Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Szájer: Orbán Viktor nem Superman

A magyar jogalkotásról, az alaptörvényről és annak nemzetközi visszhangjáról kérdezték újságírók Szájer Józsefet Rómában.
A magyar jogalkotásról, az alaptörvényről és annak nemzetközi visszhangjáról kérdezték újságírók a római magyar nagykövetség sajtóbeszélgetésén Szájer Józsefet, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét, aki a római John Cabot amerikai egyetemen is előadást tart ebben a témában.

"Orbán Viktor nem Superman, követ el hibákat, de ezeket el is ismeri és ki is javítja, ami azért nem megszokott minden kormánytól. Nem sok országot láttam már, mely az Európai Bizottság kritikáira rövid időn belül hajlandó megvizsgálni törvényeit. El se tudom képzelni, hogy hasonló kritikára mit lépne Franciaország vagy Olaszország. Az olasz, a szlovák, az osztrák egyházügyi törvény miatt Hillary Clinton nem írt levelet" - válaszolta Szájer József az olasz közszolgálati rádió hírműsorának kérdésére.

A római magyar nagykövetségen az alaptörvényről rendezett több mint két órás sajtóbeszélgetésen tucatnyi újságíró kérdezte Szájer Józsefet a magyar politikai, jogi és gazdasági helyzetről.

A magyar alkotmányozás utóbbi húsz évét összefoglalva Szájer azt hangoztatta, hogy Orbán Viktor és a Fidesz nem "a lottón nyerte kétharmados parlamenti többségét, mely a korábbi nagyon mély társadalmi elégedetlenség következménye". A Fidesz politikusa hozzátette, "lehet, hogy európai szemszögből a kétharmad veszélyesnek tűnik, de magyar szemszögből azt jelenti, hogy végre sikerül az utóbbi évtizedek számos megoldatlan kérdésére választ adni".

"A magyarországi változások oka pont az ellenkezője annak, melyről a külföldi sajtóban olvasunk. A motiváció minden esetben az, hogy működőképes országot teremtsünk. A bírósági rendszer sem azért változott meg, mert Orbán Viktor egy nagy diktátor, hanem mivel célunk egy funkcionális jogállam megteremtése" - hangsúlyozta az EP-képviselő.

Ami a nemzetközi sajtóban megjelent bíráló hangú cikkeket illeti, Szájer József úgy fogalmazott: "érdekes lenne, ha egy Berlinben született törvényről a brit Timesban csakis a német ellenzék szemszögéből írnának".

"Az európai baloldal veszélyes játékot játszik, szembeállítva egymással a nagy és kisebb tagállamokat. Az utóbbi héten az Európai Parlamentben megszavazott négypárti állásfoglalás tévedéseken és politikai motivációk ösztönözte félreértéseken alapult. Neelie Kroes uniós biztos és Navracsics Tibor találkozója is nonszensz volt: Kroes túllépte hatáskörét, nem volt pártatlan és gyarmatosító mentalitást követett" - fogalmazott.

Szájer József az MTI-nek hozzátette: a "rendkívüli negatív nemzetközi reakciót az magyarázta, hogy támadóink azt gondolták, elég gyengék vagyunk ahhoz, hogy megleckéztessenek bennünket miként egy nagy országot nem mertek volna. Nem voltunk rá felkészülve, de a magyar pozíciók védhetők és a ránk irányuló figyelmet kihasználva előnyünkre fordíthatjuk a helyzetet."

A Fidesz politikusa, az Európai Néppárt - Európai Demokraták frakció alelnöke a John Cabot amerikai egyetem meghívására érkezett Rómába, ahol szintén az új magyar alaptörvényről tart előadást. A szervező az egyetem professzora, Federigo Argentieri történész, akit, mint az MTI-nek elmondta, "évtizedes személyes kapcsolat fűz az egykori magyar demokratikus ellenzékhez".

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. deszkás 2012. február 21. 18:30
  „NEMEZIS! (20 hsz ) Én máris áldom minden napját ORBÁN ÚRNAK mikor megengedte (2001-ben) (kormányrendelettel!!!!!!) a bankok egyoldalú szerződés módositását !!! Az angolnán nem lehet fogást találni de ha megsózzák.... Te tapsikolj én meg káromkodok. OK?”
 • 24. spiler 2012. február 21. 16:13
  „idáig nem ugy tünt...,,,az EU megállitotta”
 • 23. pala1964 2012. február 21. 11:53
  „20, sajnos ov még leginkább a fizikai méreteit tekintve mondható nagyformátumúnak... szerintem...

  Neelie Kroes pedig csak szokatlanul viselkedett: a diploméáciában mindig virágnyelven fogalmaznak, de szokatlan az is, ha valaki kettősbeszél, értsd mást mond nyilvánosság előtt, mást négyszemközt... ez utóbbi paréjság, Neelie Kroes viselkedése szokatlan keménység...”
 • 22. nemtudomka67 2012. február 21. 10:50
  „Nem is várta el senki,hogy Superman legyen!Már azzal is beérnénk,ha normális emberként viselkedne!”
 • 21. margot 2012. február 21. 10:48
  „A hibákat az ember elkövet ki lehet javítani, de a bűnt az nem. Szájjer összekeveri a szezont a fazonnal ez itt a baj.”
 • 20. zoolii 2012. február 21. 10:42
  „Ha elolvastátok az egész cikket, akkor láthatjátok, hogy az egész Szájer-interjú, nem más, mint egy jó nagy adag nyalizás, Orbánnak. Persze, ha az én feleségem lenne a bírói főmufti, én is nagyon jókat tudnék mondani róla! Ez az egész egy nagy orbán-propaganda, és pontosan beillik a gépezetükba, és a kommunikációjukba. Egyébként pedig szánalmas az egész!”
 • 19. nemezis 2012. február 21. 10:37
  „Csupán néhány megjegyzés. OV minden hibája mellett nagyformátumú, zseniális politikus. Megítélése valószínűleg néhány évtized múlva lesz reális (azt már csak az ország érdekében is remélem, hogy úgy könyvelik el, mint aki kivezette az országot a válságból). Az Unió részéről valami elképesztő dolog zajlik! Gyarmatosítottak bennünket a belépés előtt - lásd közművek francia kézbe kerülése, cukor, étolaj, hűtőgépgyár stb. tönkretétele, és valahol gyarmatként akarnak most is ránk tekinteni. Neelie Kroes kritikán alul gusztustalan volt, de ez igaz Gus V. és Cohn-B "urakra" is, akik elmehetnének egy viselkedésterápiás tréningre. A szavazásnál pedig a magyar képviselők legalább is tartózkodhattak volna, mert így morális értelemben tényleg hazaárulást követtek el. HC is elmehet a ...., nehogy már ő mondja meg, mi minősül történelmi egyháznak Magyarországon! A szcientulógusok, meg a baptisták, meg a mormonok is, ugye? Olyan bájos, amikor egy pár száz éves történelemmel rendelkező ország (amelyik a nagyságát nem kicsit az ott élő magyaroknak köszönheti) mondja meg nekünk a tutit. Jaj, nehogy megbántsam 17-et, már Jedi egyház is van:))”
 • 18. szocsoba 2012. február 21. 09:11
  „Az elmúlt 22-évben, a rendszerváltás,óta párt állástól függetlenül politikusain milliárdosok lettek a lenyúlásokból,mutyikból, privatizációkból....A baj,hogy ezt büntetlenül tehették felelőségre vonás nélkül...a Magyar politika már annyira lejáratta magát a szava hihetetlensége miatt,hogy nincs az a politikai párt akire nyugodt szível szavazhatna az ember!!!!!!”
 • 17. igazságkereső 2012. február 21. 09:07
  „Jól látható és érzékelhető,hogy Magyarország szándékos tönkretétele zajlik az Unió más gondolkodású képviselői részéről! Miért volt csendben 2004-2010 között, amikor Gyurcsány Ferenc és kormánya még az adatokat is meghamisítva küldte el az Unió illetékeseinek! Mi ez a negatív diszkrimináció a jelenlegi kormánnyal szemben, erről lett híres az Európai Unió?!! Ideje lenne a világos beszédnek és a korrekt megnyilvánulásnak, de miért enged teret a negatív diszkriminációnak Barroso elnök úr?!!”
 • 16. dondongó 2012. február 21. 08:53
  „Ráadásul Batman és Spiderman is, valamint Jedi lovag.:-)”
 • 15. szocsoba 2012. február 21. 08:51
  „Isten nem akar Orbán Viktor lenni!!!”
 • 14. bubuk 2012. február 21. 08:36
  „Az Unnijó meg bekaphattya a nyulunk farkát!”
 • 13. kontrapista 2012. február 21. 08:36
  „A MSZP 8 év alatt nem is hibázhatott, mivel érdemlegeset nem is csinálták, illetve csak " hazudtunk reggel, hazudtunk délben, de este is ", amit a Fecó is bejelentett egy kormányzási értékelésén. Magyarország Európa szégyene a volt kormánytagok korrupciója miatt, ami kezdődött Zuschlaggal, de a volt hadügyminiszterrel sem zárult le, nem beszélve a tábornokokról !”
 • 12. booo 2012. február 20. 21:47
  „No, végre kiderült hogy Viktátorunk nem isten!”
 • 11. Takavaka 2012. február 20. 21:38
  „És ezt a tényt, valaki meg merte mondani neki?”
 • 10. fotelagy 2012. február 20. 21:08
  „De Az!”
 • 9. deszkás 2012. február 20. 20:39
  „Szájer úr! Csak egy hiba elismerését emlitsen meg és megkövetem.”
 • 8. tzs_szeged 2012. február 20. 20:27
  „""Orbán Viktor nem Superman, követ el hibákat, de ezeket el is ismeri és ki is javítja, ami azért nem megszokott minden kormánytól."

  Szerintem csak a vesszőig igaz.
  Nem vettem észre, hogy elismeri, nem tapasztaltam, hogy kijavítja.
  Egyébként miért javította volna ki OV más kormányok hibáit?”
 • 7. nobody 2012. február 20. 20:13
  „mit lehet ehhez hozzáfuzni”
 • 6. jambrik 2012. február 20. 19:33
  „De az elmúlt 8 évben úgy viselkedett! Kordont bontott, népszavaztatott--ma lezárva a tér--pénzessé válik az egyetem, fizetni kell a műtétért, ha nem akarsz meghalni, mire kírják a műtétet! No comment!!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódás az M0-son: több kilométeres a sor

Egy a Megyeri hídon meghibásodott kamion akadályozza a közlekedést. Tovább olvasom