Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Szabályozták

a város déli kapuját

Legutóbbi ülésén fogadta el Mosonmagyaróvár önkormányzata a Moson-déli gazdasági terület szabályozási tervét. A szinte teljes egészében magántulajdonban lévő térséget a város déli kapujává szeretnék tenni.
Mosonmagyaróvár még 2001- ben fogadta el az egész városra kiterjedő településszerkezeti tervét, ami többek között kijelölte a hiányzó Moson-déli autópálya csomópont új helyét és meghatározta az M1-es autópályát az 1-es számú főúttal összekötő szakasz nyomvonalát. Ezek beiktatásával a mosoni városrész déli felén egy minden oldalról markánsan körülhatárolt telektömb jött létre.
Egy későbbi településszerkezeti tervmódosítás során a mielőbbi megvalósíthatóság reményében az autópálya-csomópont visszakerült ugyan az eredetileg tervezett helyére, a megépítése azonban elmaradt. Mára a több mint tíz éve készült kiviteli tervek műszakilag elavultak, a megszerzett engedélyek érvényüket vesztették, ezért indokolt volt átgondolni a csomópont végleges elhelyezését és a területre új szabályozási tervet készíteni.
Az érintett térség több önálló, magántulajdonú ingatlanból áll – az önkormányzati rész elenyésző –, a szabályozási tervet a tulajdonosok egy részének megállapodása alapján és felhatalmazásukra készítették el. A megállapodáshoz nem csatlakozott a Duna Mezőgazdasági Rt., valamint egy magánszemély. Tekintettel azonban arra, hogy a terület szak-

mailag további kisebb részekre nem osztható, a szabályozási terv hatályát a kívülállók ingatlanjaira is kiterjesztették.
A terv készítésekor az ingatlan tulajdonosai konkrét fejlesztési programokat nem jeleztek, fekvése alapján azonban olyan kereskedelmi, szolgáltató, gazdasági funkciót kell betöltenie, ami egyúttal a város déli kapuját is megtestesíti.
A területfelhasználást a szeny- nyvíztisztító telep közelsége nagymértékben befolyásolja. A védőövezeten belül élelmiszer- kereskedelmi vagy -feldolgozó létesítmények nem telepíthetők. Szintén gondot jelent a közeli állattartó telep, a tehenészeti terület funkcióváltozásáig a többi ingatlan hasznosítása is erősen korlátozott.
A nemrég elfogadott szabályozási terv alapján a terület kereskedelmi, szolgáltató gazdasági övezetként hasznosul, ami telepszerű jelleggel, szabadonállóan elhelyezett épületekkel építhető be legfeljebb ötvenszázalékos mértékben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonfülkék euróval is

Július 1-jétől euróérméket is elfogadnak a T-Com nyilvános telefonkészülékei. A nyilvános távbeszélő… Tovább olvasom