Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Szabályoznák az egészségügyi dolgozók ügyeleti idejét

Július 1-től az ügyeleti idő teljes tartama munkaidőnek minősülne az egészségügyben. A munkaügyi tárca azután dolgozott ki új javaslatot, hogy az Alkotmánybíróság 2007. június 30-ával megsemmisítette az egészségügyi ágazatban dolgozók ügyeleti idejének szabályozását.
A munkaügyi tárca olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, amely más ágazatokban is megváltoztatná a munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályozását július 1-től. Az új rendelkezések szerint az ügyeleti idő teljes egészében munkaidőnek minősül, ami megfelel az uniós szabályozásnak és a bírói gyakorlatnak is.

A javaslat indokolása szerint a munkaidőre vonatkozó magyar szabályozás egy része ütközik az Európai Bíróság jogértelmezésével, illetve döntéseivel, mert megengedi, hogy az ügyelet általában ne vagy csak meghatározott részében (a ténylegesen teljesített munka vagy a szektorspecifikus szabályok által meghatározott mértékben) minősüljön munkaidőnek, illetve rendkívüli munkavégzésnek. A javaslat célja tehát az, hogy az uniós joganyaggal harmonizált, egyszerre jogszerű és rugalmas szabályozás megalkotása, azzal, hogy az egészségügyi ágazatban az ellátórendszer működőképes maradjon. A tervezet értelmében az ügyelet teljes időtartama (tehát az ügyelet alatt teljesített munkavégzés mellett magának az ügyeletnek, azaz a rendelkezésre állásnak az időtartama is) munkaidőnek minősül. Egyebek mellett ez teremti meg az összhangot a magyar jog és az európai bírósági ítéletek között.

A tervezett szabályozás továbbra is lehetőséget ad az egészségügyi ágazat számára, hogy az ügyeletre vonatkozó, a munka törvénykönyvében nem rendezett szabályokat maga alkossa meg. A munka törvénykönyvének a felhatalmazása alapján külön definiálják az egészségügyi ügyelet fogalmát, amely az egészségügyben az ügyeleti feladatok munkaviszony, illetve közalkalmazotti jogviszony keretében való ellátását jelenti. Az egészségügyi ügyelet mind a napi, mind a heti munkaidőlimitekbe beszámít, továbbá az egészségügyi ügyeletre is éves limitet vezetnek be azzal a megszorítással, hogy éves szinten a 416 órát nem haladhatja meg az egészségügyi ügyeletben, illetve rendkívüli munkavégzésben töltött munka.

Az egészségügyi ügyelet szervezését nem a munka törvénykönyvének rendkívüli munkavégzésre vonatkozó szabályai, hanem az egészségügyi törvény rendezné. Ennek alapjána a folyamatos betegellátás érdekében nagyobb hangsúlyt kell majd fektetni a műszakszervezésre az úgynevezett csendes ügyeleteket pedig célszerű lesz készenléttel felváltani. A készenlét - amikor a munkavállaló a saját maga által meghatározott helyen tartózkodva áll rendelkezésre - ideje nem minősül munkaidőnek, csak a tényleges berendelés esetén a tényleges munkavégzés időtartamát kell a napi, illetve heti munkaidőkeretbe beszámítani.

Az új szabályozással az ügyeletek szervezése a mainál jóval kevesebb ügyeleti ponton lesz szükséges. Ügyelet szervezése ugyanis csak akkor lesz indokolt, ha átlagosan az ügyeleti idő 25 százalékát meghaladja, és szükséges, hogy 50 százalékig tényleges munkavégzési feladatok is legyenek. Az egészségügyben - összhangban az általános munkajogi szabályokkal - a heti munkaidő a munkáltató rendelkezése szerint a munkaidőkeret átlagában a 48 órát nem haladhatja meg, azzal, hogy ennek terhére a munkáltató a napi munkarend szerinti munkaidőn túl rendkívüli munkavégzést vagy egészségügyi ügyeletet rendelhet el.

A javaslat meghatározza az alkalmazott egészségügyi dolgozó számára évente elrendelhető ügyelet mértékét. Megtartva az egészségügyi törvény önként vállalt többletmunkavégzésre vonatkozó szabályait, a tervezet lehetővé teszi, hogy külön, írásba foglalt megállapodás alapján az alkalmazott egészségügyi dolgozó többletmunkát vállalhat, amelynek mértéke továbbra sem haladhatja meg a munkaidőkeret átlagában a heti 12 órát.

Az egészségügyi tárca javaslata szerint azonban, ha a többletmunka kizárólag az egészségügyi ügyelet ellátására irányul, akkor a többletmunka mértéke nem haladhatja meg a heti 30 órát (egészségügyi ügyeletnél tehát egy héten összesen 78 óra munkaidő engedélyezhető). A munkaügyi tárca ezzel szemben azt a szabályozást javasolja, hogy a munkaidő ilyenkor se haladhassa meg a heti 60 órát a munkaidőkeret átlagában. Tehát egészségügyi ügyelet esetén is csak heti 12 óra többletmunka legyen vállalható. A tervezetről hamarosan a parlamenti képviselők fognak dönteni.

Az egészségügyi ügyelet ellátása után a munkáltató úgynevezett kompenzáló pihenőidőt lesz köteles kiadni az egészségügyi dolgozónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszik a boldogságban a Google-alapító

Saját esküvőjére menyasszonyával együtt úszva érkezett Sergey Brin, a Google egyik alapítója. Tovább olvasom