Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Szabálytalan szervátültetések ügyében nyomoznak

Nyomozást rendelt el szerdán a rendőrség az Egészségügyi Minisztérium szervátültetésekkel kapcsolatos szabálytalanságok miatt tett feljelentése alapján - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője.
Horváczy Emese elmondta: a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztálya emberi test tiltott felhasználása bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást. Soron kívül lefoglalták az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokat, és megkezdték a tanúk kihallgatását is.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy olyan információk jutottak a tárca birtokába, amelyek az átültetések során elkövetett eljárásbeli szabálytalanságokra utalnak. Mint fogalmazott: a minisztérium "tudomására jutott információk szerint felmerül, hogy hazánkban átültetés céljából történt szerv kivételekor, valamint az érintett szervek felhasználásának során visszásságokra került sor".

A szaktárca vezetője elmondta, egy hónapja bejelentés érkezett a minisztériumhoz, amely szerint a szervek kivételekor eljárási szabálytalanságok történhettek, ezért Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter vizsgálatot rendelt el. A vizsgálatok megállapították, hogy külföldi orvoscsoportok több magyarországi kórházban szerveket vettek ki klinikai halottakból, és a szerveket külföldön ültették be. Ezeket a szerveket akkor használták fel, amikor nem volt olyan magyar beteg, akinek a szervezete be tudta volna fogadni a szerveket. Az eljárás szakmailag helyes volt - mondta a tárcavezető -, de a szigorú jogszabályi előírásokat nem tartották be, valamint a műtéteket olyan külföldi orvoscsoportok végezték, amelyek nem voltak jogosultak ilyen beavatkozást elvégezni.

Molnár Lajos az ügy tisztázásáig hétfőn felmentette a munkavégzés alól a Hungarotransplant Kht igazgatóját. Borsi József az MTI-nek kedden azt nyilatkozta: nem tudnak semmilyen szabálysértésről, életeket mentettek a legnagyobb körültekintéssel. Az Egészségügyi Minisztérium feljelentésével kapcsolatban kijelentette: minden szabályt betartottak, nincs alapja a feljelentésnek. Hozzátette: a rendőrség még nem hallgatta ki őt.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron a hőmérséklettel együtt a balesetek száma is nő

Strand, játszótér, meggyfa és autó – a nyári balesetek és fertőzések elsődleges okozói.… Tovább olvasom