Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Szabó Tímea: minden eszközzel harcolni kell a Pető Intézet megmentésért

A Pető Intézet a köznevelési területet érintő tevékenysége kapcsán az általa ellátott gyermekek után járó központi költségvetési támogatásait az Emmitől eddig is rendszeresen megkapta és ezután is le tudja hívni.
Emmi: kapja az állami támogatást köznevelési tevékenysége utána Pető Intézet

A Pető Intézet a köznevelési területet érintő tevékenysége kapcsán az általa ellátott gyermekek után járó központi költségvetési támogatásait az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) eddig is rendszeresen megkapta és ezután is le tudja hívni - közölte a tárca köznevelésért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel. Hangsúlyozták: méltányossági elvek alapján, külön döntéssel az intézet kiegészítő támogatást is kap köznevelési feladatainak ellátására a tárcától, így egyetlen napra sem marad támogatás nélkül.

A közleményben kiemelték: a köznevelési intézménynek minősülő Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének Gyakorló Óvodája, Általános Iskolája, Kollégiuma, Előkészítő Szakiskolája és Egységes Konduktív Módszertani Intézetét a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete tartja fenn. Ez utóbbi felsőoktatási intézmény, amelynek a fenntartója a Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft. A Pető Intézet a köznevelési területet érintő tevékenysége kapcsán az általa ellátott gyermekek után járó központi költségvetési normatíváit az Emberi Erőforrások Minisztériumától rendszeresen megkapta és a támogatást ezután is le tudja hívni. A tárca a kifizetésekről az elszámolások alapján - miként eddig -, a jövőben is gondoskodik - írták.

Jelezték: az elmúlt években a köznevelésért felelős államtitkárság a normatív támogatáson túl (külön döntéssel) kiegészítő támogatást is adott a Pető Intézetnek közoktatási megállapodás révén. A már meghozott döntés alapján ezen kiegészítő támogatásához a Pető Intézet a jövőben is hozzájut - hívták fel a figyelmet.

Kitértek arra is: bár a Pető Intézet évekkel ezelőtt kötött közoktatási megállapodása ez év augusztus 31-én lejárt, döntés született egy új köznevelési szerződés megkötéséről. Az új szerződés előkészítése folyamatban van, amely 2013. szeptember 1-jétől újra garantálja a Pető Intézetnek a kiegészítő állami támogatást is. Egyetlen napra sem marad tehát a Pető Intézet kiegészítő forrás nélkül, s továbbra is megkapja állami támogatását, amelyekből a többi között pedagógusait, köznevelési feladatokat ellátó munkatársait fizetheti - írták.

A közlemény szerint a Pető Intézet által szolgáltatott létszámadatok szerint az intézet köznevelési feladatokat ellátó egységeiben az óvodai részen 122, az általános iskolai részen 150, a szakszolgálati ellátás keretében pedig 188 gyermeket látnak el, ami összesen 460 fő. A kiegészítő köznevelési szerződés révén 230 ezer forint/fő/év támogatást kap kiegészítésként az intézmény, összességében, tehát több mint 100 millió forintos kiegészítő támogatásához is hozzájut.

Mindezek felett a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete, mint felsőoktatási intézmény, a felsőoktatási államtitkárságtól további 317,615 millióforintos támogatást kap. Elismerve és méltányolva a nem állami intézmény tevékenységének kiemelkedő jelentőségét az Emmi összességében több mint 400 millió forintos támogatással segíti a magánintézményben ellátott köznevelést és felsőoktatást érintő feladatok ellátását.

A Pető Intézet szeptember 5-ei sajtóközleményében jelezte, hogy anyagi helyzetük 2005-től fordult válságosra. Az akkori fenntartó sodorta intézkedéseivel a szakadék szélére az intézményt, számtalan, a sajtóban is nyilvánosságot kapott, kétségbeesett és meg nem hallgatott kérésük ellenére. Pénzügyi gondjaik megoldásában az Emmi folytatta a már megkezdett egyeztetéseket az intézet vezetőivel - rögzítették.

A közleményben kitértek arra is: a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet nyomatékosan visszautasítja, hogy a szervezet a Pető Intézet épületébe költözne. Soha ilyen elképzelés nem merült fel a GYEMSZI elhelyezése kapcsán - írták, hozzátéve: különböző sajtóorgánumok már a GYEMSZI megalakulása óta, időről időre felröppentik a hírkacsát, hogy a szervezet hová költözne, de ezek közül még egy sem bizonyult igaznak.

Az Emmi szerint méltatlan és egyben rendkívül elszomorító, hogy egyes politikusok a fogyatékkal élő gyermekek helyzetét eltorzító, valótlan kijelentésekkel támadják a kormányt. Az ellenzéki politikusok az ügyben egyértelműen nem segítő szándékkal, hanem a politikai haszonszerzés reményében szólalnak meg - zárul a kommüniké.

Az MSZP keddi sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a szocialisták szerint a kormány szisztematikusan teszi tönkre a fogyatékos gyermekek korai fejlesztésével foglalkozó intézményeket, ezt támasztja alá többek között a Nemzetközi Pető Intézetet sújtó pénzelvonás is. Korózs Lajos elnökségi tag emlékeztetett arra, hogy a Pető Intézet költségvetése a tavalyi 2,2 milliárd forintról idén 1,5 milliárdra csökkent, ami az intézmény működését veszélyezteti.

Az Együtt-PM Facebook-oldalt indított, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőihez és a karitatív szervezetekhez fordul a Nemzetközi Pető Intézet megmentésének érdekében - jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea. A szövetség társelnöke azt mondta, bár hétfőn a parlamentben leszavazták javaslatát, amelyik 500 millió forintot juttatott volna az intézménynek, továbbra sem adják fel azt a céljukat, hogy megmentsék a Pető Intézetet.

Szabó Tímea: minden eszközzel harcolni kell a Pető Intézet megmentésért

A szövetség társelnöke azt mondta, habár hétfőn a parlamentben leszavazták javaslatát, amelyik 500 millió forintot juttatott volna az intézménynek, továbbra sem adják fel azt a céljukat, hogy megmentsék a Pető Intézetet, és ezért minden eszközzel harcolni fognak.

A független képviselő kijelentette: politikusként és anyaként sem tudja elfogadni, hogy amikor lenének források egy ilyen világhírű intézmény megmentésére, akkor a „stadionépítések kormánya" lemond a beteg gyermekekről. Szabó Tímea bejelentette, hogy kedden Facebook-oldalt indítottak „Ne szűnjön meg a Pető Intézet" néven, amihez az első két órában közel háromezer támogató csatlakozott.

A társelnök emellett levelet ír a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, akiktől azt kéri, hogy közösen támogassák ezt az ügyet. Harmadik lépésként megkeresik a karitatív szervezeteket is, hogy rendezzenek olyan gyűjtést, amelyet a nagy természeti katasztrófák idején is szoktak - közölte.

Olvasóink írták

 • 2. Qllancs 2013. szeptember 17. 15:34
  „SZOMORÚ ! FELHÁBORÍTÓ !!!
  Beteg gyerek, beteg felnőtt ..már nem kell !
  De van pénz bőven ..kb. 100 milliárd ft ..stadionokra !!! Szégyeljék meg magukat !
  Akik nem szavazták meg : kívánom legyen nekik ilyen beteg családtagjuk! Mert ezek nem érzik át ezen problámát !”
 • 1. queenmargareth1 2013. szeptember 17. 14:28
  „https://www.facebook.com/photo.php?fbid=214569982040352&set=a.136140959883255.31448.113684438795574&type=1
  így lesz pénz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: eddig 740 ezer munkahelyet sikerült megvédeni

A komplex adócsökkentési program azoknak a munkaadóknak, vállalkozásoknak szól, amelyek vállalják,… Tovább olvasom