Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Szabadidőközponttá alakítanák át a Nyugati pályaudvart

A kormányzati negyed építése kapcsán kulturális- és szabadidőközponttá alakítaná a Nyugati pályaudvar vasszerkezetes épületét Demszky Gábor főpolgármester.
Egyebek mellett településrendezési szerződés megkötésére vállaltak kötelezettséget a kormányzati negyed megvalósításához kötődő csütörtökön aláírt együttműködési megállapodásban a fővárosi önkormányzat és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság.

A Demszky Gábor főpolgármester és Görözdi György projektigazgató által aláírt dokumentum szerint összehangolják a kormányzati szándékot a főváros fejlesztési koncepciójával, illetve módosítják a szabályozási terveket.

Demszky Gábor elmondta, hogy a folyamatban lévő tervpályázat lezárulta után (a beadási határidő június 11., az elbírálásra augusztusban kerül sor) a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) valamint Budapest Főváros Önkormányzata az építési törvénybe foglalt lehetőséggel élve köti meg a településrendezési szerződést. Ez tartalmazza a kormányzati negyed fejlesztésének kereteit, illetve azt, hogy ehhez mit kell módosítani a szabályozási terveken.

A főpolgármester a részletek közül kettőt emelt ki: villamos köti össze a kormányzati negyedet a belvárossal, illetve a Nyugat pályaudvar "Eiffel" csarnoka kulturális, szórakoztató funkciót kap.

Az első épületek 2009 május végére készülnek el. A 165 ezer négyzetméternyi irodában 11 minisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal 5.700 alkalmazottja dolgozik majd. A projekt - 2006. évi árakon - 43,7 milliárd forintba kerül, amihez további 5 milliárd értékű kiegészítő beruházás kapcsolódik.

Görözdi György hangsúlyozta, hogy a kormányzati negyed az államigazgatási reform fizikai kerete lesz. Bojár Iván András városarculati tanácsnok ezt azzal egészítette ki, hogy jelenleg egy minisztériumi alkalmazottra 40 négyzetméter felület jut, ami pazarló és nem felel meg a mai igazgatási technológiának sem.

Beleznay Éva Budapest megbízott főépítésze az MTI-nek elmondta, hogy a Nyugati pályaudvar csarnoka azért ürül ki, mert a vágányok a mai külső vágányokkal egyvonalban kezdődnek majd. A vágányokat a Ferdinánd hídig biztosan lefedik, az ezt követő terület összekötésére pedig a pályázók tesznek javaslatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrött játszik az U19-es együttes

labdarúgás A májusi írországi EB-selejtezőre, az úgynevezett elit körre készülő U19-es… Tovább olvasom