Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Szájer a Kossuth téren: feljelentették a miniszterelnököt

A Kossuth téren Szájer József, az Európai Parlament néppárti politikusa tartott beszédet a Fidesz tüntetéssorozatán.
„A vérszegény alkotmány, a tízparancsolat és a KRESZ szabályainak megtartása mellett tiltakozzunk letagadhatatlanul." Melocco Miklós előszónok többek között ezekkel a gondolatokkal adta meg a csütörtöki Kossuth téri Fidesz-nagygyűlés alaphangulatát.

Az esemény főszónoka, Szájer József szerint Magyarországon egy olyan kormány működik, amely büszke a hazugságaira, és ha valaki kimondja az igazságot, a hazugok kórusával találja szemben magát. A magyar néppárti képviselő röviden ismertette, hogy a Fidesz Európa parlamenti képviselői mit tettek annak érdekében, hogy európai kollegáikat tájékoztassák a valós magyar közállapotokról.

Szájer József a Gyurcsány Ferenc által képviselt politikát, a hatalomhoz való mániákus ragaszkodást és a gátlástalanságot elfogadhatatlannak tartja, miként azt is, hogy egy olyan miniszterelnökkel emlékezzen 1956 hőseire, aki a 80-as években a saját édesapjától is elhatárolódott, mert az nem volt hajlandó ellenforradalomnak minősíteni az 1956-os forradalmat.

Közölte azt is, a Fidesz feljelentette a miniszterelnököt. A párt euroképviselője elmondta, hogy Balsai István kollégájával a Legfőbb Ügyészségen bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt tettek feljelentést Gyurcsány Ferenc ellen. Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök balatonőszödi beszéde alapján vélelmezhető, hogy azzal a kormányfő megvalósította a közéleti adattal való visszaélés tényállását.

A miniszterelnök és a kormány távozását követelték tüntetők több vidéki városban csütörtökön is

Szekszárdon mintegy négy-ötszázan gyűltek össze a Garay téren. Az est szónoka Toroczkai László volt, aki a budapesti Kossuth térről érkezett a tüntetők közé. Beszédében párhuzamot vont a jelenlegi helyzet és az 1956-os forradalom között.

Szombathelyen 250-300 ember tüntetett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelve. A már megszokott forgatókönyv szerint zajlott a demonstráció, alkalmi szónokok váltották egymást, a résztvevők pedig énekekkel, versrészletekkel színesítették az estét a város főterén a Szentháromság szobor előtt összegyűlve.

Kaposvár főterén este mintegy 80-100 ember követelte a miniszterelnök lemondását.

Székesfehérváron mintegy százötvenen demonstráltak a Gyurcsány-kormány leváltását követelve a Városház-téren. A nemzeti zászlókat és néhány árpádsávos zászlót lobogtató tüntetők meghallgatták a miniszterelnök és kormánya "bűneit" felsoroló "vádiratot", az alkalmi szónokok beszédeit, majd verseket, zenét hallgattak. A tüntetők október 31-ig - a szombatot és az ünnepnapot kivéve - folytatják a demonstrációt - jelentették be a szervezők.

Miskolcon valamelyest nőtt a kormányellenes tüntetők száma, ám még így is alig haladta meg a százat. Az egyik szónok azt mondta: az egyetemhez kellene vonulni, mint az ötven évvel ezelőtti forradalmárok tették. Mások úgy vélekedtek: lassan kifáradnak, a dolgok már régen nem vidéken dőlnek el. Miskolc mellett még Sárospatakon tüntettek a kormány és Gyurcsány Ferenc távozását követelve, a protestálók száma összességében sem érte el a 150-250-et.

Szeged belvárosában a korábbi napoknál többen, mintegy háromszáz ember követelte a miniszterelnök távozását. A múzeum előtti demonstráció szónoka Papp Lajos pécsi szívsebész professzor volt, aki az elmúlt tizenhat év széthúzása helyett közös gondolkodásra, munkálkodásra kérte az embereket és hangsúlyozta, az országnak új alkotmányra van szüksége.

Debrecen főterén több mint százan követelték Gyurcsány Ferenc és kormányának lemondását. A cívis városban a Kossuth-szobornál már 24. napja minden este összegyűlnek a kormány távozását követelők.

Kecskeméten délután a Fidesz helyi szervezete által rendezett, és egy magánszemély által bejelentett esti demonstráción is száz-száz ember vett részt. Az esti tüntetés szónoka Kőrösi Imre volt.

Krónika Hírszolgálat/MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatható volt a játékvezetés Bükön

Kézilabda

Audi-ETO II–Marcali 30–27 (16–16) Tovább olvasom