Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Szakértő dönthet a szúnyogirtókról

A mosonmagyaróvári kistérségi társulás 6,5 millió forintot nyert szúnyogirtásra. A korábbi évekhez hasonlóan ugyanaz a két cég verseng a gyérítésért: az egyik kedvezőbb ajánlatot kapott, ám egyesek szerint nem felel meg a kiírás feltételeinek. Most közbeszerzési szakértő véleményére várnak.
Mosonmagyaróváron és a Szigetközben az elmúlt években jellemző volt, hogy a térségbeli polgármesterek nem tudtak megegyezni abban, hogy az államtól kapott pénzből mely permetezőcéget bízzák meg. Volt, aki a régóta itt működő repülőgépes vállalkozást favorizálta, más azonban a helikopteres változatra szavazott. Utóbbiak azzal érveltek: túl messziről (Pérről) indul a gép.

Először külön kaptak

Idén a támogatási forrást – 15 millió forintot – a Turisztikai Célelőirányzatból a Magyar Turisztikai Hivatal (MTH) biztosította a nyugat-dunántúli turisztikai régió számára. Pályázatot nem írt ki az MTH, hanem a regionális idegenforgalmi bizottság javaslatai alapján határozta meg, hogy mely önkormányzatok milyen összegben részesültek ebből a támogatásból, a pénz felhasználásának adminisztratív lebonyolítását pedig a Magyar Turizmus Zrt. munkatársai végezték.
Először Lébény saját településére 500 ezer forintot nyert, a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás 26 községre összesen 2,5 millió forintot kapott. A Lajta-parti város, Mosonmagyaróvár egymilliót, Dunasziget kilenc község gesztoraként 2,5 millió forintot.
Aztán az illetékesek belátták, hogy jobb ezt a pénzt centralizálni: a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás kapta meg az összesen 6,5 millió forintot.

Megfelelt a kiírásnak?

A társuláson belül egy bizottságot állítottak fel, mely a szúnyogirtás kérdésével foglalkozott: elnöke Tóth István dunaszigeti polgármester lett. Hamar kiderült: ismét a két rivális cég, a repülőgépes Corax és a helikopteres Gergely-Air között dőlhet el a kivitelező személye. Információink szerint már a kiírás feltételeiben is akadt vita: mégpedig az ISO-szabvány „beleírásán”. A Kisalföld úgy tudja: a borítékbontás után kiderült, hogy a Corax valamivel kedvezőbb ajánlatot tett. Most azonban a kiírás értelmezésén folyik a vita: pontosabban egy „és” és egy „vagy” szócska közötti különbségen. A Coraxnak ugyanis sem léghatósági engedélye, sem ISO-minősítése sincs. Alvállalkozója – akivel a munkát végeztetné – viszont mindkettővel rendelkezik. A kérdés csak az: a Corax és alvállalkozója közül valamelyiknek, vagy mindkettőnek rendelkeznie kell ezzel a minősítéssel? Úgy tudjuk, a legutóbbi bizottsági ülésen több tag nem tudott részt venni, helyettesek pótolták őket. Az élénk vita végén az elnök otthagyta az ülést. Juhász József „póttag” elmondta: a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás elnökének a bizottság javaslatot tett. Eszerint a kedvezőbb ajánlatot tett Coraxot támogatják abban az esetben, ha a társulás közbeszerzési szakértője szerint is megfelel a cég a kiírás feltételeinek. Emiatt most a szerződéskötés, így a szúnyoggyérítés elkezdése is csúszik.

A vis maior alapból 5,3 millió

A szigetközi polgármesterek a Belügyminisztérium vis maior alapjából is 5,3 millió forintot kérnek az árvíz utáni szúnyoginvázió elleni védekezésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára lehet a fokhagymának

Félő, hogy idén sem lesz megfelelő piaci ára a fokhagymának, pedig a körülmények hosszú évek óta… Tovább olvasom