Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Szabályozni kell a tejpiacot

A magyar piacon négyszázmillió liternyi felesleg halmozódott fel. A tejágazat állami intervenciót s 5,1 milliárdos kiviteli gyorssegélyt sürget. A kormány pénteken dönt arról, megnyitja-e a központi „tejcsatornát”.
Magyarország évente 1,75 milliárd liter tejet termel. Ennek négyötödét 800 nagyüzem álítja elő. A 22 ezer kistermelő piaci részesedése csak nyolc százalékos. A tejfelesleg kivitelére idén 14 és fél miliárdot terveztek. Ez fogyóban, s újabb ötmillárdos dotáció kellene, különben árzuhanás következhet be.

Dr. Tóth László, a mosonmagyaróvári Óvártej Rt. elnöke szerint a jelenlegi állapot tarthatatlan.
– Már három-négy éve probléma van a tejfelesleggel – kezdte a részvénytársaság elnöke. – Tapasztalatunk szerint az elmúlt évtizedekben sokkal nagyobb volt az egy emberre jutó átlagos tejfogyasztás, mint a jelenlegi évi 140–150 liter. Erre az évre mindenképp szükséges az állami támogatás, ám ez hosszabb távon így nem működhet. Mindenképp szabályozni kell a tejpiacot. Nincs annak értelme, hogy mind a termelő, mind a feldolgozó, mind az állam pénzt fizet be azért, hogy a felesleges tejet külföldre lehessen vinni. Véleményem szerint kisebb árréssel, s a haszon nagy részét lefölöző nagykereskedőkkel kellene megfizettetni a kieső összeget.
– Jövőre törvénymódosításra lenne szükség, amelyben államilag szabályoznák a tejtermékek belföldön forgalmazható minimális árát. Ebben a minimálárban biztosítani kellene a külföldre vihető támogatást is. Aki ez alá akar menni, annak be kellene fizetni a két ár közötti deficitet. A világon mindenütt a fogyasztóval fizettetik meg a költségeket.
Az uniós csatlakozás után a bérek növekedésével az árak is növekedhetnének, s nem a mezőgazdaságban dolgozók látnák kárát az
alacsony felvásárlási áraknak. A mostani rendszerben romlik a termelő és a felvásárló pozíciója. Jelenleg literenkénti 50 forint támogatással visszük ki exportra az egyes termékeket, s ehhez nekünk kell összedobni a hiányzó pénzt, hogy erre egyáltalán lehetőségünk legyen. Ez egy feneketlen kassza. Ezt a problémát csak a minimálár meghatározá-
sával lehetne megoldani. Bár eddig már 14 milliárd forint gyűlt össze, mégis hiányzik még több mint öt, s ehhez szükség lenne az állami támogatásra – vélekedett dr. Tóth László.

A marketing segíthet

Kevés tejterméket eszünk
– Ha a korábbi tejfogyasztás visszaállna, akkor épphogy elég lenne a most termelt mennyiség – mondta dr. Kerecsényi András, a dunakiliti Agrár, Mezőgazdasági, Termelő és Kereskedelmi Rt. elnöke. – Ennek eléréséhez hosszabb távon a marketing lehet a hatékony eszköz. Most mindenképp szükséges a piaci támogatás. Mivel a környező országokban az állam mindenhol exporttámogatást nyújt, már nem a tejárak versenyeznek, hanem a dotációk. Mi most ebben lemaradtunk. Tudomásom szerint az unióban csak az extra minőségű tejet fogadják el. Magyarországon ez a tejtermelés 86 százalékát teszi ki, éppen annyit, amennyire kereslet van. Valakinek a közeljövőben fel kell vállalnia, hogy aki nem ilyet állít elő – s ez legtöbbször a kistermelő –, annak a szemébe mondja: nincs szükség az árujára – emelte ki Kerecsényi András.

„Érdekes dolog ez a tejkérdés..."

Kovács Sándor acsalagi gazdálkodó és családja negyven-ötven tehénnel foglalkozik az egykori téesztelep istállójában.
– Hozzánk még nem ért el a tejválság, ha van ilyen egyáltalán. Sok, gonddal teli időt megértünk már az évek során és mindig azt éreztük, hogy a végén a gazda hátán csattan az ostor. Hallottam már én is a híreket, hogy tejfelesleg van és ha ezek valósak, akkor biztos, hogy mi húzzuk a rövidebbet. Régen az iskoláknak, óvodáknak, kórházaknak ajánlották fel a nem eladható tejet, és ezt a megoldást most is el tudnám képzelni.
– Most elértünk arra a szintre, hogy a megszerzett kvóta szerinti mennyiséget tudjuk teljesíteni plusz-mínusz ötszázalékos eltéréssel és így még megéri a tehenekkel való foglalkozást. De ha nem termelhetünk ennyit, mert nem fizetik ki, akkor gondjaink lehetnek.
– Érdekes dolog különben ez a tejkérdés, hiszen azt hallani, hogy sok a tej, holott tapasztalatom szerint tehén meg jóformán nincs az országban. Legalábbis, ha venni akarunk, akkor nagyon sokat kell menni, mire egy valamirevaló, jól tejelő állatot találunk. Arra is gondoltam már, hogy ez csak egy mesterségesen gerjesztett feszültség, melynek az a célja, hogy a tejárat csökkentsék, pedig az így sem valami magas, hiszen az extra minőséget veszik át körülbelül 75–80 forintért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EVA=javuló adózási morál?

A Pénzügyminisztérium tervei szerint az egységes vállalkozási adót (eva) a frissen alapított cégeken… Tovább olvasom