Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Szabó Máté: Szükség lenne illemhelyekre a játszótereken

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint szükség volna, ha valamennyi, de legalább kerületenként egy játszótér közelében lenne mellékhelyiség.
Szabó Máté úgy látja, hogy ez a gyermekek egészséges fejlődése és testi egészsége miatt lenne kívánatos. Az ombudsman ezért kezdeményezte, hogy az érintett önkormányzatok fontolják meg, mit tudnak tenni, és kérte az önkormányzati minisztérium támogatását, illetve a fővárosi önkormányzat együttműködését is.

A biztos egy budapesti asszony beadványa alapján indított vizsgálatot. A panaszos tapasztalata szerint a főváros területén nincsenek gyermekek számára illemhelyek, és ezeket különösen a játszóterek környékén hiányolta.

Szabó Máté csütörtöki közleményében azt írja: a gyermek testi és lelki fejlődésében, egészségében zavart okozhat, ha játék közben azért nem képes az elvárt módon elvégezni a dolgát, mert nem állnak rendelkezésére a szükséges feltételek. A biztos ezért tájékoztatást kért az országos tiszti-főorvostól, az érintett minisztériumoktól, valamint a budapesti kerületek önkormányzataitól, mint a játszóterek fenntartóitól.

A tiszti-főorvos válaszában kifejti, hogy az jelenti problémát, hogy a közösségi terek önkormányzati kezelésben állnak, tehát az anyagi fedezetről is nekik kellene gondoskodniuk. Kötelező jogszabályi rendelkezés és anyagi források hiányában azonban ez nem történik meg.

Az önkormányzati miniszter a hatáskörének hiányát állapította meg, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint pedig a jogszabályok adottak, a problémát azok végrehajtása okozza.

A megkeresett budapesti kerületi önkormányzatok viszont azzal érveltek, hogy a jogszabály nem tartalmaz kötelező jellegű előírást. Ha pedig mégis lenne ilyen, nem lenne elegendő pénzük az illemhelyek felállítására és fenntartására - olvasható a közleményben.

Az ombudsman megállapította, hogy a jogszabályi előírások valóban kötelezőek, a jogalkalmazók számára azonban ez nem egyértelmű, ezért felhívta a miniszter figyelmét a módosítás lehetőségére.

Olvasóink írták

  • 3. sőndör 2009. június 19. 12:34
    „szerintem inkább minden nyilvános budi mellé építsenek játsyóteret, és a probléma letudva.”
  • 2. bo 2009. június 19. 11:12
    „Minek, ha be akar sz@rni az a kölök, úgyis megeteti a gatyát, ha van budi, ha nincs!:-)”
  • 1. smalltown 2009. június 19. 02:09
    „Hat meg ezen gondolom elvitazgat majd a tiszti foorvos meg onkormanyzati miniszter meg Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa meg a vatikan meg a csuda tudja milyen illetekes elvtarsak.....jol meg kel ezt beszelni!!:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

85 éves anyját ölte meg egy férfi Budapesten

A rendőrség gyanúja szerint 55 éves fia ölte meg azt a 85 éves asszonyt, akinek holttestére csütörtökön találtak rá a XI. kerületben. Tovább olvasom