Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Szabálytalan emberkísérletek Pécsett?

Vizsgálatot indított a rendőrség a napokban Pécsett annak kiderítésére, történtek-e szabálytalan emberkísérletek egy már piacra került, őssejttermelést fokozó készítmény tesztelése alatt - közölte a baranyai rendőrség sajtóreferense az MTI-vel pénteken.
A rendőrség jelenleg adatokat gyűjt - tudta meg a Híradó. Kihallgatásokra még nem került sor.

Pécsett annyit sikerült a Híradónak megtudnia, hogy ott emberkísérleteket nem végeztek. A terméket Egerben gyártják és a boltokban már kapható.

Meg nem erősített információk szerint feljelentések hátterében üzleti ellentétek állhatnak.

Az ügyben a vizsgálatot az ügyészség rendelte el emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése címén. Ezt az követheti el, aki orvosi kutatásokat az egészségügyi törvényben meghatározott engedély nélkül, vagy nem az engedély szerint végez - mondta el Takátsy Zoltán.

A rendőr főhadnagy hangsúlyozta: a vizsgálat nem konkrét intézmény, vagy személyek ellen folyik. Célja annak feltárása, hogy történt-e bűncselekmény, vagyis az érintetteknek volt-e engedélyük és annak alapján végezték-e a munkát. "Az eddig beszerzett adatok nem utalnak szabálytalan emberkísérletre, nem támasztják alá annak gyanúját" - jegyezte meg.

Takátsy Zoltán sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az MTI-nek azon információját, miszerint a Pécsi Tudományegyetem kutatói által kifejlesztett termékről van szó. A sajtóreferens azt sem kívánta elárulni, kinek, vagy kiknek a feljelentésére indult vizsgálat az ügyben.


Szabó László a kutatócsoport vezetője a Dunántúli Naplóban korábban azt mondta: nem akarják elindítani a gyógyszerré nyilvánítás folyamatát, mert az igen hosszú időt venne igénybe, és magas költségekkel járna.

Szabó László a szerről azt is elmondta: a műtéttel szemben az az előnye, hogy míg egy műtét alkalmával ötmillió őssejtet tudnak beültetni, addig az általuk kifejlesztett készítmény ezt a mennyiséget naponta biztosítja, és hozzátette: az öt földrészről származó természetes alapanyagok keveréke legalább 50 százalékkal növeli a szervezet őssejttermelését. Ráadásul nem csupán a termelődését segíti elő, hanem azok beépülését is, azaz a sérült szövetek regenerálódását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány egy sportlétesítmény miatt Szegeden

Tovább olvasom