Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szabálysértés gárdamellényt viselni az Országgyűlés alakuló ülésén

Lövétei István alkotmányjogász szerint szabálysértést követ el Vona Gábor, a Jobbik elnöke, ha az új Országgyűlés alakuló ülésén a jogerősen betiltott Magyar Gárda mellényében, vagy arra emlékeztető, gárdaöltözet szerű viseletben jelenik meg.
Lövétei István az MTI-nek hétfőn azt mondta, az Országgyűlés május 14-re tervezett alakuló ülésén mind a korelnöknek - ezúttal a fideszes Horváth Jánosnak -, mind pedig a megválasztott új házelnöknek joga van ahhoz, hogy döntsön, mi legyen, ha egy képviselő gárdamellényben jelenik meg az ülésteremben. (A házszabály kimondja, hogy a törvényhozás elnöke gondoskodik az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról.)

Az alkotmányjogász értelmezése szerint, ha az elnök úgy határoz, akkor a kormányőrök kivezethetik a szabálysértőt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy szabálysértést észlelve a házelnök tehet feljelentést az ügyben, azonban a rendőrök az Országházból nem vihetnek el senkit. A szabálysértést utólag lehet megállapítani, és ha ez megtörténik, akkor az Országgyűlés megszavazhatja azt, hogy az érintett képviselőnek felfüggeszti a mentelmi jogát - magyarázta.

A Jobbik frakcióvezetővé választott elnöke, Vona Gábor többször megerősítette korábbi ígéretét, amely szerint az új Országgyűlés alakuló ülésén gárdamellényben jelenik meg.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tavaly novemberben úgy egészítette ki a szabálysértési kormányrendeletet, hogy a feloszlatott társadalmi szervezet működésében való részvétel, annak bármely formája, a feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhájának, formaruhájának nyilvános rendezvényen történő viselése is szankcionálható lett. "Ugyanilyen megítélés alá esik az a magatartás is, ha valaki olyan egyenruhát, formaruhát visel, amelyről annak jellegzetes tulajdonságai alapján a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel" - olvasható a tárcának a rendeletmódosításról tájékoztató akkori közleményében.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. barkzso 2010. május 04. 20:39
  „No és bunkóság...”
 • 28. Lutetia 2010. május 04. 14:40
  „Ó jaj, bocsánat, most látom, mégis találtak egy belpolitikai hírt ma hajnalban. Igen, ez a hír valóban sokkal fontosabb, mint a köztársasági elnök ügye. Látom, megkezdődött a hírek gondos szelektálása.”
 • 27. Lutetia 2010. május 04. 14:35
  „A fenti hír május 3-án délután került fel a Délmagyar honlapjára. Azóta egyetlen belpolitikai hír nem jelent meg a honlapon. Mi van, Délmagyar? Nincs hír? Megszűnt a belpolitika? Beköszöntött a kommunizmus? A szerkesztőség még most latolgatja, hogyan helyezkedjen? Miért nem adják hírül pl., hogy magyar értelmiségiek és nem értelmiségiek egyre nagyobb számban tlltakoznak amiatt, hogy a Fidesz nem kívánja köztársasági elnökként Sólyom Lászlót jelölni? Kellemetlen a hír?
  Íme az aláírásgyűjtó akció weboldala: http://ke2010.hu/
  Nem komcsik ám az aláírók...”
 • 26. Falcao 2010. május 04. 10:41
  „Hát ennél fontosabb dolog nincs is az országban, csak hogy Vona mibe akar bemenni a nemzeti nagycirkuszba...”
 • 25. jozko 2010. május 04. 08:14
  „Ügyes! Mások nagy mellénnyel járnak és alig figyelnek rájuk, Vona Gábor egy kis mellénnyel is mekkora sajtót kap. Nem elveszett gyerek...”
 • 24. szilléri 2010. május 04. 07:28
  „Régen a kocsmákban volt hasonló baromság kiírva ! Falra köpni tilos, kártyázni tilos, biciklit a falhoz támasztani tilos, holokauszt emlegetni tilos, gárda mellényt ( az meg milyen ? ) hordani tilos
  .............. anyanyelven közhivatalban beszélni tilos ja, hogy ez már Szlovákia az ősi szláv nemzetállam.”
 • 23. KovácsPistike 2010. május 03. 21:29
  „Vona Gábor nem tartja tiszteletben a választópolgárok akaratát: "bárki is alakítson kormányt a választások után, két lehetőség vár rá: vagy átveszi a Jobbik programját, vagy átadja a helyét a Jobbiknak" (Vona Gábor)

  "A Fidesz szerintem egy liberális párt volt, és az is maradt." (Vona Gábor)

  Isten óvja Magyarországot, a magyar országgyűlést és a magyar demokráciát a Gyurcsány- és Vona Gábor-féléktől!”
 • 22. KovácsPistike 2010. május 03. 21:27
  „Az MSZP idején is nagy parlamenti vitákat folytattak arról, hogy a pincér borravalója adóköteles legyen-e. Vona Gábor még lejjebb szeretné vinni a magyar országgyűlés színvonalát.”
 • 21. Filctoll 2010. május 03. 21:18
  „Véleményem szerint Vona a demokráciát akarja tesztelni. Ha a fidesz kirakja a Parlamentből, csorbulnak a jogok és a demokrácia.
  Amúgy 850ezer ember elfogadta a gárdát. Az ország majd 10%-a. Ebből is következik hogy ennek a 850ezer embernek az akaratát akarják sárba tiporni.”
 • 20. dodó 2010. május 03. 20:55
  „Egy másik alkotmányjogász szerint:

  "Cservák Csaba alkotmányjogász nem tartja elképzelhetőnek, hogy Vona Gábort, vagy bárki mást bármilyen jogszabályra hivatkozva erőszakkal kivezessenek az ülésteremből. A jogszabály eleve csak közterületre vonatkozik, az Országház pedig nem minősül annak.

  Cservák Csaba már több nyilatkozatában elmondta a hivatkozott jogszabályról: a rendelet alkotmányjogilag ezer sebből vérzik. Utoljára leigázott népeknél fordult elő, hogy megszabták, ki milyen ruhát viselhet, illetőleg hogy betiltottak egy (önkényuralmi jelképet nem tartalmazó) népviseletet. A jogszabály az egyéni önmegvalósításhoz való jogot súlyosan sérti, és olyan szinten avatkozik bele az emberek privát szférájába, amely egy demokratikus szabadságjogokat tiszteletben tartó államban elképzelhetetlen - szögezte le <moderálva> az alkotmányjogász."”
 • 19. dodó 2010. május 03. 20:39
  „Kedves Löw(étei) István! ...Akkor mi van?”
 • 18. PipiczGabor 2010. május 03. 20:24
  „Aki elfelejti a multat arra van itelve, hogy ujra atelje.”
 • 17. Ahmadinejad 2010. május 03. 20:08
  „Megint a semmit mondó nyávogás:) Héjjjjjjjjjj én ezt a világot útálom, meg még 850.000 ezer ember, nem kevés ugye? )”
 • 16. KovácsPistike 2010. május 03. 20:04
  „Szerintem egy szál glott gatyában menjen, az illik hozzá a legjobban.”
 • 15. krisztoballit 2010. május 03. 19:51
  „" az Országgyűlés megszavazhatja azt, hogy az érintett képviselőnek felfüggeszti a mentelmi jogát"
  Hát, az felesleges volna, ugyanis Vona Gábor a jobbik összes többi parlamenti képviselőjével együtt lemond a mentelmi jogáról :)

  "A házszabály kimondja, hogy a törvényhozás elnöke gondoskodik az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról"
  valóban szörnyen veszélyes az Országgyűlés biztonságára az, hogy valaki gárdamellényben jelenik meg :)

  smalltown " amit a garda kepvisel, az bizony nagy problemaja az orszagnak"
  Igen, tényleg szörnyen nagy probléma, hogy vannak olyan becsületes emberek akik ha kell, jönnek és elvállalják azt a társadalmi munkát amit az álllam önmagától nem képes megszervezni. Tényleg óriási probléma, hogy segítenek az embereknek. Hogy fogunk így kipusztulni? :)

  "vagy vobatkozik mindenkire, vagy johet az anarchia"
  Ebben éppenséggel igazad van, csak az a probléma hogy pont azok hangoztatják ezt, akik leginkább fittyet hánynak a törvényekre. Ha ez volna a legfőbb problémája az országnak, hogy ki miben megy az országgyűlésbe, hát az maga volna a kánaán :))”
 • 14. Ahmadinejad 2010. május 03. 19:50
  „Kinek és kiknek csipi a fekete mellényen az árpád sáv, én mondjam meg? :))) Akinek majd nem tetszik az ne nhézzen rá, ennyi!”
 • 13. 1131 2010. május 03. 19:47
  „ccc.

  Hajrá Vona!”
 • 12. KovácsPistike 2010. május 03. 19:43
  „Felőlem Vona Gábor akár egy glott gatyában, vagy szürke munkásőr, vagy gárda egyenruhában is közlekedhet. Ha ez kielégíti az igényeit, hát legyen! :-)”
 • 11. Ferrer 2010. május 03. 18:38
  „9. hozzászólás smalltown
  +1”
 • 10. smalltown 2010. május 03. 18:37
  „8

  Majd a senki vona donti el, hogy mi a rossz szabaly? Miert pont o?
  Majd ha eltoroltek a szabalyt, akkor paradezhat ebben a kosztumben, addig meg nem. Tudod a szabalyok, torvenyek marcsak ilyenek - s vagy vobatkozik mindenkire, vagy johet az anarchia.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy Attila az MSZP frakcióvezetője

Nagy többséggel Mesterházy Attilát választotta frakcióvezetőnek alakuló ülésén az MSZP parlamenti… Tovább olvasom