Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szabó Máté: kormányzati segítség kell Felsőzsolcára

További célzott és gyors kormányzati segítséget lát szükségesnek Felsőzsolcán Szabó Máté országgyűlési biztos, aki szerint az otthonukat, vagy értékeiket veszített helyi lakosok érthetően feszültek. Az ombudsman megállapításait vasárnap juttatta el hivatala az MTI-nek.
Szabó Máté szerint figyelembe véve a Felsőzsolcát ért katasztrófa nagyságát, érdemes lenne egyedi elbírálásban részesíteni a várost. Az ombudsman megfontolásra ajánlja, hogy a vis maior alapból a jogszabályok szerint járó támogatási előleg teljes összegét mielőbb bocsássák az önkormányzat rendelkezésére.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa panaszok nyomán rendelt el helyszíni vizsgálatot az árvíz sújtotta borsodi városban. Szabó Máté munkatársai július 14-én jártak Felsőzsolcán, ahol részletes tájékoztatást kértek a város polgármesterétől, jegyzőjétől, illetve a polgármesteri hivatal munkatársaitól, valamint bekérték a helyzettel összefüggő önkormányzati rendeleteket, határozatokat és más okiratokat.

A vizsgálat kiterjedt az adományok kezelésére, a hajlék nélkül maradt lakosok elhelyezésére, az átmeneti segélyek folyósítására, az épületek bontásával kapcsolatos önkormányzati eljárásokra, valamint a lakosság tájékoztatására. A június elején bekövetkezett, - ahogy a közlemény fogalmaz - példa nélküli árvízben Felsőzsolca 80 százaléka került víz alá, házak százai dőltek össze, vagy rongálódtak meg, az anyagi károk becslése jelenleg is tart.

Az ombudsmani vizsgálat első megállapításai szerint az önkormányzat a város polgáraival, önkéntesekkel, valamint a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve irányítja a károk elhárítását, a segélyezést és az újjáépítést és nem egy esetben innovatív megoldásokkal, például munkacsoportok felállításával, adománykártya-rendszerrel is igyekszik megoldást találni a problémákra.

Szabó Máté megállapítása szerint a körülményekhez képest tervszerűen, három elosztóhelyen zajlik az adományok kiosztása. A pénzadományok egy elkülönített adományszámlára kerültek. A városban megtörtént az ivóvíz és a közterületek fertőtlenítése, a szúnyogirtás és a védőoltások beadása. A kitelepített lakosság jelentős része már visszatérhetett. Az életveszélyessé vált épületek bontása folyamatban van, az önkormányzat - a hosszadalmas, drága engedélyezési eljárás helyett - soron kívül, költségmentesen adja ki a bontási határozatokat, bírságolásra nem került sor.

Az országgyűlési biztos a helyszínen szerzett, és a város vezetőitől kapott információk alapján tovább folytatja a vizsgálatát, amelynek lezárását követően részletes és átfogó jelentést ad ki - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegmészárlás egy mexikói városban

Tizenhét, társasági összejövetelen részt vevő embert mészároltak le egyelőre ismeretlen fegyveresek… Tovább olvasom