Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Szakszervezetek a trafiktörvény módosítását kérik

Azt kifogásolják, hogy a törvény nem biztosít semmilyen átmenetet, a kiskereskedelmi jog államosítása mindenfajta kompenzáció nélkül történik.
Közös petícióban tiltakozik a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, mert szerintük a kormány úgy államosítja a dohánytermékek kiskereskedelmét, hogy azzal kockára teszi a kiskereskedelmi szektorban foglalkoztatott munkavállalók tízezreinek munkahelyét. Ezért a trafiktörvény módosítását kérik.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott petíció szerint az érdekképviseletek elutasítják, hogy a kiskereskedelmi dolgozók és a dohányipari munkavállalók fizessék meg annak az árát, hogy az államosítás útján Magyarországon újraosztják a dohánytermékek kiskereskedelmi piacát. Tiltakoznak az ellen is, hogy egyik napról a másikra jöjjön létre egy olyan kiskereskedelmi rendszer, amelyből munkavállalók tízezrei szorulnak ki.

A két érdekképviselet petíciójában közli: a dohánytermék-kiskereskedelem állami monopóliumba vételével kapcsolatban a törvény elfogadása előtt semmilyen érdemi egyeztetés, tárgyalás nem volt az érintett munkavállalókat képviselő szakszervezetekkel. Ezért fordulnak petícióval a kormányhoz.

A szakszervezetek kifogásolják, hogy a törvény nem biztosít semmilyen átmenetet, a kiskereskedelmi jog államosítása mindenfajta kompenzáció nélkül történik. Az újonnan létrejövő trafikrendszer szerintük a jelenlegi formájában gazdaságilag fenntarthatatlan lesz, így a törvény esélyt sem ad a kiszoruló munkavállalók tízezreinek arra, hogy az újonnan létrejövő rendszerben találjanak maguknak új munkahelyet.

A két érdekképviselet petíciójában úgy fogalmaz: elvárják a kormánytól, hogy ha valóban a magyar gazdaság fellendítése, a hazai munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése a cél, akkor szűk politikai, gazdasági érdekcsoportok elvárásai helyett a kiskereskedelemben dolgozó munkavállalók érdekeit szem előtt tartva, a munkahelyek megőrzését biztosítva valósítsa meg a dohányzás elleni küzdelemhez kapcsolódó elképzeléseit.

Az érdekképviseletek ezért azt kérik: a Liga, illetve az érintett szakszervezetek bevonásával a kormány tegyen javaslatot a törvény módosítására, hogy az újonnan létrejövő trafikrendszerben legalább annyi új munkahely jöjjön létre, amely ellensúlyozni tudja a dohánytermékek kiskereskedelméből kiszoruló boltokban megszűnő munkahelyeket.

Kérik azt is, hogy vizsgálják felül a törvényt a trafikrendszer gazdasági fenntarthatóságának szempontjából, és a jogszabály módosításával adja meg az esélyt a kormány arra, hogy méltányos bért, tisztességes megélhetést biztosító munkahelyek jöjjenek létre.

A szakszervezetek szükségesnek tartják olyan átmeneti időszak bevezetését is, amely a munkahelyek rövid távú, gyors megszüntetése helyett legalább esélyt ad az érintett több tízezer munkavállalónak arra, hogy az új trafikrendszerben vagy a kereskedelem egyéb területein állást találjon magának.

A tájékoztatás szerint 420-an írták alá a petíciót, amelyet szerdán levélben küldtek meg a szakszervezeti elnökök a nemzeti fejlesztési miniszternek.

Olvasóink írták

 • 3. klj-54 2012. december 14. 17:23
  „Tetszik tudni Rákosiék is így tettek annak idején!”
 • 2. DMagóg 2012. december 14. 16:30
  „"... akkor szűk politikai, gazdasági érdekcsoportok elvárásai helyett ..."
  2/3, oszt jónapot!
  Nem fog összedőlni a világ, lesz ennek haszna is, a haszonélvezők meg már adottak!”
 • 1. queenmargareth1 2012. december 14. 16:25
  „óh, jó az ahogy maguknak megcsinálták viktorék, csak törődjenek bele, különben annyi mindent lehet majd kapni a NEMZETI DOHÁNYBOLTOKBAN:), hogy szatócsbolt is lehetne...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakat alatt a csütörtöki gyermekgyilkosság gyanúsítottja - fotók

Előzetes letartóztatásba helyezték pénteken a mosonmagyaróvári gyermekgyilkosság gyanúsítottját, a szlovák származású H. Lubomírát. Tovább olvasom