Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Szájer: nem változnak a jegybankra vonatkozó szabályok

Nincs változás, a kormánypártok úgy döntöttek, hogy a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó szabályok nem változnak - írja legfrissebb blogbejegyzésében Szájer József európai parlamenti képviselő, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának vezetője.
A fideszes politikus bejegyzésében tévesnek minősíti azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a kormánypártok alkotmánytervezete megváltoztatja a nemzeti bank elnökének és alelnökeinek kinevezési rendjét. Mint fogalmaz, az alaptörvény-tervezethez a jegybankot érintően benyújtott módosító indítványt a magyar sajtó szinte mindenhol úgy tálalta, hogy "mostantól" nem a miniszterelnök, hanem a köztársasági elnök nevezi ki az elnököt és az alelnököket, ráadásul hat és nem kilenc évre, és többen elkezdték elemezni, hogy ezek a "változtatások" milyen következményekkel járnak.

Rögzíti: "a benyújtott módosító indítvány azonos a jelenleg hatályos alkotmány szövegével, vagyis a hír az, hogy nincs változás, a kormánypártok úgy döntöttek, hogy a Nemzeti Bankra vonatkozó szabályok nem változnak".

A jelenleg hatályos alkotmány azt mondja ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökét a köztársasági elnök hat évre nevezi ki. A jegybanktörvény ugyanakkor ehhez hozzáteszi, hogy az államfő ezt a miniszterelnök javaslatára teszi. A Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslata - az eredeti tervek szerint - ugyanazt mondta volna ki, mint a jelenlegi jegybanktörvény - csak nem hat, hanem kilenc éves megbízatásról szólt -, ám Lázár János Fidesz-frakcióvezető az egyik kapcsolódó módosító indítványával azt javasolta, hogy a miniszterelnöki javaslattételt vegyék ki, továbbá maradjon hatéves az MNB-elnöki és -alelnöki ciklus. Emellett indítványozta, hogy a nemzeti bank alelnökeit ugyancsak a köztársasági elnök nevezze ki, és ne a jegybank elnöke, ahogyan azt a kormánypártok eredetileg kezdeményezték. Ezt hétfőn, az alkotmányjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról történt szavazás során a Ház el is fogadta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárhat a patikák egyharmada

Bezárhat a patikák egyharmada, ha hatósági árasak lesznek a gyógyszerek, és ennek részeként az egészségbiztosító egységesen 35 százalékkal kevesebbet fizet a gyártóknak a támogatott orvosságokért. Tovább olvasom