Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Szabályozzák Pécsett, milyen színe lehet egy épületnek

Január 15-től előírják Pécsett, hogy egy-egy városrészben milyen színűre festhetik az épületek homlokzatait. Azért szabályozzák ezt, mert a felújításoknál sokan rikító színeket használtak, amelyek nem illettek a környezetbe. Az előírások a január 15-e utáni felújításokra vonatkoznak, a korábban festett épületeket nem kell átfesteni.
A sétálóutcában például a fehéret, a zöldet, a sárgát, valamint ezek árnyalatait javasolják, a Dóm téren a tört zöldet és a tört vöröset. Sok épülettulajdonos ugyanis a saját ízlése szerint olyan rikító színeket használt, amelyek nem illettek a környezetbe, vagy eltértek a város egyes történelmi korszakainak építészeti stílusától.

Amikor elkezdődtek a felújítások, a külső városrészekben például elég szörnyű színeket használtak egy-egy házon a tulajdonosok. Meg szeretnénk óvni a város történelmi értékeit - mondta a Független Hírügynökségnek Hódosi Vera, a pécsi közgyűlés városfejlesztési bizottságának elnöke. A külvárosi városrészben viszont továbbra is bármilyen színt lehet majd használni.

A színeken kívül szabályozzák azt is, hogy az utcákban milyen padokat, lámpaoszlopokat lehet kirakni. Az előírások január 15-től lépnek életbe. A házak építésénél, a felújításokkor az építészek, háztulajdonosok már kötelesek lesznek eszerint eljárni. Viszont a január 15-e előtt festett épületeket nem kell átfesteni, a padokat nem kell lecserélni.

Olvasóink írták

  • 1. spiler 2008. december 28. 19:24
    „MIÉRT SZEGEDEN NEM IGY VAN? MI SEM SZÓLHATTUNK BELE MILYEN LEGYEN A HÁZ SZINE,MINTÁZATA.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széles sávban gyorsít a Pannon

A mobil széles sáv egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon annak köszönhetően, hogy… Tovább olvasom