Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Szabadság-nyilatkozatot fogadtak el a Parlamentben

A szabadságnak annyi arca van, ahány emberi élet létezik – mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő az Országgyűlés Felsőházi Termében rendezett ünnepi megemlékezésen.
Gyurcsány Ferenc a közjogi méltóságok, valamint külföldi állam-, kormányfők és delegációvezetők jelenlétében arról is beszélt, hogy 1956-ban az utca jobban kifejezte a népakaratot, mint a diktatúra parlamentje, míg ma ez fordítva van: a magyarok többsége elfogadja az országgyűlést. A kormányfő beszélt a szabadság sokféleségéről. Arról, hogy ahányfélék vagyunk, annyiféleképpen akarunk élni vele, a szabadság demokratikus rendjével.

„Ötven évvel ezelőtt a szabadságért vérrel az utcán harcoltak. Ma más a helyzet, most a magyarok többsége hisz a parlamentáris rendszerben. 1956 küzdelme a szabadságról szólt. 2006-é a demokráciáról. A budapesti nyilatkozat a szabadság helyettesíthetetlenségéről szól" - hangoztatta a magyar kormányfő.

Az ünnepségen felszólaló Szili Katalin házelnök köszönetet mondott azoknak az országoknak, akik befogadták a menekülő magyarokat. „A forradalom azt jelenti a világnak, hogy a kommunizmus legyőzhető. Tisztelettel adózunk azoknak, akik áldozatot vállaltak, majd külföldre kényszerültek. Ők a befogadó országokat gyarapították. Múltunkat ismerni és bevallani kötelességünk" - mondta a házelnök, aki ismertette az ENSZ főtitkárának üzenetét, aki köszönetet mondott a forradalmároknak.

José Manuel Barrosso, az Európai Bizottság elnöke beszédében kiemelte: az 1956-os forradalom vezetett Európa újraegyesítéséhez. Hozzátette: ma Magyarország óriási lehetőség előtt áll, tovább kell haladnia az úton. Barroso szerint 1956. október 23-án a magyarok a szabadságra szavaztak. Az erre adott kommunista válasz következményeként több százezren váltak áldozattá. De 1956 eredménye volt a prágai tavasz, a görögországi, a portugáliai, a spanyolországi, a lengyelországi vagy a németországi változások. „Az Európai Unió köszönti a magyar hősöket. Köszönöm, az áldozatok nem voltak hiábavalóak" – zárta beszédét az Európai Bizottság elnöke.

Az ünnepségen elfogadták a Budapest '56 Szabadság Nyilatkozatot, amely emléket állít a forradalomnak, és felidézi az 50 évvel ezelőtti eseményeknek máig aktuális mondanivalóját.

***

A Kossuth téren tíz órakor a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődtek az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából szervezett állami ünnepségek. A legfőbb közjogi méltóságok után az ünnepre hazánkba érkezett magas rangú vendégek helyeztek el egy-egy szál fehér rózsát a Forradalom lángjánál. Az állami lobogót ezúttal a hagyománytól eltérően nem 24 óra múlva, hanem csak november 4-én vonják majd le.

A külföldi vendégek tiszteletére, a magyar történelmi zászlók mellett, ezúttal megjelentek a meghívottak államainak lobogói is.

A Belvárosban röviddel a zászlófelvonás kezdete előtt tüntetők újabb csoportját oszlatta fel a rendőrség: bizonytalan időre lezárták a Kossuth téri metróállomást is. A Parlamentet körülvevő utcákat lezárták, a környéket nagyon sok rohamsisakos rendőr biztosítja.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a jánoshalmai cserbenhagyót

Egy fiatal férfit vett őrizetbe a rendőrség halálos közúti baleset okozása miatt, aki elütött, majd… Tovább olvasom