Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Szakértelem miatt termel Magyarországon a General Electrics

A General Electric (GE) nem azért termel Magyarországon, mert olcsó, ennél fontosabb, hogy a munkaerő megfelelő szakértelemmel bír és képes megfelelni a legújabb technológiák jelentette kihívásoknak - mondta Leslaw Kuzaj, a GE Közép-Európáért felelős regionális igazgatója az MTI-nek adott interjúban szerdán.
Úgy fogalmazott: „A játék nem az olcsóságról szól. Mindig lehet olcsóbb helyet találni". Az elmúlt húsz évben rengeteget fejlődtek a közép-európai országok ezért Magyarországnak inkább Spanyolországhoz és Németországhoz kellene hasonlítania magát, nem pedig Mexikóhoz vagy Kínához - mondta, és kifejtette: a GE rendkívül szofisztikált termékeket gyárt, legyen az gázturbina vagy repülőgépmotor; ezekhez nem fizikai munkásokra van szükség.

A GE magyarországi izzógyárával kapcsolatosan elmondta: egy átalakítási folyamat zajlik, miután az Európai Unió betiltotta a hagyományos fényforrásokat. Jóllehet a fejlődő piacokon megugró, hagyományos izzók iránti kereslet hatására lassítottak a tervezett elbocsátások ütemén, az átalakítás óhatatlan - tette hozzá. Ehhez másfajta képességekkel rendelkező munkaerő kell, és ezek az átképzések időt vesznek igénybe. A kereslet azonban adott, legalább az Európai Unió szintjén - hangsúlyozta a szakember.

A szakember az interjúban elmondta, hogy a régiós országok az alapvető infrastruktúra kiépítése után most olyan fázisba kerültek, ahol technológiai infrastruktúrát építenek. Ebben alapvetően két utat járhatnak be: vagy olcsó, hagyományos megoldásokat alkalmaznak, vagy a legmodernebb technikákba ruháznak be. jóllehet utóbbi drágább , de egy ország versenyképességhez elengedhetetlen a versenyképes infrastruktúra – érvelt a regionális igazgató.

Kuzaj elmondta: a közbeszerzési törvények általában arra köteleznek, hogy a legolcsóbb ajánlatot fogadják el a beruházásoknál. Ha ilyen fejlesztések történnek, akkor arra kötelezik az embereket, hogy elavult „70-es évekbeli technikával" éljenek még legalább 40-50 évig – tette hozzá.

Mint mondta, „a vita mindig az árról szól, de inkább arról kellene folynia, hogy hol akarunk tartani 5-10 év múlva". Alapvető fontosságú, hogy a kormányok lássák, hogy miként akarják utolérni Nyugat-Európát – tette hozzá.

A vállalat kilátásaival kapcsolatosan elmondta, hogy a GE nagyon jó helyzetben van: a megrendelésállomány egészséges, sok készpénzzel rendelkeznek, és jelentős infrastruktúra beruházások várhatóak az elkövetkező időszakban, elsősorban az energiaiparban. A legfontosabb, hogy az üzletmenet földrajzi szempontból diverzifikált legyen és a vállalat megtalálja a növekedéssel kecsegtető régiókat.

A GE magyarországi leányvállalata a General Electric Hungary Kft öt városban hat gyárat, valamint egy regionális üzemeltető központot és két kutatás-fejlesztést végző részleget üzemeltet. Alkalmazottainak száma mintegy 13 ezer fő.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. szeptember 08. 09:02
    „Igazgató úr! Önnel ellentétben idehaza az "illetékesek" pont a forditottját mondják!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább csökkenhetnek a gyógyszerárak

A gyártók és forgalmazók szombatig további árcsökkentéseket adhatnak be a térítési díjak mérséklése érdekében - mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója. Tovább olvasom