Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szakmai szervezetek tiltakoznak a standtörvény ellen

Nyilatkozatban utasítják el a a szeszes italok kötelező napi leltározását. Vasárnaptól kötelező a napi standolás az alkoholt is árusító helyeken. Az erről szóló törvényt decemberben fogadták el. A Pénzügyminisztérium szerint erre azért volt szükség, hogy elejét vegyék az adózást elkerülő, illegális úton előállított jövedéki termékek előállításának.
Szakmai szervezetek (köztük például a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége és a Magyar Éttermi Szövetség) nyilatkozatban indokolták meg, miért tartják kivitelezhetetlennek és károsnak a mától életbe lépő szabályozást.

Az aláírók szerint a törvény maradéktalan végrehajtása minőségromláshoz, ezen keresztül a fogyasztó megkárosításához, az amúgy is megtépázott hírnevű magyar vendéglátás további presztízsvesztéséhez vezet.

Úgy gondolják, a rendelkezés végrehajthatatlan például zárt dugós, magas cukortartalmú, fényérzékeny terméket védő, nem átlátható üvegű italok /Maraschino, Ypioca, Bailey’s , Jagermeister, stb./ visszamérése esetén, hiszen mennyiségbecslésük a tervezett szabályozás szerint lehetetlen, komoly minőségromláshoz vezet, illetve a méricskélés jelentős mennyiségvesztést okoz.

Mint írják, a megfelelési igény a termékválaszték csökkentését váltja ki, emiatt csökken a forgalom, melynek következtében a foglalkoztatás is csökken, ami az aktuális helyzetben a legkevésbé kívánatos.

Kijelentik, hogy a világon sehol, sem uniós országokban, sem unión kívüli országokban ilyen adminisztrációs kötelezettséget nem írtak elő a vendéglátásban, ráadásul a rendelkezés ellentétes a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentését célzó kormányhatározattal, pedig az adminisztrációs költségek Magyarországon az uniós átlag kétszeresét is meghaladják.

A rendelkezést értelmetlennek tartják, mert az alkoholforgalmazás a jelenlegi jogszabályok szerint is ellenőrizhető a beszerzési bizonylatok (számla, szállítólevél) és az értékesítési bizonylatok (számla, pénztárgép, nyugta) alapján. A napi leltár többletmunkán kívül alkalmatlan a visszaélések kiszűrésére.

Felhívják a figyelmet, hogy a törvény a közhiedelemmel és a sugallatokkal ellentétben nem napi standolást ír elő (amit egyébként sok egység végez is), hanem napi teljes leltárt ír elő, ami nemhogy a világban, de még Magyarországon is példa nélküli, más tevékenységek esetén.

A felesleges adminisztrációs kötelezettség jelentős többletköltséget okoz, hiszen valamelyik alkalmazott az egyébként is pótlékkal terhelt éjszakai műszak végén kénytelen a feladatot elvégezni. A fáradtságból következően pedig növekszik a hibázás lehetősége, amely megalapozza az ellenőrzések során további bírságok és szankciók alkalmazását. Ez szerintük növeli a vállalkozók és az alkalmazottak közötti feszültségeket is.

Az ágazat rákényszerül a védekezésre. 2009. február 1-től a rendelkezés visszavonásáig az ágazat vállalkozásai a szeszes ital ajánlat lecsökkentését választják.

Az aláíró szervezetek reményüket fejezik ki, hogy a mindenki számára kedvezőtlen helyzet februárban Újhelyi István beadott törvénymódosító javaslatának megszavazásával zárul.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2009. február 02. 11:00
  „4. hozzászólás Borgnine 2009.02.02. 00:46
  Szia. Nem, de kösz :D”
 • 4. Borgnine 2009. február 02. 00:46
  „Szia Flex!

  Egy barom vagy, mondtam már?”
 • 3. flexsnake 2009. február 01. 17:44
  „,,Úgy gondolják, a rendelkezés végrehajthatatlan például zárt dugós, magas cukortartalmú, fényérzékeny terméket védő, nem átlátható üvegű italok /Maraschino, Ypioca, Bailey´s , Jagermeister, stb./ visszamérése esetén, hiszen mennyiségbecslésük a tervezett szabályozás szerint lehetetlen, komoly minőségromláshoz vezet, illetve a méricskélés jelentős mennyiségvesztést okoz."
  Úristen, kik dolgoznak a vendéglátásban? :D Mérleget nem találták fel? A folyadéknak súlya van. Tessék gyógyszertári mérleget beszerezni :D

  ,,Az ágazat rákényszerül a védekezésre. 2009. február 1-től a rendelkezés visszavonásáig az ágazat vállalkozásai a szeszes ital ajánlat lecsökkentését választják."
  Nagy dolog, akkor majd megveszik az emberek a boltban és viszik zsebben a kocsmába.”
 • 2. kaky 2009. február 01. 17:13
  „Ahol nem a tulajok dolgoznak, ott eddig is volt napi-kétnapi-heti leltár... ugyanis a magyar vendéglátásban dolgozó emberkék előszeretettel lopnak (!!!tisztelet a kivételnek!!!):

  - kevesebbet töltögetnek a poharakba, a maradékot blokk nélkül eladják, elisszák,
  - a márkás üvegekbe olcsóbb cuccokat töltögetnek,
  - belopás, kilopás, jattlopás, stb...

  Szóval szar a standolás, de a tulaj érdeke is egyben, nameg ugye az államnak kell a jövedéki adó és a többi bevétel...”
 • 1. Logaritmus 2009. február 01. 15:30
  „A "napi teljes leltár" tényleg egészen felesleges, de a kötelező standolással is gondjaim vannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Draskovics elfogadta: marad a miskolci rendőrkapitány

Vasárnap szimpátiatüntetést tartanak a cigánybűnözésről beszélő rendőrkapitány mellett. Tovább olvasom