Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Szakmájában talál munkát a győri jogász

Az 1995-ben – 103 évvel a Győri Jogakadémia megszűnése után – a Felső- és Nyugat-Dunántúl központjában újra meghonosított jogászképzés ötödik évfolyamát avatták doktorrá szombaton.
A 81 jogi doktor közül hét hölgy – a csepregi Bognár Vera, a vértessomlói Csánitz Anna, a hatvani Kertész Ágnes, a szolnoki Koncsek Veronika Vanda, a soproni Pete Judit, a két budapesti, Susán Judit és Szecskay Katalin – „summa cum laude" minősítésű diplomát vehetett át.
A frissdiplomás jogászok legnagyobb kérdése az elhelyezkedés, a munkába állás. A Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Intézete a közelmúltban levélben kereste meg az elmúlt évben Győrben végzett 68 jogászt. Közülük 62 fiatal küldte vissza az elhelyezkedés részleteit tudakoló kérdésekre a választ.

Az elmúlt év szeptemberéig a tavalyi végzettek 60 százaléka, 36 fő helyezkedett el. Húsz fiatalnak (32 százalék) 3–6 hónap közötti időszak kellett a munkahely megtalálásához, míg öt főnek 6–12 hónapra volt szüksége a pályakezdéshez. 12 fő (19 százalék) az igazságszolgáltatásban, a bíróságokon, ügyészségeken helyezkedett el.
A végzettek többsége, 28 fő (45 százalék) ügyvédjelölt lett. A közigazgatásban huszonegyen találtak munkát, ez 38%-os részarányt jelent. A PhD-képzést egy fiatal választotta.

A győri joghallgatók közel háromnegyede Győr-Moson-Sopron megyéből, illetve a felső- és nyugat-dunántúli térségből jön a klasszikus társadalomtudományi képzésre. A lakóhely szerinti régióban negyven fiatal (65 százalék) talált munkahelyet. Győrött tizenhét fő – ez 27,5 százalék – kezdte pályáját, tízen eredetileg is itt laktak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a Pongó-per

Big Brother kontra Pongó. Még mindig nincs vége az ügynek. Tovább olvasom