Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Száguldozó jachtok a Mosoni-Dunán

Nagy teljesítményű jachtokkal száguldoznak a Mosoni-Dunán, erre panaszkodnak a mosonmagyaróváriak. Veszélyeztetik a fürdőzőket, a túrázókat, zajosak, felkavarják a vizet és tönkreteszik a part oldalt.
Az alpolgármester szerint vadvízi állapotok uralkodnak az Itatói strand környékén. Bár a vízi KRESZ nem szabályozza a hajók sebességét, hamarosan mégis korlátozó táblákkal találkozhatnak a hajósok.

A helyiek szerint esténként és minden hétvégén száguldozó jachtok és motorcsónakok borzolják a vizet és a kedélyeket a mosonmagyaróvári szabad strand környékén. Az ámokfutó hajósok óriási hullámokat keltenek, veszélyeztetik a strandolókat és tönkreteszik a part oldalt.

Az önkormányzathoz több panasz is érkezett a randalírozó hajósok miatt. "Vadvízi állapotok vannak, hiszen aki megteheti, hogy használja a csónakját, az nem éppen szabályosan használja, aki pedig a drága ingatlanán nyugodtan pihenni szeretne, az is szeretné megőrizni ennek az ingatlannak az értékét. Azt szeretnénk, ha a rendőrség a vízen is betartatná a szabályokat" - nyilatkozta a hírügynökségnek Nagy István, alpolgármester.

Mint azt Csokán Csaba alezredes, mosonmagyaróvári rendőrkapitány elmondta: a nap 24 órájában nem tudnak jelen lenni a vízen, ráadásul a vízi KRESZ nem szabályozza, hogy mennyivel lehet hajtani a vízen. Kikötők és strandok környezetében mindössze egy "hullám vetés tilos" tábla jelzi, ha csökkenteni kell a sebességet, de azt nem írja elő, hogy mennyivel. A jövőben ilyen táblák lesznek az Itatói strandnál is, további szigorítással. Azaz kiegészítő táblával fogják ellátni, és bekorlátozzák az adott szakaszon, hogy hány km/óra sebességgel haladhatnak a vízi járművek. A táblák helyét már kijelölték, az engedélyezési eljárás zajlik. A jelzőtáblák néhány héten belül kikerülnek a folyó partjára, és traffipaxszal fogják ellenőrizni a hajók sebességét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarországi orosz nagykövet reagálása Orbán levelére

Aki szolidaritást vállal a kalandor grúz elnökkel, az hogy tud nyugodtan mások szemébe nézni ? -… Tovább olvasom