Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Szabálytalanul választották meg Schmitt Pált a MOB elnökének

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyta a Fővárosi Bíróság első fokú ítéletét, amely megsemmisítette a Magyar Olimpiai Bizottság szeptemberi rendkívüli közgyűlésén született, a Schmitt Pált 69-69-es szavazataránnyal elnöki tisztségében meghagyó határozatot.
A tagok egyharmadának kezdeményezésére összehívott rendkívüli közgyűlés egyetlen napirendi pontja Schmitt Pál visszahívása volt. Az elnök a tanácskozáson felajánlotta lemondását, a szavazási procedúra végén - az érvénytelen gépi voksolás után papíron szavaztak a küldöttek - azonban 69-69-es eredmény született, három tartózkodás mellett. (Az elnök leváltásához 50 százalék plusz 1 szavazat kellett volna.)

Gémesi György levezető elnök a 69-69-es szavazati arányt úgy értékelte, hogy a fölvetett kérdés, miszerint vissza kell-e hívni Schmitt Pált elnöki posztjáról, nem kapott megerősítést. Schmitt kijelentette: "szoros eredmény volt, de nyertem."

Az első fokú ítélet megállapította, hogy helytelen volt az eljárás, mivel a tartózkodást gyakorlatilag nemként értelmezték. A levezető elnök hibázott, mivel a MOB Alapszabálya 17 § 1. pontja kimondja, hogy "szavazat egyenlőség esetén a szavazást a vita folytatása után egy alkalommal meg kell ismételni".

A Fővárosi Bírósághoz Kőrösfői László MOB-tag fordult, aki az első fokú ítélet után nyílt levélben leszögezte, hogy keresete "nem személyes támadás a MOB elnökével szemben, hanem azt az elvi álláspontomat jelzi, mely szerint megengedhetetlen számomra, hogy egy ilyen tekintélyes szervezet bármilyen fontos vagy kevésbé fontos kérdésben letévedjen a legalitás útjáról."

A mostani döntés nem kötelezi a MOB-ot új eljárás lefolytatására. Ennek azért sincs realitása, mert a rendkívüli közgyűlés óta többször változott a tagság összetétele.

Csurka Gergely, a MOB sajtófőnöke azt mondta, akárcsak az első fok után, az olimpiai bizottság nem kívánja kommentálni a döntést, s a pekingi felkészülésre koncentrál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radioaktív sugárzással táplálkoznak bizonyos gombafajok

A radioaktív sugárzás bizonyos gombafajok számára táplálékul szolgál. A gombák az emberi bőrben is… Tovább olvasom