Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Szabadlábra helyezték Szilvásy Györgyöt

Szabadlábra helyezte Szilvásy György korábbi titokminisztert a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa hétfőn.

A kora estig tartó tárgyalás után Sebes Péter, az egykori tárcavezető ügyvédje azt közölte, hogy védencét kémkedéssel gyanúsítja az ügyészség. A védő a helyszínen várakozó újságíróknak elmondta, hogy az ügyész fellebbezett a döntés ellen, így az még nem jogerős.

A volt miniszter ügyvédje azt mondta, hogy a részletekről nem beszélhet, mert azok államtitkot képeznek.

Szilvásy Györgyöt - akit bilincsben vezettek a tárgyalóterembe - péntek éjszaka vették őrizetbe; az MTI információi szerint a Gyorskocsi utcai börtönben tartották fogva.

Szabadlábra helyezték Szilvásy Györgyöt. Fotó: MTI (galéria)

Korábban írtuk:

Több órája tart Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterének meghallgatása a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa előtt a meggyanúsított volt titkosszolgálati vezetők ügyében.

Az egykori titokminisztert hétfőn bilincsben vezették a bíróságon. Azt továbbra sem tudni, hogy mivel gyanúsítják. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén nem derültek ki részletek, az elmondottakat több évtizedre titkosították.

Az MTI információi szerint a péntek éjszaka őrizetbe vett Szilvásy Györgyöt a Gyorskocsi utcai börtön épületéből szállították át a bíróságra. Szilvásy György ügyvédje a helyszínen várakozó újságíróknak a tárgyalás előtt nem kívánta közölni, hogy mivel gyanúsítják védencét.

Szilvásy Györggyel együtt a délutáni órákban egy másik férfit is bilincsben vezettek be a tárgyalásra, ám azt nem lehet tudni, hogy ő ki volt, és mivel gyanúsítják.

Bilincsben vezetik elő Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterét (k) a Budapesti Katonai Ügyészségen. Fotó: MTI
Bilincsben vezetik elő Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterét (k) a Budapesti Katonai Ügyészségen.
Fotó: MTI

A Magyar Nemzet szerint hétfőn, illetve kedden az ügyészség kezdeményezi az őrizetbe vett Szilvásy György volt titokminiszter és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatójának előzetes letartóztatását.

A Népszabadság és a Magyar Hírlap hétfőn azt írta, hogy a katonai ügyészség bűnpártolással gyanúsítja Laborc Sándort a kémkedéssel meggyanúsított Galambos Lajos ügyében.

Galambos Lajost, a polgári elhárítás volt vezetőjét kedd este gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Katonai Ügyészség. A kémkedéssel gyanúsított volt vezetőt pénteken házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Aznap Szilvásy Györgynél tartottak házkutatást, majd őt is kihallgatták és őrizetbe vették. Szombaton gyanúsítottként hallgatták ki, majd szintén őrizetbe vették Laborc Sándort.

Hétfőn délelőtt a parlament nemzetbiztonsági bizottságában a nemzetbiztonsági szakszolgálatok volt vezetői és az egykori titokminiszter őrizetbe vételével kapcsolatos kérdéseket tárgyalták a képviselők. A testület zárt tanácskozását követően Vadai Ágnes, a bizottság MSZP-s elnöke - aki előző nap hívta össze a rendkívüli ülést - nevetségesnek nevezte az ülésen elhangzott vádakat, míg Gulyás Gergely fideszes alelnök szerint megalapozott gyanú merült fel a Gyurcsány-kormány időszakáig visszanyúló ügyben. A mintegy húsz percig tartó ülésről, illetve a szóban forgó ügy részleteiről Vadai Ágnes és Gulyás Gergely sem árult el részleteket, arra hivatkozva, hogy az elmondottakat 2089-ig titkosították.

A zárt ülésen ott volt Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója, Bánhegyi Gábor megbízott katonai főügyész, Hegedűs Antal budapesti katonai ügyész, míg a külföldön tartózkodó Pintér Sándor belügyminisztert Tasnádi László kabinetfőnök helyettesítette.

Vadai Ágnes újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy egyetlen valódi kérdésére sem kapott választ, ezért szerinte a közeljövőben biztosan ismételten szükség lesz a testület összehívására.

Gulyás Gergely szerint a testület "idő előtti összehívása" azt a célt szolgálta, hogy egy büntetőügyet politikai ügyként tüntessenek fel. Kiemelte: néhány hónapja azért bírálták őket a szocialisták, mert egy egészen más témában felállított albizottság évek óta lezárt ügyekben kérdezte az ügyészséget. "Most egy olyan ügyről van szó, ahol a megalapozott gyanút három napja közölték az érintettekkel, (...) az ilyen jellegű bizottsági ülések, ha érdemi tájékoztatás hangzana el (...), a nyomozás érdekeit és eredményességét veszélyeztetnék" - fűzte hozzá.

Gálszécsy András, az Antall-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere az üggyel kapcsolatban az ATV hétfő reggeli műsorában azt mondta, szerinte kizárható a politikai szál a Galambos-ügyben, mivel egy volt miniszter és egy titkosszolgálati vezető eljárás alá vonása sokkal nagyobb kárt okozhat, mint amekkora hasznot hajtana.

"A Fidesznek nem lehet érdeke ekkora nemzetközi politikai botrányt kavarni csak azért, hogy kellemetlenségeket okozzon a szocialistáknak" - fogalmazott.

A Magyar Demokratikus Charta hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében Szilvásy György és Laborc Sándor őrizetbe vételével kapcsolatban úgy fogalmazott: "alighanem úgy vélik, ezzel karnyújtásnyi közelségbe kerültek a fő politikai ellenfélhez, Gyurcsány Ferenchez". Véleményük szerint: "a korábbi kormány tisztségviselőinek meghurcolásával újabb lépéssel kerültünk közelebb a magyar demokrácia felszámolásához, az orbáni diktatúrához".

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Nátrix73 2011. július 05. 11:31
  „19. sevenof9 2011.07.05. 04:26

  Addig vagy ilyen okos és nagyvonalú, amíg egyszer a "collateral damage" áldozatává nem válsz...”
 • 21. Lehiggadt 2011. július 05. 06:55
  „A titkosítók is sárosak?”
 • 20. idir 2011. július 05. 05:03
  „Kerdesem az,hogy ha a hitleri nacik 100 evre titkositottak a zsidok kiirtasanak a porgrammjat,akkor a Hitler utani kormanyoknak be kell e most is tartania a titkositas hatalyat? Mert szerintem a haborus bunozok dolgainak a titkositasaval nem oket kellene vedeni.Mert most ezzel a titkositassal is azokat vedik,akik embertarsaik ellen csinltak karokat.Ne szolj szam,nem faj fejem.”
 • 19. sevenof9 2011. július 05. 04:26
  „nem lecsukni kellene. vagyis nemcsak ot. 1991 ota minden egyes kepviselot,kormanytagot,helyettes allamtitkarig bevarrni a csillagba teljes vagyonelkobzas mellett. Na onnan kezdhetunk tiszta lappal. Volt koztuk nehany tisztesseges? Collateral damage...”
 • 18. Lacimaci 2011. július 05. 02:31
  „Nem kene veluk gatyazni <moderálva> a titkositokkal egyutt. Nemzetbiztonsagi erdek, hogy nederuljon ki amit amugy is tud mindenki nevezetesen tele van szelhamosokkal a politikai elit.”
 • 17. Jozsoci 2011. július 05. 00:43
  „Szerintem OV. már lediktálta az ítéletet is. Rákosi rendszer.”
 • 16. Csecs 2011. július 04. 23:28
  „14: Nem ennyi lenne, de az is bűnös, legalább annyira mint a sameszai, és remélem, valóban felelősségre lesz vonva az egész brancs, nem így fidesz-módon, hanem amint a nemzet kéri: 20 év a 20 évért. Nem mellékesen megjegyzem, hogy egy valódi forradalom kormánya bármelyik percen feloldhatja az ilyen kétes ügyletek titkosítását és akkor izzadhat az egész politikai "elit"!”
 • 15. Vanek_B._Eduárd 2011. július 04. 23:08
  „Nesze neked Európa , nesze neked demokrácia, kezicsókolom Magyarok !!!”
 • 14. Vanek_B._Eduárd 2011. július 04. 22:35
  „10. Ha Neked csak ennyi lenne az örömöd, akkor részvétem.
  Jó egészséget 2089-ig. Akkor majd megbeszéljük, hogy mi a radványi sötét erdőt kellett titkosítani.
  Mellesleg továbbra is csókoltatom az előzetes moderálást.”
 • 13. kowalsky 2011. július 04. 22:29
  „Ha az említett urakat elvezették, akkor lassan Pintér Kéthétmúlvarendlesz Sándort is górcső alá kellene vennie a független (vicc) magyar ügyészségnek.

  <offtopic>”
 • 12. bánki 2011. július 04. 22:17
  „2089 ez tetszik !

  Nyilván a politikai elit érintett a dolgokban.”
 • 11. niagara 2011. július 04. 21:09
  „Élmény volt bilincsben látni, remélem lesz még rá lehetőség..mondjuk 20 évig”
 • 10. Csecs 2011. július 04. 21:09
  „9: Akkor nyúltak mellé, amikor nem zárták mellé Gyurcsányt is!”
 • 9. Rozsdás 2011. július 04. 21:04
  „Az egész világ rajtunk röhög ekkora blama láttán még ha nyolcvan évre titkosítva van is!!
  Rendessen mellé nyultak a fiúk!!”
 • 8. Csecs 2011. július 04. 20:33
  „Gratulálok!
  Boldogabb időkben a kémeket felkötötték. Most szabadon járhatnak-kelhetnek és megszökhetnek második hazájukba a felelősségrevonás elől.”
 • 7. gubanc 2011. július 04. 20:30
  „Látom a Tanu című filmet kevesen látták. Talán, ha a könyvet elolvassák, akkor észreveszik, amit leírtam, hogy igaz.”
 • 6. Queenmargareth 2011. július 04. 20:28
  „4. lukrecia 2011.07.04. 20:03
  sorry, köszönd az igazi jobboldali érzelmű embereknek......főleg akik mégis elmenekülnek Mo-ról.”
 • 5. DMagóg 2011. július 04. 20:20
  „<offtopic>”
 • 4. lukrecia 2011. július 04. 20:03
  „Semmifele ugy nem kepezheti targyat annak , hogy 70 evre titkositsak. Nemzetvedelmi kategoria sem !
  Itt kemeny gazdasagi buncselekmeny lehet, melynek soran milliardok mentek offshore szamlakra.
  Na ez mar titok kerem.!!!!?????”
 • 3. Queenmargareth 2011. július 04. 19:55
  „Nevetséges...........”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Posta: új stratégiához új vezérigazgató kell

A Magyar Posta új üzletstratégiájának elfogadásával lejárt a társaság vezérigazgatójának… Tovább olvasom