Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Szakmai program kell a foglalkoztatáshoz

Az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában a szociális foglalkoztatás beindításáról döntött a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testü- lete. Az eddigi gyakorlat megváltoztatására a szabályozás módosítása miatt volt szükség.
Legutóbbi ülésén döntött a mosonmagyar-

óvári önkormányzat képviselő-testülete az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában történő foglalkoztatásról. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény értelmében a nappali ellátást nyújtó intézményekben nemcsak a napközbeni tartózkodásra kell biztosítani lehetőséget, hanem a meglévő képességekre épülő intézményen belüli szociális foglalkoztatásra is. Ezt eddig az intézmény egy célszervezeten keresztül biztosította. Ez a forma bár az intézmény számára előnyös volt, valójában nem jelentett megfelelő szakmai programon alapuló munkát, a támogatás pedig nem a valós költségek fedezésére szolgált. Jövedelemforrást jelentett viszont az ellátottak részére.
A jogszabályi változás következtében ez a lehetőség megszűnt. Az új szabályozás célja, hogy erősítse a szociális intézmények foglalkoztatási képességét. A szociális foglalkoztatást be kell illeszteni az intézmény szakmai munkájába, a szociális foglalkoztatáshoz szakmai programot kell kidolgozni.
A jogszabályi változás óta eltelt időszakban a mosonmagyaróvári intézmény nem tudta a szociális foglalkoztatást megvalósítani, így az ellátottak elesnek korábbi jövedelmüktől. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó alkalmasság megállapítására a törvény speciális szabályokat ír elő. Ennek értelmében a rehabilitációs alkalmassági vizsgálatot a szakértői bizottság májusban elvégezte, javaslatot tett a foglalkoztatás formájára. A bizottság szerint az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona két telephelyén az ellátottak közül tizennyolcan alkalmasak a munkarehabilitációs foglalkoztatásban való részvételre.
A jogszabály szerint a foglalkoztatás időtartamát egyénileg kell meghatározni, de nem haladhatja meg a napi hat vagy heti harminc órát, de el kell érnie a napi négy vagy heti húsz órát. A díjazás pedig nem lehet kevesebb a mindenkori kötelező legkisebb munkabér harminc százalékánál. A foglalkoztatáshoz az intézmény működési engedélyét módosítani kell. A képviselő-testület legutóbbi ülésén egyhangúlag határozott arról, hogy egyetért az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában történő szociális foglalkoztatás kialakításával és egyben megbízta az intézmény vezetőjét a tevékenység megkezdéséhez szükséges engedély beszerzésével.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs-gála – harmadszor

Csütörtökön, november 23-án este eldől, kik vehetik át idén, alapítása óta harmadszorra a… Tovább olvasom