Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Szájer: huszonegyedik századi, európai alkotmány készül

Huszonegyedik századi, európai szellemiségű alkotmány készül Magyarországon - hangsúlyozta Szájer József, az Európai Parlament (EP) néppárti frakcióvezető-helyettese szerdán Brüsszelben, újságíróknak adott háttértájékoztatóján.
Kiemelte, hogy a szövegtervezet több helyen utal Magyarország EU-tagságára és az európai értékekre. A dokumentum szól arról, hogy Magyarország az európai egység megteremtésén munkálkodik, és a preambulum utal Magyarország Európát védelmező történelmi szerepére is.

Szájer József felhívta a figyelmet arra, hogy az új alkotmány szakít azzal a hagyományos felépítéssel, amely szerint előbb az államszerkezetet fejtik ki, majd később következnek az emberi jogokat tárgyaló passzusok. Az új alkotmányban az emberi jogok felsorolása megelőzi az államszerkezetről szóló paragrafusokat. Az emberi jogok katalógusának összeállításakor az EU alapjogi chartáját vették alapul, és annak tartalma lényegében teljes egészében bekerül az alkotmányba. A chartától való csekély eltérés részben stiláris jellegű, illetve néhány esetben vannak érdemi különbségek is, ott, ahol a magyar jogfelfogás az emberi jogok védelmének magasabb szintjét írja elő, mint ami az általános európai norma.

A fideszes EP-képviselő kitért arra, hogy az alkotmánytervezet három tekintetben is tartalmaz "fenntarthatósági" előírásokat. Alkotmányos kötelezettségként fogalmazza meg egyfelől a gazdasági-pénzügyi fenntarthatóságról való gondoskodást. Ez az állami szerveknek az eladósodás és a költségvetési hiány szempontjából felső küszöbértékekhez való igazodást ír elő. A környezet tekintetében is szól az új alaptörvény tervezete a fenntarthatóságról, általános kötelezettségként definiálva a környezet védelmét. Végül található az alkotmánytervezetben olyan előírás, amely a demográfiai értelemben vett fenntarthatóságot célozza. Így a szöveg kimondja, hogy az adórendszernek figyelembe kell vennie az eltartottak számát. Ezt a mai adórendszer is figyelembe veszi, de az új alaptörvény alkotmányos szintre emeli ezt a kötelezettséget - fejtette ki Szájer József.

Olvasóink írták

 • 2. bánki 2011. március 25. 06:54
  „Kedves Novák úr!
  Malleus Maleficarumnak : Az egyházi dogmává emelt boszorkány-tanítást Jacob Sprenger (1436-95) kölni és Heinrich Kramer (szerzetes nevén Institoris, 1430?-1505) tiroli dominikánus szerzetes, a németo.-i eretnek- és boszorkányüldözéssel megbízott két inkvizítor foglalta össze Malleus maleficarum (´Boszorkánypöröly´, 1486) c. könyvében,

  ,,Előtörténetük s ezzel vallásjogi alapjuk az Ótestamentumra (2. Móz. 22:18 ,,Varázsló asszonyt ne hagyj életben"; 3. Móz. 20:6 az igézők és jövendőmondók meghallgatásának vétkéről; 3, Móz. 20:27 ,,És akár férfi, akár asszony, hogyha igéző vagy jövendőmondó lesz közöttük, halállal lakoljanak"; 5. Móz. 13:9-10 a varázslók fajtáiról 1. Sámuel 28:7-10 az endori boszorkányról), klasszikus ókori írókra, a synodális kánonoknak (306, Elvira; 314, Ancyra; 375, Laodicaea stb.) a varázslást és a pogánysághoz való visszatérést egyformán súlyos bűnnek tekintő határozatai"
  Lehetne magyarul is írni!
  Ezek szerint ez is zsidó találmány.”
 • 1. novaklaszlo56 2011. március 24. 00:57
  „...továbbá felszínre hozza a keresztény értékeket, és utal azok eredetére, valamint az azokat híven őrző és napjainkban is képviselő szervezetre. Egyúttal, az imént említett ősi "értékek" alapján, ebben is eltérve az uniós tendenciáktól, tovább "szélesíti" a fő helyen említett emberi jogokat és a "demográfiai fenntarthatóságot" is, megcélozva például a házasságot, nem alapvető emberi jogként, hanem férfi és nő (...) kapcsolatára alapozott jogintézményként említve azt. A jogalkotó eszerint igen bölcs: azt is tudja például, hogy csak az ilyen kapcsolatot szabad családnak tekinteni, mert a felnövekvő új nemzedék szocializációja más közösségben elképzelhetetlen, legalábbis az "ősi értékek" szerint, és ennek érdekében azt is vállalja, hogy a népesség 5-6 %-át önmegtagadásra kényszeríti - ismét csak az "ősi értékek" szerint. Ez aztán a szellemi haladás! Gratulálok, kis hazám! Egyben javaslom, hogy az alaptörvény szenteljen külön fejezetet a Malleus Maleficarumnak is, mert az intellektuális fejlődésünk jelen iránya szerint e kézikönyv útmutatására is szükségünk lesz rövidesen. Arról most nem is szólnék, hogy hol és miben érzem magam hülyének (tekintve), amikor a tervezet szövegét olvasgatom, mert erről már többször is szó esett a lap oldalain. Azt sem hangoztatom újólag, hogy a világ egyik leghaladóbb, legdinamikusabb alkotmányát készülnek itt valakik lecserélni egy belterjes érdekeltségű alaptörvényre, és azt sem hozom szóba, hogy mi célból. Annak, aki tudja, látja, amúgy sem kell, aki meg vakon lelkesedik, azzal csak hajba kapni tudnék, és az "érvek" (kései rendszerváltás, leszámolás a múlttal - apámmal, anyámmal, nemszeretem őseimmel -, rendteremtés..., hagyjuk is, mert felforr tőle az agyvizem!) ezerszeri meghallgatásától is szeretném megkímélni magam. Hát tényleg ennyire nem kell ennek a népnek a szabadság? Egyedi alkotmány, az uniós paktumot megkerülő, sajátos adótörvények, médiaszabályok... Hogy a fenébe képzeli ez az ország a jövőjét? Mióta vagyunk mi akkora nagyhatalom, hogy a nemzetek szövetségével szembe száguldva, legyintve azok intelmeire is biztosan tudjuk, hogy... De mit is tudunk mi egyáltalán?!
  Szégyellem magam a magyarságom miatt, pedig azt reméltem évekkel ezelőtt, hogy egyszer még büszke lehetek rá, de legalábbis nem kell majd lesunyt fejjel járnom-kelnem a világban amiatt, hogy kulturális értelemben (identitásomban, nyelvemben, habitusomban...) magyar vagyok. Az vagyok, ha tetszik nekem, ha nem, és már az is maradok - ha tetszik nekem, ha nem. Nem tetszik, de már jó ideje nincs más választásom. Ezzel azonban nem illenék ilyen megalázóan visszaélnie senkinek! :@”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrkézen az idős emberek kirablói

Rendőrkézre került három ráckeresztúri férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy több Fejér megyei… Tovább olvasom