Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Szakértő: nem valószínű, hogy felfüggesztik a kohéziós pénzek folyósítását

A hasonló helyzetben lévő EU-tagállamok attól tarthatnak, hogy a szankció alkalmazása precedenst teremthetne.
Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense szerint nem valószínű, hogy az Európai Bizottság javaslatának megfelelően ténylegesen felfüggesztik a Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását.

A szakértő az MTI-nek szerdán úgy nyilatkozott, eddig még nem fordult elő, hogy egy tagállamtól valóban megvonták volna ezt a támogatást, bár az "általános", hogy a bizottság kilátásba helyezi ezt a szankciót. A támogatás felfüggesztését azonban az EU pénzügyminiszteri tanácsának egyhangúan meg kellene szavaznia, ez pedig azért valószínűtlen, mert más tagállamok is vannak Magyarországhoz hasonló helyzetben, és attól tarthatnak, hogy a szankció alkalmazása precedenst teremthetne, "elindulhat egy lavina" - mutatott rá. Hozzátette, ezért "azok az országok, amelyek szintén ilyen veszélyes helyzetben vannak, hajlamosak lesznek nemmel szavazni".

Mint mondta, a felfüggesztés mindenesetre nem azonnal lépne életbe, hanem azt jelentené, hogy 2013-tól nem írnának ki új pályázatokat, az eddigi projekteket az intézkedés nem érintené. A kohéziós támogatásokból főként közlekedési és környezeti projekteket finanszíroznak Magyarországon - közölte.

Pogátsa Zoltán úgy fogalmazott, az elmúlt években ebből a forrásból valósulhattak meg például vasútvonal-felújítások, szennyvíztisztítók, szelektív hulladékkezelési rendszerek projektjei. Magyarországon egyebek mellett a csornai elkerülő út építéséhez, a csepeli szennyvíztisztító építéséhez és a Budapest-Hegyeshalom vasútvonal felújításához használtak fel kohéziós támogatást - tette hozzá.

Kiemelte: a felzárkóztatási támogatás felfüggesztésének megszavazása esetén sem biztos, hogy a döntés életbe lépne a jövő év elején, amennyiben Magyarországon "az év végére kiderülne, hogy nagyjából egyensúlyba kerül" az államháztartás strukturális egyenlege. Ennek lehetősége azonban azért "nagyon kiszámíthatatlan", mert addig még Magyarországnak alá kell írnia egy megállapodást a Nemzetközi Valutalappal (IMF), és amit az IMF szokott kérni, azt "nagyjából megléptük az elmúlt években", így a megállapodás előtt nehéz megjósolni, hogyan alakul a helyzet az év végéig.

A szakértő hangsúlyozta azt is, hogy az ország gazdasági helyzetére a nemzetközi környezet is nagy hatással van, hiszen Magyarország exportorientált, és sokan recessziót várnak Nyugat-Európában erre az évre, így már ettől is romolhat az egyensúly. Jelenleg azonban "csak spekuláció lenne megmondani az év elején, hogy mit várunk az év végére", még hetekre előre is nehéz megjósolni a várható változásokat - hangoztatta.

Az Európai Bizottság szerdán azt a javaslatot tette, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró - mai árfolyamon 142 milliárd forint - Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. A biztosok ülésén az egyik napirendi pont a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás volt.

A testület javaslatát még az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is meg kell vitatnia, és jóvá kell hagynia.

Olvasóink írták

  • 3. jq 2012. február 23. 08:20
    „Az összes tagállamból csak négy ellen nem folyik eljárás, huszonhárom ellen pedig igen. Kettőben (Görögország, Olaszország) már EU komisszár a miniszterelnök, akit nem megválasztottak, hanem gyakorlatilag az EU nevezte ki. Ez az európai demokrácia. A kedves EU-biztosunk neve is felmerült már, mint leendő magyar kijelölt miniszterelnök, valószínűleg ezért se ment el az ülésre erőlködni, hogy védje az országot, hiszen neki aztán egyáltalán nem érdeke”
  • 2. varadipal 2012. február 23. 07:51
    „1., Igazságkereső. Valahonnan pénzt kell spórolni, hogy a görögöket, portugálokat, spanyolokat sokadszorra is ki lehessen húzni a sz.rból. Pici ország, pici ellenálás. Nem a magyarokat büntetik, csak a kormányt azzal a csavarral, hogy a büntetést a magyarok/polgárok, emberek,kedves barátaim, hölgyek-urak/ fizetik meg.A debreceni okosember meg a bőrdíszműves a hályogkovács miniszterrel összefogva a górénak szót szóra mondó pofázásával több kárt okozott mint Dzsingisz- és Batu Khan a tatárjárással.Nem kell itt sem előre, sem hátra mutogatni, egyik kutya, másik ugat.”
  • 1. igazságkereső 2012. február 22. 21:20
    „Tisztelt Európai Unió! T.Európa Parlament! Talán még sem kellene szándékosan tönkretenni szép hazánkat, Magyarországot! Miért e negatív diszkrimináció hazánkkal szemben, Magyarországon kívül még nagyon sok olyan ország van, ahol többszöröse a mienkénél az a fránya hiány,de erről alaposan gondoskodtak a magukat demokratáknak nevező, most más köpönyegbe bújt államférfiúk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A környzetvédelem és az útépítés bánja az EB-döntést

Összefoglaltuk mi mindent érdemes az EU kohéziós alapjáról tudni. Tovább olvasom