitkárról a következőket írta: "A személyzeti politikát intéző személy, a minisztériumi légkör megrontója sokak szerint Szabadi Béla politikai államtitkár. A minisztériumban minden és mindenki csak rajta keresztül juthat el Torgyánhoz. "az utálatos kép, aki mellett csak még fényesebben ragyog Torgyán csillaga" - mondta az egyik volt munkatárs, aki majdnem húsz évet töltött el a minisztériumban. Szabadi nemcsak beosztottaival mindenható, de kompetenciáján túlmutató feladatokat is intéz. Így például Tamás Károly közigazgatási államtitkár egy vidéki útja alatt kirúgta annak személyzeti titkárát." A Magyar Hírlap értesülései szerint Tamás Károly neve is felmerült Torgyán utódaként az FVM élén.

  Szabadi Béla, mint politikai államtitkár gyakorolta az FVM tulajdonosi jogait a botrányairól elhíresült Agrárinnovációs Kht-ben. Szabadi aláírása kellett minden 1 millió forintnál nagyobb kifizetéshez. A Kht-n keresztül számos kisgazda érdekeltségű cég, csoport vagy személy és az FTC jutott állami támogatáshoz. Bár Szabadi gyakorolta a tulajdonosi jogokat, a nyilvánosság előtt mindig Torgyán József tagadta, hogy visszaélésről lenne szó.

  Az Agrárinnovációs Kht. milliókat fizetett különböző tanulmányok elkészítéséért

  Szabadi Béla állami tisztviselőként tett külföldi utazásai átlagosan 1,1 millió forintba kerültek. 1999-ben nyolc alkalommal utazott külföldre, ahol összesen 50 napot töltött. Az államtitkárok között ő utazott a legdrágábban összesen 10,3 millió forintért. Összehasonlításul a Külügyminisztérium államtitkára csak 3,9 millió forintért utazott külföldre.

  Az FVM vezetői elsősorban olyan egzotikus helyekre utaztak, mint Tajvan, Thaiföld, Malaysia, az afrikai országok, Latin-Amerika, vagy Ausztrália. Az FVM utazásainak viszont csak alig 10 százaléka irányult a Magyarország számára az uniós csatlakozás miatt elsőrendű európai országokba.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molotov-koktélokat dobtak adósuk házára

Önbíráskodás és közveszélyokozás miatt indult eljárás egy budapesti férfi és két nő társa ellen,… Tovább olvasom