Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Szabadon engedték a Véderő tagjait

Az Egri Városi Bíróság hétfőn megszüntette a garázdaság szabálysértés miatt indult eljárást azokkal szemben, akiket a Véderő gyöngyöspatai táborában vett őrizetbe a rendőrség pénteken.
A rendőrség jogi képviselője fellebbezett a döntés ellen, ezért az ítélet nem jogerős.

A nyolc vádlott és védőik az ítéletet tudomásul vették. Másodfokon a Heves Megyei Bíróság dönt az ügyben.

A rendőrség képviselője a tárgyaláson azzal érvelt, hogy a vádlottak a roma kisebbség lakhelyének közelében, demonstratív, provokatív módon a Véderő mozgalom tagjaként, egységesnek látszó egyenruhában jelentek meg. Ezzel kirívóan közösségellenes módon riadalmat és félelmet keltettek a helyiekben, amellyel megvalósították a garázdaság szabálysértését.

A vádlottak közül hárman nyilatkoztak úgy, hogy a Véderő tagjai, illetve egyikük azt mondta, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjaként szimpatizál a szervezettel. Ugyanakkor valamennyien elutasították a garázdaság vádját. Mindannyian azt mondták, hogy senkivel nem keveredtek szóváltásba a helyszínen, illetve semmi olyat nem tettek, ami félelmet kelthetett volna.

Eszes Tamás, a Véderő "megbízott parancsnoka" vallomásában hangsúlyozta: a magánterületre meghirdetett, hon- és önvédelmi ismereteket oktató tábor megnyitását megelőzően egyeztettek és terepbejárást végeztek a rendőrséggel, a helyi önkormányzattal, sőt a kisebbség képviselőivel is. Ha bűncselekményre készültek volna, a rendőrség nem asszisztált volna ehhez - vélekedett. Szerinte, amennyiben ők riadalmat keltettek, akkor a szintén terepszínű ruhát viselő horgászok és vadászok is félelmet kelthetnek bárkiben. Olyan jogszabályt sem ismer, amely tiltaná, hogy magánterületen terepszínű ruhában jelenjen meg.

Lévai Zsolt bíró az ítélet indoklásában elmondta, hogy a kirívó közösségellenes magatartás megvalósításához nem elegendő a terepszínű ruha. Azt csak aktív módon, provokatív kötekedő magatartással lehet megvalósítani. Márpedig arra utaló rendőri jelentés nem készült, miszerint "az eljárás alá vontak" bárkit is fenyegettek volna.

A szabálysértési eljárás mellett a szabálysértési őrizetet is megszüntette a bíróság. Ezt követően a nyolc vádlottat szabadlábra helyezték.

A Véderő saját honlapján hirdette meg katonai alapismereteket oktató táborát Gyöngyöspatára, az április 22. és 24. közötti időszakra. Eszerint a területen éjszakai harcászatot, önvédelmet kívántak oktatni, úgynevezett airsoft fegyverekkel lő kiképzést akartak tartani a Kecskekő elnevezésű területen. Erre azt követően került sor, hogy március elejétől több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai.

A tábor meghirdetett időtartamára a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a településre.

A tárgyalást követően a véderősök, mintegy 20-30-an katonai alakzatban álltak fel a bíróság egri épülete előtt.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. Csonka László 2011. április 27. 09:18
  „39. maros50 2011.04.26. 12:54 Bocs! ez "kétcsövű puskából" (:D) lőttem! Ahogy látomm (két szemmel) duplán nyitottam!!!!!!!!!(:D)”
 • 44. Csonka László 2011. április 27. 09:15
  „Másik cikk hozzáaszólása:
  39. maros50 2011.04.26. 12:54 "hiszen két évig szolgáltam a hazámat a magyar honvédségnél és a harcászat a kisujamban van." Jó majd szólok Vona Gabinál az érdekében, 1.osztályú VAS+, valami "cafranggal" ékesítve !!!!!!!!!!!!!
  + "hanem polgárháborús hangulat szításáról,amelynek nagyon sok magyar honfitársaimmal együtt nem szeretnénk részese lenni." Na erre + az LMP. aktivistákkal kell tárgyalni, hogy mit is kevertek bele a Pataiak "teájába"! Ugye az nem Bróm volt???? (ha már volt katona) Optimista - angolul tanul, pesszimista - héberül, realista - lőni !!!!!!!!! Ja+, mint Nyírbátorban kiképzett mondom, a karomban van a kiképzés: "célra tarts" + hogy anno a Határőrséghez válogatták a behívottakat! Előtte "felderítő tiszti "káderezés" Látogatás, utolsó iskolában, melóhelyen, szülői háznál, szomszédoknál !!!!!!!!!”
 • 43. Csonka László 2011. április 27. 09:12
  „39. maros50 2011.04.26. 12:54 "hiszen két évig szolgáltam a hazámat a magyar honvédségnél és a harcászat a kisujamban van." Jó majd szólok Vona Gabinál az érdekében, 1.osztályú VAS+, valami "cafranggal" ékesítve !!!!!!!!!!!!!
  + "hanem polgárháborús hangulat szításáról,amelynek nagyon sok magyar honfitársaimmal együtt nem szeretnénk részese lenni." Na erre + az LMP. aktivistákkal kell tárgyalni, hogy mit is kevertek bele a Pataiak "teájába"! Ugye az nem Bróm volt???? (ha már volt katona) Optimista - angolul tanul, pesszimista - héberül, realista - lőni !!!!!!!!! Ja+, mint Nyírbátorban kiképzett mondom, a karomban van a kiképzés: "célra tarts" + hogy anno a Határőrséghez válogatták a behívottakat! Előtte "felderítő tiszti "káderezés" Látogatás, utolsó iskolában, melóhelyen, szülői háznál, szomszédoknál !!!!!!!!!”
 • 42. Csonka László 2011. április 27. 08:55
  „39. maros50 2011.04.26. 12:54 + B.M. Határőrség, B.M. fegyverhasználattal (60.lőszer) Kiképzési jó tanács, felszólítás után, úgy kellett "lábon" lőni a határsértőt, hogy utánna ne tudják +hallgatni, hogy járőr jól ténykedett-e !!! No ott sem a ...... gurigáztunk !!!:D”
 • 41. bánki 2011. április 26. 22:39
  „A stég megvolt !

  Túlzás, csak 75 % !

  Elfogyott az anyag . Holnap folytatom.

  Köszike Pintér ET. !”
 • 40. DMagóg 2011. április 26. 15:04
  „Bűnös az, akit a Bíróság elítélt. Nos, most itten ártatlan embereket vesznek őrízetbe a plotikai vezetők nyomásgyakorlásával? Számháborúzni sem lehet? Hová lett Balsai Igazságosztó István?
  Motorosruhába öltözve, motorostalálkozónak álcázva lehet félelmet kelteni?”
 • 39. gereben 2011. április 26. 14:07
  „sajttolvaj, nem gereben ágnes!!!!..........zita”
 • 38. catroot 2011. április 26. 13:07
  „Még jó, hogy nem politikai megrendelésre működik a rendőrség... (is).”
 • 37. maros50 2011. április 26. 12:54
  „36. Atyám!
  Csak nyugtával dícsérd a napot! A játszma még nem dölt el! Túl egyszerű volna a dolog,ha ennyivel lezártnak tekíntenénk a világsajtóban megjelent szélsőjobboldali ténykedéseket.Kedves Atyám tudod mit,késöbb térjünk vissza a fejleményekre.A végén az nevet aki utoljára nevet.A töténet nem tyúklopásról szól a dolog meg karalábé tolvajlásról,hanem polgárháborús hangulat szításáról,amelynek nagyon sok magyar honfitársaimmal együtt nem szeretnénk részese lenni.Nem mintha nem lennék felkészülve,hiszen két évig szolgáltam a hazámat a magyar honvédségnél és a harcászat a kisujamban van.”
 • 36. papsajt 2011. április 26. 11:26
  „Reggel kilépek az utcára, és mit áld Isten.
  Egy fekete kezes-lábasban lévő ember provokál.
  Náci SS ruhára emlékeztetett és megriadtam.
  Le kellene tartóztatni?

  Pedig csak a kéményseprő volt :)

  Tehát elég annyi a garázdasághoz,hogy felveszek egy ruhát?
  Mert ha odamegy közözködni,kiabálni randalírozni,megfenyegetni, akkor megértem.
  De így alap nélkül hisztériázni ???”
 • 35. bánki 2011. április 26. 10:54
  „A hétvégén nem tudtam befejezni a Sárgai stégem festését.
  A mai szabadságon alatt terepszínű ,,bermudába" fogok festeni fegyvernek ( munkaeszköz) tűnő ecsettel.

  Kedves barátaim, ha esetleg előzetesbe helyezne a ,,pintérsintérség" kérnék egy hamuba sült reszelőt a bírósági tárgyalásig !

  Előre is köszönöm.”
 • 34. StencilAtya 2011. április 26. 09:04
  „hahahha. mekkora öngól! mi van maros50? a bíró is náci, mi ?:)”
 • 33. Csonka László 2011. április 26. 09:00
  „Optimista angolul tanul - pesszimista + jiddisül - realista + lőni !!!!!!!!!!!!!!!! (:D)”
 • 32. savos 2011. április 26. 08:46
  „- Van terepszínű ruhájuu?
  - Igen van, csak nem találjuk.

  Más:

  Úgy fest, hogy ha a lakosság segítségét kéri a rendőrség valamilyen ügyben, akkor tulajdonképpen bűncselekményre buzdít. Ezentúl jól gondoljuk meg, hogy segítünk-e, vagy kívánunk-e tanúskodni.
  B.. oldoguljonak egyedül!”
 • 31. Csonka László 2011. április 26. 08:44
  „31. maros50 2011.04.26. 08:18 A "Gárdák" + jogvédők figyelemmel kísérik a b.tárgyalást! maros50 úr, önnek nem szembetűnő, hogy míg Budaházi tárgyalásán a nemzeti erőkkel+politikusokkal teli a terem, még a "romagyilkosok" (ártatlanság vélelme) + romák. dodo+maros50 uraknak +, Eduárdó Rózsa-Florest lőtték ki Bolíviában, lehet, hogy magyar titkosszolgálati tipp-re ??? (Öszödi szivárgás) ??????? (AVH (akkor még NBH)) akna munkája ez is, jaj, itt még a KATONAI is belekavart) ??????????????????????????????? Tudom, sok a kérdőjel, és nem véletlenül !!!!!!!!! "mondjon véleményt tetteikről" Sztem provokátorok, Budaházi vállaja arcát, ők ???????????????+int csak ?????????????? +a puska kavar ????????”
 • 30. bánki 2011. április 26. 08:28
  „30. medikuss 2011.04.26. 08:06

  Csatlakozom ! pl. a Csillagtér és környéke !
  Egyenruhás ( koszos -mocskos ) roma polgártársaim csapatostól szerepelnek a téren. Félelmet nem érzek de az elütésük két pontos a kresz szerint.”
 • 29. maros50 2011. április 26. 08:18
  „Csonka úr! javasolom Önnek,hogy kísérje figyelemmel a bírósági tárgallást és a vádlottak vallomásait és mondjon véleményt tetteikről.Mert ezidáig még nem olvastam!”
 • 28. medikuss 2011. április 26. 08:06
  „engem meg a cigányok félemlítenek meg.... akkora hova forduljak segítségért?
  tegnap egyedül sétáltam este fél 8kor a mars téren. Ott meg bandába verődve 5-6an "masíroztak" és esküszöm olyan arccal méregettek mintha szemmel ölnének. Nem szóltak be, de szerintem nem sokra voltak tőle.... És hát 1 az 5 ellen, plusz nekik vannak bizonyos fegyvereik is.... minimum pillangókés meg vipera...
  tőlük inkább kell félni mint akármilyen gárdától vagy véderőtől”
 • 27. Csonka László 2011. április 26. 07:58
  „16. maros50 "jobbik által létre hozott magyar gárda,amelynek tagjai voltak a romagyilkosok." KÉRDÉSEIM: "jobbik által létre hozott magyar gárda" Anno 1x. 56.-an tették le a "nagyesküt" A tagjai között voltak+vannak is átfedések! Mostani időszak a példa arra, súrlódások+nézeteltérések vannak, +szétforgácsolódás, igaz ez a biztonsági hivatal akna munkája! (a neve: Adatvédelmi Hivatal, rövidítve, AVH és nem ÁVH !) Többféle szolgálat szabályzat átolvasása után, 100% szerepel, FÜGGETLEN szervezet! Vona úr probálozik 1.részével "gumizni" de fogy a "Templom őrsége" Több vezetőt +országgyűlési képviselőt +kérdeztem, ők erről, hogy a magyar gárda tagjai voltak a romagyilkosok, nem tudnak! + tudná forrását nevezni ???????????? Több embert is érdekel ez a téma !!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 26. maros50 2011. április 26. 07:54
  „27. Az elnevezéssel van baj,nem a célokkal,meg a tisztességes szándékkal! A csendörség nem egy jó márka név.Bár személyes tapasztalatom nincs csak a szüleim által elmondottak alapján meg a történelemre tudok hagyatkozni,hogy egy sötét korszakot idéz fel.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világháborús lőszereket foglaltak le Csöglén

Második világháborús lőszereket foglalt le a rendőrség egy 19 éves fiatalembertől a Veszprém megyei… Tovább olvasom